ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ …ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκλειψη Ηλίου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι Λαρισαίοι το μεσημέρι της Τρίτης 25 Οκτωβρίου. Το φαινόμενο για τη Λάρισα θα ξεκινήσει στις 12:32, θα κορυφωθεί στις 13:39 και θα λήξει στις 14:46. Ο Αστρονομικός Παρατηρησιακός Όμιλος Λάρισας (A-Polaris), σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Διοίκησης, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης – και στο πλαίσιο του προγράμματος “Πόλη που Μαθαίνει” – θα τοποθετήσει ειδικά τηλεσκόπια για την ασφαλή παρατήρηση του φαινομένου στην πλατεία Ταχυδρομείου, μπροστά από την Ιατρική Σχολή.

Το κοινό θα μπορεί να παρατηρήσει το φαινόμενο και παράλληλα να μάθει για τις εκλείψεις από τα μέλη του A-Polaris. Στο μέγιστο της έκλειψης (ώρα 13:39) η Σελήνη θα έχει καλύψει σημαντικό τμήμα του ηλιακού δίσκου, σε ποσοστό 38% της διαμέτρου του.

Μέσω των ειδικών ηλιακών φίλτρων των τηλεσκοπίων θα φαίνονται άνετα και με ασφάλεια οι λεπτομέρειες της ηλιακής επιφάνειας (ηλιακές κηλίδες, κοκκίαση) αλλά και το έντονο ανάγλυφο (σεληνιακά βουνά) στην περιφέρεια της σεληνιακής επιφάνειας που θα “εισχωρεί” στο ηλιακό είδωλο. Το φαινόμενο εξελίσσεται αργά και η “ουράνια συνάντηση” θα διαρκέσει περισσότερο από δύο ώρες.

Οι ηλιακές εκλείψεις δεν συμβαίνουν συχνά σε έναν τόπο. Οι “μερικές” εκλείψεις, σαν αυτή της Τρίτης, συμβαίνουν ανά κάποια χρόνια ενώ μπορεί να περάσουν πολλές δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια χωρίς να συμβεί σε κάποιο τόπο “ολική” έκλειψη Ηλίου. Η προηγούμενη ολική έκλειψη σε ελληνικό έδαφος έγινε το 2006 (ορατή ως ολική μόνο στο Καστελόριζο) ενώ η επόμενη θα γίνει το …2088 και μάλιστα θα είναι ορατή ως ολική από την κεντρική Θεσσαλία.

ΠΡΟΣΟΧΗ

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να γνωρίζει κανείς ότι ΠΟΤΕ δεν παρατηρούμε τον ήλιο με γυμνό μάτι ή με αυτοσχέδια μέσα (μαυρισμένα γυαλιά, γυαλιά ηλεκτροκόλλησης κλπ) γιατί υπάρχει κίνδυνος άμεσης βλάβης του ματιού ή και μόνιμης τύφλωσης. Ο Ήλιος παρατηρείται με απόλυτη ασφάλεια μόνο με τα ειδικά κατασκευασμένα ηλιακά φίλτρα και εξοπλισμό που αποκόπτει τη συντριπτική πλειονότητα της ηλιακής ακτινοβολίας, ορατής και αόρατης. Το ίδιο μπορεί να γίνει με τα απλά αλλά ειδικά “γυαλιά ηλιακής παρατήρησης”.

Παράλληλα με την παρατήρηση στην πλατεία Ταχυδρομείου και το Δημοτικό αστεροσκοπείο Λάρισας “Αριστεύς” (στη Γιάννουλη) θα υποδέχεται το κοινό για παρατήρηση κατά τις ώρες της έκλειψης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ