ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΖΙΣΜΟ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 5ου ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ειδικό αφιέρωμα στο ολοκαύτωμα της Σκαμνιάς από τον Κωνσταντίνο Μουγδή που τραγούδησε και το “λαέ σκλαβωμένε”

Ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό μέσα από τα ολοκαυτώματα χωριών και πληθυσμών, μεταδόθηκε στην εκδήλωση του 5ου Λυκείου Λάρισας, με τίτλο «Εκπαίδευση και Δημοκρατία: Εχθρός της Δημοκρατίας ο Ναζισμός», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης, την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, Αρχοντία Γιαννακάκη και Καλλινίκη Θεοδωροπούλου, στο πλαίσιο ομώνυμου προγράμματος, το οποίο υλοποιήθηκε κατά την περσινή σχολική χρονιά με το τμήμα Β5 του σχολείου, στη βάση προγράμματος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

Η εκδήλωση περιλάμβανε δύο μέρη. Το πρώτο αφορούσε στο ναζιστικό πρόγραμμα του Μεσοπολέμου και το δεύτερο στα ολοκαυτώματα και τις θηριωδίες των ναζί στην Ελλάδα.

Στο δεύτερο μέρος, μεταξύ των άλλων, μέσω της φιλοξενίας δύο καλεσμένων, της προέδρου του Συλλόγου Απανταχού Σκαμνιωτών, κ.Τούλας Μουγδή, και του Σκαμνιώτη κ. Κωνσταντίνου Μουγδή, αναδείχτηκε το ολοκαύτωμα της Σκαμνιάς στο νομό της Λάρισας στις 20 Απριλίου 1943 από τους Ναζί.

Παράδειγμα αγωνιστικότητας και Δημοκρατίας ο 96χρονος Κωνσταντίνος Μουγδής, ο οποίος συγκλόνισε τους μαθητές εξιστορώντας αυτά που βίωσε όντας στην ηλικία τους:

«Κάπνιζε όλο το χωριό απ’ άκρη εις άκρη. Μόνον η εκκλησία είχε μείνει. Δεν υπήρχε τίποτα όρθιο. Και τα μισά τα δέντρα κομμένα. Και βρήκαμε και δέντρα χοντρά που δεν μπορούσαν να τα κόψουν, με βγαλμένη τη φλούδα. Τόση εκδίκηση»…

Μιλώντας για το στόχο της εκδήλωσης η εκπαιδευτικός Αρχοντία Γιαννακάκη, τόνισε, πως αξιοποιήθηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, σε μια προσπάθεια να μην αιτιολογηθούν οι συνέπειες του Β’ παγκοσμίου πολέμου υπό το πρίσμα του πολέμου, αλλά να επισημανθούν, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, οι τραγικές συνέπειες της υπακοής των ανθρώπων στη ναζιστική ιδεολογία, ώστε να γίνει συνειδητή η ευθύνη του ανθρώπου απέναντι στην Ιστορία, την Ειρήνη και τη Δημοκρατία.

Η εκπαιδευτικός Καλλινίκη Θεοδωροπούλου μιλώντας για το ρόλο του σχολείου στην προάσπιση της Δημοκρατίας, τόνισε πως η προσέγγιση του θέματος ήταν βιωματική. Οι συμμετέχοντες μαθητές, μέσα σε διάστημα πέντε μηνών, αφού ενημερώθηκαν σταδιακά με οπτικοακουστικό υλικό, προχώρησαν σε συγγραφή κειμένων προβληματισμού, σε κατασκευή σκίτσων και σε παραγωγή αφισών που απεικόνιζαν τη δίνη των καταστροφών, καθώς και σε ηχογράφηση γνωστού τραγουδιού που καταγγέλλει το φασισμό.

Παρουσίασαν οι μαθητές της Γ’ τάξης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα: Βαγγέλης Πινάτσης, Νίκη Ρουμπαζάνη, Ευαγγελία Σιλιτζή, Γιάννης Σφόρτσας, Βερονίκη Τσαπράκα, Δέσποινα Τσιλιάκου, Ζαχαρένια Τσιούφη, Αλεξάνδρα Φράγγου, Αναστάσης Χατζέλας.

Την ορχήστρα αποτελούσαν: Κιθάρες: Αθανάσιος Κόκκας, Νικόλαος Πάνος, Αναστάσης Χατζέλας, Χρήστος Πουλούλης. Βιολί: Κωνσταντίνα Τσιγάρη. Κρουστά: Δημήτρης Αναστασιάδης. Αρμόνιο: Μαρία Κοτρώτσιου, Εύα Μωυσιάδου. Τη μουσική επιμέλεια είχε ο εκπαιδευτικός Χρήστος Πουλούλης.

Στη χορωδία συμμετείχαν οι μαθητές: Σοφία Δαρδαγάνη, Ρεγγίνα Τσέκα, Κωνσταντίνα Τσιγάρη, Λυδία Σταυρουλάκη, Ειρήνη Βιεννά, Εύη Γκάτα, Θεοδώρα Ντιντή, Βασιλική Γκουντρουμπή, Κατερίνα Καρατζά, Αθανασία Σακελάρη, Ζωή Χατζηκωστή, Βαγγέλης Πινάτσης. Τη διδασκαλία χορωδίας είχε η εκπαιδευτικός του 5ου Γυμνασίου Εύα Μωυσιάδου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτισαν ο αντιδήμαρχος Παιδείας και δια Βίου Μάθησης κ.Δημήτριος Δεληγιάννης, η αναπληρώτρια ΠΔΕ Θεσσαλίας κ. Βασιλική Ζιάκα, ο αναπληρωτής Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ. Νικόλαος Ζέρβας, ενώ παρούσα ήταν και η διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου κ.Ζωή Δεληζώνα.

Ο κ. Μουγδής καταχειροκροτούμενος τραγούδησε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ένα τραγούδι που τραγουδούσε στην ΕΠΟΝ:

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ