Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΛΙΒΟΙΩΤΙΚΗ ΓΗ

Τα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της καστανοκαλλιέργειας και οι υποστηρικτικές δράσεις για την ενίσχυση της τοπικής αγροτικής παραγωγής, που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσιάστηκαν στη Γιορτή Καστάνου που πραγματοποιήθηκε στη Μελιβοία του Δήμου Αγιάς.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Υποδομών της Περιφέρειας Στέλιος Δημότσιος, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού τόνισε ότι αποδεικνύουμε ότι είμαστε έμπρακτα κοντά στους ανθρώπους της παραγωγής, προκειμένου να διασφαλίσουμε την παραγωγή και το εθνικό αγροτικό εισόδημα.

Προτεραιότητα μας είναι η προστασία των τοπικών αγροτικών προϊόντων και του αγροτικού εισοδήματος. Η παρέμβαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη στήριξη, ενίσχυση και προώθηση του κάστανου είναι πολυδιάστατη.

Αναλυτικότερα

Στήριξη παραγωγής

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο της διαρκούς ευαισθητοποίησης για την προστασία των καλλιεργειών και κατ’ επέκταση του γεωργικού εισοδήματος υλοποιεί πρόγραμμα για την βιολογική αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς.

Ο έγκαιρος έλεγχος των καστανοπερίβολων για διαπίστωση προσβολών ξεκίνησε από την Περιφέρεια το 2018 σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Από το 2019 και μέχρι σήμερα η Περιφέρεια χρηματοδοτεί με ιδίους πόρους την προμήθεια για την εξαπόλυση των ωφέλιμων εντόμων. Επιπρόσθετα, το 2022 σε συνεργασία με το δήμο Αγιάς κατατέθηκε πρόταση, η οποία εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνολικού προϋπολογισμού 560.000 ευρώ, για την υλοποίηση προγράμματος για την προστασία, με οικολογικό τρόπο, της καστανιάς από τη σφήκα. Επρόκειτο για ένα σημαντικό πρόγραμμα, που αποτέλεσε πιλότο για όλους τους Δήμους της χώρας που έχουν καστανοπερίβολα.

Ταυτόχρονα η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την ενημέρωση των παραγωγών για τη διατήρηση των ωφέλιμων εντόμων, προτείνοντας πρακτικές λύσεις για τη χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων και άλλες χρήσιμες καλλιεργητικές συμβουλές, με στόχο τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Όσον αφορά το φετινό πρόβλημα της καστανής σήψης, οι Υπηρεσίες μας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Μπενάκειο Ίδρυμα και το Ινστιτούτο Δασικών Φυτών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να υπάρξουν έγκαιρα οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, με στόχο τον αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης του μύκητα.

Στήριξη εξαγωγών

Το 75-80% περίπου της παραγωγής κάστανου της Π.Ε. Λάρισας εξάγεται, με κύριο προορισμό κυρίως την Ιταλία. Για να αποκτήσει το προϊόν την επιθυμητή προστιθέμενη αξία πρέπει να πιστοποιηθεί. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιχορηγεί πρόγραμμα προώθησης υποβολής φακέλου για ΠΟΠ ή ΠΓΕ, πρόγραμμα που αφορά και την καστανοκαλλιέργεια της περιοχής.

Έργα υποδομής

Σε συνεργασία με το δήμο Αγιάς ολοκληρώσαμε το φάκελο για το φράγμα «Μπελμά», το οποίο θα ενισχύσει σημαντικά την άρδευση σε όλη την Ανατολική πλευρά του Κισσάβου. Προ ημερών εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι που προβλέπονταν στην οικονομοτεχνική μελέτη και αισιοδοξούμε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν ευχάριστες ανακοινώσεις.

Ακόμη μετά τις πλημμύρες του 2018 καταθέσαμε από κοινού με το δήμο Αγιάς, φάκελο και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 720.000 ευρώ για τη συντήρηση και βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας.

Με σχέδιο και οργάνωση καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μία ακόμη χρηματοδότηση, ύψους 1,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημοτική δασική οδοποιία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ