Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ

Ερώτηση στη Βουλή, κατόπιν πρωτοβουλίας της Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Λάρισας, Ευαγγελίας Λιακούλη, κατέθεσε σύσσωμη η Κ.Ο., τονίζοντας ότι τη στιγμή που η λαίλαπα της ενεργειακής κρίσης πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με την αγωνία για το φετινό χειμώνα να αυξάνεται κατακόρυφα, έντονος είναι ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι στις δομές που φέρουν ιδιαίτερη κοινωνική σημασία, καθώς φιλοξενούν και εξυπηρετούν ευάλωτους και εξαρτημένους συνανθρώπους μας.

Η Ε. Λιακούλη υπογραμμίζει ότι σε αυτή την κρίση συγκυρία, το βλέμμα στρέφεται ιδίως στις σχολικές μονάδες, στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία, στις δομές φιλοξενίας παιδιών και εφήβων, στις δομές φιλοξενίας ατόμων τρίτης ηλικίας, στα Νοσοκομεία, στις μονάδες ψυχικής υγείας και εν γένει τις δομές Υγείας, στις φυλακές, στους ξενώνες φιλοξενίας αστέγων, στις δομές κακοποιημένων γυναικών, στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Όπως επισημαίνει, σε αυτές τις δομές το αποτύπωμα της αύξησης του ενεργειακού κόστους είναι δραματικό, λόγω του μεγάλου αριθμού εξυπηρετούμενων πολιτών, αλλά και των εξειδικευμένων αναγκών τους.

Η Λαρισαία Βουλευτής αναδεικνύει πως η στάση της Κυβέρνησης γεννά ερωτήματα, αφού στερείται εξειδικευμένης μέριμνας και δεν θέτει ρητώς ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε η εφαρμογή των γενικών μέτρων για την ενέργεια, να μην οδηγήσει σε επιδείνωση της ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών στα παιδιά, στα άτομα τρίτης ηλικίας, στα ΑμεΑ, σε ασθενείς, κρατουμένους και γενικότερα στους ευάλωτους και εξαρτημένους συμπολίτες μας.

Επιπλέον, στην Ερώτηση αναλύεται η οικονομική ασφυξία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το έλλειμμα εκατοντάδων εκατομμυρίων, που περιλαμβάνει το κατατεθέν προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εύλογη ανησυχία για τη βιωσιμότητα και την ποιότητα του δικτύου ανεκτίμητων αυτοδιοικητικών δομών ανά την επικράτεια.

Τονίζοντας ότι «απαιτείται να “υφανθεί” άμεσα ένα εξειδικευμένο “δίχτυ ασφαλείας” απέναντι στην ενεργειακή ανασφάλεια», η Ε. Λιακούλη καλεί όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς του κ. Μητσοτάκη να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις για:

Την ύπαρξη Σχεδίου της Κυβέρνησης για τη θωράκιση ειδικά των ανωτέρω δομών, το ακριβές περιεχόμενό του, το χρονοδιάγραμμα και κόστος υλοποίησής του.

Τις πρόσθετες ενέργειες για να ενισχυθούν οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και τα εκατοντάδες Νομικά τους Πρόσωπα, δηλαδή ο κοινωνικός πυλώνας στήριξης των τοπικών κοινωνιών, και να αποτραπεί, έστω και αργά, το έλλειμμα 246 εκατομμυρίων ευρώ για το 2022 και το έλλειμμα 105 εκατομμυρίων ευρώ το 2023.

Το εάν οι Υπουργοί είναι σε θέση να διαβεβαιώσουν τους εν λόγω συμπολίτες μας, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους, ότι έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε η ποιότητα και αξιοπρέπεια της καθημερινής τους διαβίωσης και των υπηρεσιών που λαμβάνουν, να μην υποβαθμιστεί, ούτε κατ’ ελάχιστο, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ