ΛΥΚΟΥΔΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ: ΌΨΕΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ»

Έκθεση-τιμητική εκδήλωση για τον φωτογράφο Θωμά Δημούλα

Ο Δήμος Ελασσόνας και η Τοπική Κοινότητα Λυκουδίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας οργανώνουν φωτογραφική έκθεση με θέμα «Λυκούδι Ελασσόνας: Όψεις παράδοσης».

Η έκθεση που αποτελεί τιμητική εκδήλωση στον φωτογράφο Θωμά Δημούλα θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στις 11:00 π.μ στο κτίριο της Κοινότητας Λυκουδίου. Η επιμέλεια ανήκει στην κα. Φανή Καλοκαιρινού Διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας.

Η Έκθεση περιλαμβάνει παλαιές φωτογραφίες από το αρχείο του Θωμά Δημούλα σε συνομιλία με αντικείμενα παραδοσιακού βίου από την περιοχή. Όψεις της παράδοσης, της καθημερινότητας, του ιδιωτικού και δημόσιου βίου των κατοίκων της περιοχής, ήθη και έθιμα αποτυπώνουν την εικόνα και τη ζωή του Λυκουδίου αλλά και δίνουν το στίγμα του παραδοσιακού πολιτισμού στην ευρύτερη θεσσαλική ύπαιθρο.

Στόχος είναι να την επισκεφτούν και να περιηγηθούν μαθητές α΄βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης και να πραγματοποιηθούν ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις σε συνάφεια με τα εκθέματα.

Ο φωτογράφος Θωμάς Δημούλας (1928-2016) γεννήθηκε στο Λυκούδι Ελασσόνας, το οποίο βρίσκεται 14 χλμ βόρεια της Ελασσόνας, Από την δεκαετία του 1950 έγινε ο φωτογράφος του χωριού. Τον καλούσαν σε γάμους, πανηγύρια, οικογενειακές συναντήσεις. Φωτογράφιζε εκδηλώσεις της σχολικής ζωής, εθνικές γιορτές, γυμναστικές επιδείξεις, έθιμα, το αποκριάτικο καρναβάλι. Διέσωσε αρκετά στοιχεία από τη ζωή του χωριού στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και άφησε παρακαταθήκη ένα ολοκληρωμένο φωτογραφικό αρχείο της εποχής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ