ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ Η ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο Μ. Χαρακόπουλος ζήτησε από την EUROPOL στις Βρυξέλλες αποτελεσματικότερη πάταξη κυκλωμάτων παιδεραστίας

Στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, την πάταξη της παιδεραστίας, την διακίνηση όπλων και τις κυβερνοαπειλές αναφέρθηκε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, παρεμβαίνοντας κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της EUROPOL στις Βρυξέλλες.
Στην παρέμβαση του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας απάντησε η Εκτελεστική Διευθύντρια της Europol κ. Cathrine De Bolle.

Ο Έλληνας βουλευτής για τον προγραμματισμό δράσης της EUROPOL αναφορικά με το μεταναστευτικό, σημείωσε ότι «ορθώς επισημαίνεται η ανάγκη αντιμετώπισης της εκμετάλλευσης και εργαλειοποίησης των μεταναστών. Το τελευταίο διάστημα αυτό παρατηρείται διαρκώς στα ευρωπαϊκά σύνορα με την Τουρκία. Αποκορύφωμα αυτής της πρακτικής ήταν η πρόσφατη μεταφορά 92 ολόγυμνων και τραυματισμένων κάποιων εξ αυτών μεταναστών στη συνοριακή γραμμή του Έβρου. Ανάλογες βάρβαρες πρακτικές οφείλουμε να τις καταδικάζουμε απερίφραστα».

Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις για την ασφάλειά της. Απέναντι σε αυτές ο προγραμματισμός της EUROPOL κινείται προς την ορθή κατεύθυνση. Η ΕΕ πρέπει να θωρακιστεί απέναντι σε κυβερνοαπειλές από τρίτες χώρες, εγκληματικές συμμορίες και τρομοκρατικές οργανώσεις. Γι’ αυτό είναι επιβεβλημένη μια αμιγώς ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας για τον κυβερνοχώρο, στον οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς χωρίς να καταστρατηγούνται οι ελευθερίες τους».

Προσοχή στα όπλα προς Ουκρανία

Σχετικά με το «σχέδιο δράσης για τη διακίνηση πυροβόλων όπλων» υπογράμμισε ότι «πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους κινδύνους που προκύπτουν από την τεράστια συγκέντρωση όπλων στην Ουκρανία και την πιθανότητα κάποια από αυτά να βρεθούν σε δίκτυα διακίνησης όπλων, σε χέρια τρομοκρατικών ομάδων ή εγκληματικών συμμοριών, μέσω ακόμη και του διαδικτύου. Παράλληλα, απαιτείται αδιάλειπτη παρακολούθηση για πιθανές εστίες τρομοκρατίας, όπως αυτές των τζιχαντιστών».

Διαδίκτυο και κυκλώματα παιδεραστίας

Τέλος, χαιρέτισε «την στρατηγική για αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και την πάταξη κυκλωμάτων παιδεραστίας, δίνοντας τη δυνατότητα λήψης προσωπικών δεδομένων απευθείας από τον ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο με πρόσχημα την ανωνυμία του διαδικτύου να διαπράττονται κατά συρροή εγκληματικές πράξεις κατά απροστάτευτων παιδιών».

Απάντηση της De Bolle

Απαντώντας στον Μάξιμο Χαρακόπουλο η Εκτελεστική Διευθύντρια της Europol κ. Cathrine De Bolle ευχαρίστησε τον Έλληνα βουλευτή «για την επισκόπηση των προκλήσεων σε σχέση με την ασφάλεια για τον κυβερνοχώρο. Έχουμε πολύ καλή διασύνδεση με τα κράτη-μέλη και τις σχετικές υπηρεσίες τους στο κέντρο καταπολέμησης του κυβερνοεγκλήματος. Έχουμε τους ειδικούς συνδέσμους, αξιωματικούς συνδέσμους από κάθε κράτος που συνεδριάζουν, συνέρχονται από κοινού και εξετάζουν τα ζητήματα κυβερνοεγκληματικότητας και λαμβάνουν τα σχετικά μέτρα
Όπλα. Για την Ουκρανία αναφερθήκατε. Είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να πω ότι το έχουμε συζητήσει και με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας και με τον αστυνομικό διευθυντή εκεί, να μάθουμε, δηλαδή να προγραμματίσουμε τι θα γίνει όταν τελειώσει ο πόλεμος. Υπάρχει νομοθεσία πρόσφατη στην Ουκρανία που προβλέπει την υποχρέωση για τους αμάχους οι οποίοι κατέχουν ή βρίσκουν μικρά όπλα να ενημερώνουν την αστυνομία και αυτά θα καταγράφονται σε ένα ηλεκτρονικό μητρώο όπλων. Βεβαίως θα κοινοποιηθεί και στην ΕΕ, στην ομάδα επιβολής. Παρακολουθούμε την κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ουκρανία, αλλά και με τις ελληνικές αρχές έχουμε συνεργασία για τις προκλήσεις που προέρχονται από την Τουρκία. Έχουμε στρατηγική συμφωνία EUROPOL με την Τουρκία από τις 26 Ιουλίου 2004. Έχουμε σύνδεσμο Τούρκο αξιωματικό και επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές. Προσωπικά δεδομένα δεν κοινοποιούνται στην Τουρκία. Δεν μπορούμε να κοινοποιήσουμε».
Εκτός του Μάξιμου Χαρακόπουλου στις εργασίες της EUROPOL συμμετέχουν οι βουλευτές της ΝΔ κ. Σταύρος Κελέτσης και του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Σπίρτζης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ