ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το σχόλιο της ΔΗμοκρατικής ΠΑνεπιστημονικής Κίνησης – Συνεργαζόμενοι Ιατρών Λάρισας για τις εκλογές στον ΙΣΛ

Η ΔΗμοκρατική ΠΑνεπιστημονική Κίνηση Συνεργαζόμενοι Ιατρών Λάρισας χαιρετίζει τους εκατοντάδες συναδέλφους που έκαναν το βήμα για πρώτη φορά, άντεξαν τις πιέσεις και ψήφισαν τον συνδυασμό μας. Ευχαριστούμε όλους τους συναγωνιστές που ήταν υποψήφιοι και τους δεκάδες συναδέλφους που αυτήν τη φορά δεν έκαναν το βήμα
να είναι υποψήφιοι αλλά βοήθησαν για το θετικό αποτέλεσμα.

Η ΔΗμοκρατική ΠΑνεπιστημονική Κίνηση Συνεργαζόμενοι Ιατροί Λάρισας στις εκλογές στις 16 και 17 Οκτώβρη 2022 παρουσίασε τεράστια άνοδο που αποτυπώνεται στα ποσοστά επί των ψήφων και στις έδρες, εκλέγοντας 12 έδρες στα τέσσερα όργανα από 2 το 2018.

Ο συσχετισμός παραμένει αρνητικός αλλά ανοίγει ένας δρόμος που δεν τον είχαμε στο προηγούμενο ΔΣ.
Από την μία πιο δυναμική εκπροσώπηση και από την άλλη για ριζική αλλαγή στο ΔΣ του ΙΣΛ, δρόμος που δεν σε άφηνε να το σκεφτείς κανένα άλλο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του ΙΣΛ.
Η εκλογική άνοδος της παράταξής μας αποτυπώνει την συνεπή αγωνιστική παρέμβαση των δυνάμεων της στο κίνημα των ιατρών, ενάντια στη σημερινή όπως και στην προηγούμενη κυβέρνηση καθώς και στα χρόνια της πανδημίας, με την ανάδειξη και την αποκάλυψη όλων των τραγικών ελλείψεων και την επιφορτίζει με πρόσθετες υποχρεώσεις για την ενίσχυση του συλλογικού αγώνα και των διεκδικήσεων.

Η τεράστια άνοδος της παράταξης δυναμώνει την φωνή της για στήριξη του Ε.Σ.Υ, των μισθωτών ιατρών του δημόσιου τομέα και των αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, προωθεί τις δράσεις για την προστασία της αξιοπρέπειας των ιατρών και των ασθενών, ενισχύει την πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας που δρομολογείται μέσω του «νέου ΕΣΥ», χαλυβδώνει την αντίσταση κατά των ελαστικών σχέσεων εργασίας και προάγει την διεκδίκηση της μισθολογικής αποκατάστασης των απωλειών των ιατρών, προωθεί την διεκδίκηση των δωρεάν ποιοτικών παροχών υγείας για όλους τους εργαζόμενους.

Η Κυβέρνηση έθεσε σε διαβούλευση στις 20/10 , μόλις 3 μέρες μετά τις εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων το σχέδιο νόμου για την « Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική
εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις».

Ο λόγος που τέθηκε μετά τις εκλογές είναι για να μην αποδυναμωθούν οι κυβερνητικές παρατάξεις στους Ιατρικούς Συλλόγους διότι διαλύει ότι έχει απομείνει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και απειλεί τους ελεύθερους επαγγελματίες Ιατρούς καθώς και τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Συνάδελφοι σας προειδοποιήσαμε έγκαιρα με την διακήρυξη μας και το σποτ τι πρόκειται να γίνει, ξέραμε τις προθέσεις της κυβέρνησης αλλά και ότι ο χρόνος που θα ανακοινωθεί θα είναι μετά τις εκλογές.

Το νέο νομοσχέδιο δίνει δυνατότητα ιδιωτικού έργου στους ιατρούς του ΕΣΥ μεταφέροντας ουσιαστικά τους ασθενείς από τα υποβαθμισμένα Δημόσια Νοσοκομεία στους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας, μετατρέπει περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες σε μισθωτούς και ρίχνεις τους μισθούς καθώς αυξάνεται η προσφορά ιατρών και οι επιχειρηματικοί όμιλοι αποκομίζουν διπλό κέρδος. Στα Νοσοκομεία ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις και δεν αποκαθιστά τους μισθούς στα επίπεδα του 2012 σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ ωθώντας τους Ιατρούς του ΕΣΥ σε συνεχή εργασία με απογευματινά ιατρεία , ιδιωτικό έργο και εφημερίες. Το επιχείρημα είναι οτι δεν μπορούν να αυξήσουν τους μισθούς στους Ιατρούς, μπορούν όμως να ενισχύουν συνεχώς τις μεγάλες επιχειρήσεις στο τομέα της υγείας με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η αύξηση των μισθών στα επίπεδα του 2012 δεν θα ξεπερνούσε τα εκατό εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Στόχος τους όμως είναι να τα δώσουν στους μεγάλους ομίλους και να μετατρέψουν περισσότερους ιατρούς σε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα με χαμηλότερους μισθούς κλείνοντας τα ιατρεία τους, καθώς και κλείνοντας νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας καθώς το κενό θα το απορροφήσουν οι όμιλοι. Είναι γνωστό συνάδελφοι , ποια είναι η λογική όπως με το clawback και τους κλειστούς προϋπολογισμούς ανά ασθενή που τσακίζουν τους εργαστηριακούς ελευθέρους επαγγελματίες ενισχύοντας πάλι τους ομίλους.
Απαιτείτε άμεσα Γενική Συνέλευση του ΙΣΛ για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι για το νομοσχέδιο και τις κινητοποιήσεις που θα κάνουμε μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τους ασθενείς μας που θα είναι επίσης χαμένοι με το νέο νομοσχέδιο
Καλούς Αγώνες

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ