ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Ο Χρ. Κέλλας στα εγκαίνια της γιορτής Κάστανου στα Αμπελάκια

«Η προστασία της καστανοκαλλιέργειας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας, ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά που το εισόδημα των παραγωγών πλήττεται βίαια. Και τούτο, καθώς εκτός από την ενεργειακή κρίση και τα προβλήματα, που δημιούργησε, ενέσκηψαν ζητήματα με τη διάθεση του προϊόντος, συνεπεία και της προσβολής των καστανοπερίβολων από το νέο μύκητα».

Τα παραπάνω δήλωσε ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, από τα Αμπελάκια και τα εγκαίνια της 4ης Γιορτής Κάστανου, προσθέτοντας:

«Ενημέρωσα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, στις συνεχείς, το τελευταίο διάστημα, συναντήσεις μας, για τις ζημίες στα καστανοπερίβολα.

Μαζί με τον Δήμαρχο Τεμπών Γιώργο Μανώλη, τον Δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα και τους συνεργάτες τους, αναδείξαμε τον έντονο προβληματισμό των παραγωγών για το μέλλον της καλλιέργειας μετά την προσβολή των καστανοπερίβολων από τον μύκητα και τη φετινή απώλεια παραγωγής.

Ενημερωθήκαμε ότι αναμένεται το σχετικό πόρισμα του Μπενάκειου Ιδρύματος, προκειμένου να δρομολογηθούν οι ενδεδειγμένες ενέργειες, για στοχευμένη αντιμετώπιση της ασθένειας, ώστε να προστατευτεί το προϊόν και στο μέλλον από ανάλογο πρόβλημα και να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια.

Αποσπάσαμε τη δέσμευση του Υπουργού, ότι θα αξιοποιηθεί κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο από ευρωπαϊκούς ή εθνικούς πόρους, για να στηριχτεί το εισόδημα των καστανοπαραγωγών.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε δίπλα σας, και σε συνεργασία με το φίλο πρόεδρο Θύμιο Καζαντζή και τα μέλη του Συνεταιρισμού Αμπελακίων, αλλά και τον Βαγγέλη Μανίκα, τον Θύμιο Τριανταφύλλου, τον Βαγγέλη Κρανιώτη και τους ανθρώπους των Συνεταιρισμών Ποταμιάς – Σκήτης, Καρίτσας – Στομίου και Μελιβοίας, θα αντιμετωπίσουμε κι αυτή τη δυσκολία».

Στη συνέχεια, ο Χρήστος Κέλλας έκανε αναφορά στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα από την κυβέρνηση, σημειώνοντας:

«Η στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Το αποδείξαμε, μεταξύ άλλων, με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, του ΕΝΦΙΑ, αλλά και του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές και την επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου.

Από εδώ, από τα Αμπελάκια, την πατρίδα του συνεταιριστικού κινήματος, δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στα ουσιαστικά κίνητρα, που δίνει η κυβέρνηση για ένταξη των αγροτών σε συνεργατικά σχήματα, με μείωση του φόρου των μετεχόντων σε αυτά κατά 50%, αλλά και την εν γένει ενθάρρυνση δημιουργίας συνεταιρισμών, συνδράμοντας, είτε με ευέλικτη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε με τεχνογνωσία και ενημέρωση».

Ο Λαρισαίος πολιτικός, κλείνοντας αισιόδοξα την τοποθέτησή του, σημείωσε:

«Συνεχίστε να καλλιεργείτε με την ίδια ζέση και την ίδια αγάπη τη γη σας. Συνεχίστε να παράγετε, τούτο το εξαίρετο προϊόν, το αμπελακιώτικο κάστανο και μέσω αυτού να “ταξιδεύετε” την περιοχή στις αγορές όλου του κόσμου. Είμαστε δίπλα σας, για να λύνουμε τα προβλήματα και ν’ ανοίγουμε δρόμους. Με συνεργασία και συνέργεια “θα βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά”. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, δεν είστε μόνοι».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ