Ε.Κ.Λ.: ΔΙΑΡΚΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Η ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου με αφορμή το εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε χθες 

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας καταγγέλει ένα νέο εργατικό ατύχημα, ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης της πόλης μας. Μια νέα γυναίκα 40 ετών, μια συνάδελφός μας που πήγε χθες για το μεροκάματο και αυτή την στιγμή βρίσκεται νοσηλεύεται στην ΜΕΘ του Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης μας. Ομάδα συνδικαλιστών του ΕΚΝΛ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή εκεί συμμετέχοντας στο μεικτό κλιμάκιο της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας για την πραγματοποίηση άμεσου ελέγχου στον χώρο του εργοστασίου για να διερευνηθούν τα πραγματικά αίτια του ατυχήματος.

Η συνάδελφος εργάζεται στο βιομηχανία πλαστικών της Lariplast στην Λάρισα όπου πριν σχεδόν δύο μήνες είχε συμβεί ξανά ένα ακόμη σοβαρό εργατικό ατύχημα. Γεγονός που διαψεύδει όσους προκλητικά και ξεδιάντροπα τρέχουν σε τέτοιες στιγμές να κάνουν εκτιμήσεις για την «κακιά την ώρα», την «απροσεξία» κλπ.
Γι΄αυτό μόνο σύμπτωση δεν είναι που η συναδέλφισσα πήγε να καθαρίσει τον χώρο γύρω από ένα μηχάνημα το οποίο βρίσκονταν ακόμη σε λειτουργία με συνέπεια να εγκλωβιστεί και τώρα να διατρέχει κίνδυνο η ζωή της. Τέτοιες καταστάσεις δεν προκύπτουν από «υπερβάλλοντα εργασιακό ζήλο» αλλά από το γεγονός πως οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς «τρέχουν » από την απίστευτη εντατικοποίηση που βιώνουν, που σε συνδυασμό με την συνήθη έλλειψη προσωπικού(λόγω μείωση τους κόστους) απογειώνεται.

Τα συνεχή ατυχήματα δεν είναι απόρροια καμιάς «αμέλειας» ή «επιπολαιότητας» των εργαζομένων όπως προκλητικά ισχυρίζονται πολλές φορές οι εργοδότες αλλά από την σχεδόν παντελή έλλειψη των αναγκαίων μέτρων υγιεινής κι ασφάλειας, των άθλιων συνθηκών εργασίας που τους μετατρέπουν σε «γαλέρες». Είναι χαρακτηριστικό πως στον συγκεκριμένο χώρο και στις δύο φορές διαπιστώθηκε η απουσία τέτοιων μέτρων όπως η έλλειψη ΜΑΠ(Μέσα Ατομικής Προστασίας), αναγκαίων οργανωτικών και τεχνικών μέτρων.

Γι΄αυτό η απάντηση πως αυτά «δρομολογούνται» είναι μια ακόμη προκλητική κοροϊδία!

Αυτό που συμβαίνει στους εργασιακούς χώρους είναι ένα έγκλημα κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος των εργαζομένων. Αυτό επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που δείχνουν τα τελευταία χρόνια (2014-2021) είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων(κατά 54%) και των θανατηφόρων (από 28 το 2019 σε 43 το 2022 που δεν ολοκληρώθηκε).

Πίσω από τις τεράστιες ελλείψεις μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς βρίσκεται η διασφάλιση του μέγιστου ποσοστού κέρδους για το κεφάλαιο. Αποκαλυπτικά παραδείγματα ζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς: ακατάλληλος εξοπλισμός και μηχανήματα, ελλιπής συντήρηση, ακόμα και απουσία στοιχειωδών μέτρων προστασίας της υγείας, παραβίαση κανονισμών πρόληψης που με αγώνες έχουν κατακτηθεί από τους εργαζόμενους και είναι «κατοχυρωμένοι νομοθετικά».

Η λύση βρίσκεται στο δυνάμωμα της πάλης των σωματείων ώστε κανείς εργαζόμενος να μη σκύβει το κεφάλι, να μην ενδίδει στους εκβιασμούς της εργοδοσίας. Η ζωή και η υγεία δεν μπορεί να μπαίνει σε κανένα ζύγι με κέρδη και ζημιές.

Το πλαίσιο πάλης που έχει επίκεντρο τις ανάγκες των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, για μέτρα προστασίας της ζωής μας στους χώρους δουλειάς, είναι μονόδρομος που μόνο με συλλογικό, οργανωμένο και ταξικό αγώνα θα επιβάλλουμε. Οι δικές μας ανάγκες είναι η αιχμή της διεκδίκησης μπροστά και στην Πανελλαδική-Πανεργατική Απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Με την μαζική μας συμμετοχή να απαιτήσουμε μαχητικά, αγωνιστικά:

• Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.

• Συγκρότηση επιτροπών υγιεινής κι ασφάλειας των εργαζομένων στου χώρους δουλειάς.

• Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής της Επιθεώρησης Εργασίας σε όλους τους νομούς της χώρας. Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφάλειας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων κλπ.).

• Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών ΥΑΕ ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.

• Συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες.

• Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ και σε άλλους κλάδους και ειδικότητες (σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) που δουλεύουν σε ομοιογενείς συνθήκες, ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό τους φορέα και τη σχέση εργασίας. Άμεση επανένταξη στο θεσμό των κλάδων που εξαιρέθηκαν το 2011.

• Πλήρη κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου. Πλήρη και απολύτως δωρεάν κάλυψη της νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της ιατρικής αποκατάστασης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας.

Πλήρεις αποδοχές για τους εργαζόμενους για όλο το διάστημα απουσίας από την εργασία λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας (όπως εάν δούλευαν), επανεκπαίδευση, επανένταξη στην εργασία. Πλήρης σύνταξη γι’ αυτούς που δεν μπορούν να εργαστούν ή στις οικογένειές τους σε περίπτωση θανάτου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ