ΔΑΚΕ – ΠΕΚ – ΣΥΝΕΚ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΟΛΜΕ

Δείτε τί αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Λάρισας

Σε μια κίνηση που διαλύει και εξευτελίζει μια ιστορική ομοσπονδία του δημοσίου προχώρησε η τριπλή συμμαχία ΔΑΚΕ –ΣΥΝΕΚ –ΠΕΚ. Ανέβαλε την πολύ σημαντική συνέλευση των προέδρων του Σάββατου 22/10 – που είχε ήδη καθυστερήσει υπερβολικά, καθώς οι ΕΛΜΕ ζητούσαν να γίνει στη 1/10 – με πρόσχημα την αδυναμία εξεύρεσης αίθουσας (!), κάτι που φυσικά είναι ψευδές.

Η συνέλευση θα γινόταν τη στιγμή που οι εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί μαζί τους- ετοιμάζονται να περάσουν ένα σκληρό χειμώνα ακρίβειας, η κυβέρνηση συνεχίζει την επίθεση στο δημόσιο σχολείο μέσα από την αξιολόγηση και το συνδικαλιστικό κίνημα βάλλεται με την προσπάθεια μέσω των ηλεκτρονικών εκλογών να προχωρήσει η εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, η πλειοψηφία του Δ.Σ. βγάζει ανακοινώσεις που λένε ότι δεν μπορεί να βρει μια αίθουσα!
Βέβαια θα ήταν απλά αστείο αν η ομοσπονδία των καθηγητών δεν μπορούσε να βρει ένα αμφι-θέατρο ή μια αίθουσα στην Αθήνα, μια πόλη με εκατοντάδες σχολεία. Άλλωστε υπήρχαν διαθέσιμα αμφιθέατρα σχολείων, αλλά και αίθουσες εκδηλώσεων δήμων (πχ στην Γκράβα) τα οποία με διάφορα προσχήματα απέρριψε η πλειοψηφία. Δυστυχώς όμως δεν πρόκειται για ανέκδοτο, αλλά για μεθό-δευση που αποσκοπεί στο να μη συζητήσει και να μην αποφασίσει η ομοσπονδία για τα πολύ κρί-σιμα ζητήματα του κλάδου.

Γιατί η αναβολή αυτή έρχεται μετά τις μεγάλες αντιδράσεις από δεκάδες ΕΛΜΕ στην απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. να συναινέσει αυτή τη στιγμή στις ηλεκτρονικές εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια. Είναι ξεκάθαρο ότι το Δ.Σ. φοβήθηκε ότι η απόφασή του θα ανατραπεί στη συνέλευση των προέδρων μια και δεκάδες ΕΛΜΕ της χώρας έχουν αποφασίσει αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές και για να μην μπει σε περιπέτειες ανέβαλε – ακύρωσε τη συνέλευση!

Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια της πολιτικής επιλογής της απραξίας και της άρνησης της γνωστής πλέον πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ να οργανώσει κινητοποιήσεις για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. Είναι συνέχεια μιας στάσης που έχει διαφανεί από την αναστολή της απεργίας – αποχής από την αξιολόγηση πέρυσι, συνεχίστηκε με την πραξικοπηματική αλλαγή των θέσε-ων της ΟΛΜΕ στο συνέδριο του Ιούλη, την άρνηση κήρυξης της οποιασδήποτε κινητοποίησης για το θέμα των μεντόρων και των ενδοσχολικών συντονιστών στην αρχή της χρονιάς (όταν μάλιστα η ΔΟΕ οδηγούνταν στα δικαστήρια για το ίδιο θέμα), αλλά και για την έναρξη της αυτοαξιολόγησης για 2η χρονιά και έφτασε πρόσφατα στην αλλαγή της θέσης που είχε πάρει το 2020 η ομοσπονδία για τη συμμετοχή ή όχι στις ηλεκτρονικές εκλογές.

Φυσικά, εκτός από την κυβερνητική παράταξη της ΔΑΚΕ, κομβικές είναι και οι ευθύνες του άλλου εταίρου του κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΣΥΝΕΚ. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε συμπληρωματική δύναμη της ΔΑΚΕ και πλέον απλά της προσφέρει τις ψήφους που χρειάζεται, για να έχει πλειοψηφία στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. Πλέον δε διαχωρίζεται από τη ΔΑΚΕ σε κα-νένα θέμα και γι’ αυτό και συναίνεσε χωρίς κανέναν ενδοιασμό στην αναβολή της ΓΣ.

Μέσα από αυτή την «ανίερη» συμμαχία και του όρκου πίστης για κοινή πορεία σε οποιεσδήποτε συν-θήκες, η ομοσπονδία έχει οδηγηθεί στην πλήρη αγωνιστική καθήλωση που όχι μόνο δεν αποτρέπει, αλλά και διευκολύνει τα κυβερνητικά σχέδια.

Πρόκειται για μια κατάσταση που πρέπει να αντιστραφεί.

Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει πραγματική απάντηση από τα κάτω, από τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΟΛΜΕ δηλαδή.
Καλούμε τις ΕΛΜΕ να μη συναινέσουν στη μετατροπή της ομοσπονδίας από σωματείο που στο παρελθόν έχει κάνει μεγάλους αγώνες, σε σιωπηλό χειροκροτητή της κυβερνητικής πολιτικής!

Οι μεθοδεύσεις ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ δεν θα περάσουν!
Η κυβερνητική πολιτική πρέπει να ηττηθεί!

Οι ΕΛΜΕ να συντονίσουν τη δράση τους με βάση τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών τους και να πάρουν αποφάσεις κλιμάκωσης, αμέσως μετά την γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη, για όλα τα εργασιακά, μισθολογικά και εκπαιδευτικά ζητήματα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ