ΟΥΤΕ ΘΕΛΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΟΥΝ, ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Επιτομή του λόγου είναι η πράξη και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που η κυρίαρχη προπαγάνδα το αποσιωπά, απέδειξε με έργα κι όχι με λόγια ότι βρέθηκε κοντά στους μικρομεσαίους και στα προβλήματά τους. Εμείς νομοθετήσαμε το ακατάσχετο για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους έως τα 7.500 ευρώ, τον προοδευτικά ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό για τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες, διατηρήσαμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθιερώσαμε τις 120 δόσεις για τα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία κι εφορία.

Κι αυτά είναι μόνο μερικά από όσα νομοθετήσαμε για την κοινωνική πλειοψηφία στη δύσκολη εποχή των μνημονίων, που άλλοι μας έβαλαν κι ο ΣΥΡΙΖΑ μας έβγαλε από αυτή.

Φυσικά κάναμε λάθη, βεβαίως κι αδικήσαμε. Η διαφορά, ωστόσο, με τα λάθη και τις αδικίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πως τα δικά μας δεν ήταν σκόπιμα, δεν θελήσαμε να ευνοήσουμε την ελίτ σε βάρος των πολλών, τους οποίους εξαπάτησε ο σημερινός πρωθυπουργός. Και ιδού πού φτάσαμε σήμερα, η χώρα να βρίσκεται ξανά στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης με 3.092.300 φτωχούς, με τους δείκτες της φτώχειας και τις οικονομικές ανισότητες, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε επί ΣΥΡΙΖΑ, να επιδεινώνονται σταθερά, να έχουμε τη χειρότερη επίδοση σε μακροχρόνια άνεργους στην ΕΕ και το 36,2% του πληθυσμού να μην μπορεί να πληρώσει ιατρική εξέταση ή θεραπεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ζούμε ένα τσουνάμι πλειστηριασμών, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας, και μάλιστα εν μέσω ακραίου πληθωρισμού και δυσβάσταχτου κόστους ζωής. Έφτασαν τις 44.000 οι προγραμματισμένοι για φέτος πλειστηριασμοί, υπερτριπλάσιοι σε σύγκριση με πέρυσι. Βάλτε στην εξίσωση και την παταγώδη αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού, όπου ούτε τρεις στους 100 πολίτες οι οποίοι ζητούν ρύθμιση μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους επειδή η κυβέρνηση έχει αφήσει όλη την ελευθερία στις τράπεζες να μην ρυθμίζουν αν δεν το θέλουν.

Το κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τους πολλούς

Στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι, οι μεσαίοι φτωχότεροι και οι φτωχοί να απελπίζονται, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στη ΔΕΘ ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο σχέδιο ενίσχυσης του εισοδήματος της κοινωνικής πλειοψηφίας που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

-Αύξηση του κατώτατου μισθού με νόμο στα 800 ευρώ.

– Επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις.

– Επαναφορά 13ης σύνταξης του 2019.

– Αύξηση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

– Θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους με μπλοκάκια, μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

– Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

– Διαγραφή μέρους βασικής οφειλής χρεών που δημιουργήθηκαν στην υγειονομική κρίση και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου.

– Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός.

– Νέος πτωχευτικός κώδικας- ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.

Αποδείξαμε την τετραετία 2015- 2019 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και θέλει και μπορεί να ενισχύσει τα λαϊκά εισοδήματα. Η ΝΔ απέδειξε την τριετία 2019- 2022 ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί. Ο κυρίαρχος λαός σύντομα θα αποφασίσει και η απόφασή του θα είναι λυτρωτική για τη χώρα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ