ΤΟ 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤO GOSLAR ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ C-OSMOS-IS

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή μαθητών/-τριών και εκπαιδευτικών του 6ου Γυμνασίου Λάρισας στη διεθνή ευρωπαϊκή εβδομάδα (10-14/10/2022) που υλοποιήθηκε στο Γκόσλαρ της Γερμανίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ C-ΟSMOS-IS KA229 2020-1-DE03-KA229-077284_4 μαζί με εκπροσώπους από τη χώρα υποδοχής (Γερμανία), την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σουηδία.

Το πρόγραμμα – εμπνευσμένο από τις Ελληνικές λέξεις “κόσμος” και “ώσμωση” – έχει ως στόχο την προβολή των πολιτιστικών στοιχείων κάθε περιοχής, τη γνώση και προβολή του πολιτισμού του κάθε τόπου και την προστασία του περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τις αποστολές υποδέχθηκαν ο Διευθυντής του Γερμανικού σχολείου Christian-von-Dohm-Gymnasium και οι υπεύθυνοι καθηγητές κ.κ. Birte Steffen και Axel Claus. Ακολούθησαν παρουσιάσεις των εργασιών των μαθητών σχετικές με το περιβάλλον και το φυσικό πλούτο της κάθε χώρας και υποδοχή της ομάδας στο ανακαινισμένο ιστορικό Δημαρχείο της πόλης του Goslar από τη Δήμαρχο της πόλης η οποία τόνισε τη σημασία της επίσκεψης εκεί λόγω και της εορταστικής επετείου των 1100 χρόνων από την ίδρυση της πόλης. Καθώς η γραφική πόλη του Goslar αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO οι μαθητές και οι καθηγητές χωρισμένοι σε διεθνείς ομάδες ανακάλυψαν σημαντικά ιστορικά μνημεία αλλά και σύγχρονα έργα τέχνης των Henry Moore, Joseph Beuys, Fernando Botero και Christo, μέσω ενός παιχνιδιού που ετοίμασαν οι μαθητές του Γερμανικού σχολείου.

Η επόμενη μέρα επιφύλασσε πολλή δουλειά με αναδάσωση σε συνεργασία με τον οργανισμό “Friends of the forest” καθώς και δημιουργία τεχνητών φωλιών για τη διάσωση μικρού τρωκτικού υπό εξαφάνιση (garden dormouse) σε συνεργασία με τον φορέα “Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland”.

Την Τετάρτη 12/10/22 η ομάδα Erasmus επισκέφθηκε το ορυχείο του αργύρου στην περιοχή του “Rammelsberg” (Unesco World Heritage Site) καθώς και το παρακείμενο μουσείο και την τεχνητή λίμνη. Μετέπειτα, οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες για τη μελέτη των επιπτώσεων των εξορύξεων στο περιβάλλον καθώς και τη μελέτη άλλων φυσικών φαινομένων όπως το πρόβλημα με το σκαθάρι που απειλεί τα δάση στη Γερμανία. Τα αποτελέσματα των εργασιών αυτών παρουσιάστηκαν την Παρασκευή 14/10/2022 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

Την Πέμπτη 13/10/22 υλοποιήθηκε επίσκεψη στο Αμβούργο όπου οι μαθητές επισκέφθηκαν το ανακαινισμένο – εμβληματικό κτίριο της Φιλαρμονικής και περιηγήθηκαν στη γειτονιά των κτιρίων – μνημείων της UNESCO.

Το σχολείο εκπροσώπησαν η Υποδιευθύντρια του σχολείου κ. Δήμητρα Μπουραζάνα (Μαθηματικός), η καθηγήτρια κ. Ζωή Γάλλου (Νομικός) και τέσσερις μαθητές/-τριες.
Με τη διαρκή ψηφιακή συνεργασία αλλά και με τις διαπολιτισμικές δια ζώσης συναντήσεις των μαθητών/-τριών σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες αναμένεται αυτοί/-ές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους αλλά και να αναπτύξουν χρήσιμες επικοινωνιακές, γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες. Τα σχολεία συνεργάζονται διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας e -Twinning, ενώ το Μάρτιο προγραμματίζεται η υλοποίηση της Ευρωπαϊκής εβδομάδας υποδοχής των εταίρων Erasmus+ στην πόλη μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ