ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Στα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης στο Λυκούδι Ελασσόνας η Ρένα Καραλαριώτου

Τον θαυμασμό της για την υπέροχη έκθεση φωτογραφίας με θέμα το Λυκούδι Ελασσόνας και τις όψεις παράδοσης του χωριού, «η οποία επανέφερε στη μνήμη μας ήθη και έθιμα του πολιτισμού και της παράδοσης του τόπου μας», εξέφρασε η Γενική Γραμματέας της ΠΕΔ Θεσσαλίας, πρώην Αντιπεριφερειάρχης κ. Ρένα Καραλαριώτου, με αφορμή την παρουσία της στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης.

Η κ. Καραλαριώτου, συγχαίρει τους διοργανωτές και εμπνευστές της Έκθεσης για το πολύ όμορφο αποτέλεσμα που παρουσίασαν και πιο συγκεκριμένα τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Λυκουδίου Λάζαρο Καραβαγγέλη, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον δήμο Ελασσόνας, οι οποίοι σε συνεργασία με τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας διοργάνωσαν αυτή την αξιόλογη εκδήλωση.

Η Λαρισαία πολιτικός, τονίζει επίσης την σημαντική συνεισφορά τους -στην Έκθεση φωτογραφίας- της οικογένειας του αείμνηστου φωτογράφου του χωριού Θωμά Δημούλα, ο οποίος διέσωσε αρκετά στοιχεία από τη ζωή του χωριού στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και άφησε παρακαταθήκη ένα ολοκληρωμένο φωτογραφικό αρχείο της εποχής.
Ακόμη συγχαίρει την Διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας Φανή Καλοκαιρινού για την καθοριστική της συμβολή στην άρτια διοργάνωση της Έκθεσης, η οποία αποτυπώνει την εικόνα και τη ζωή του Λυκουδίου, αλλά και δίνει το στίγμα του παραδοσιακού πολιτισμού στην ευρύτερη θεσσαλική ύπαιθρο.

«Εικόνες από τον δημιουργικό τρόπο ζωής των κατοίκων του Λυκουδίου, από οικοδομικές εργασίες, από την απασχόληση των γυναικών στον αργαλειό, από τις αγροτικές δουλειές στο χωράφι, με το άροτρο και πολλές ακόμη που θαύμασα στην Έκθεση φωτογραφίας, μόνο σεβασμό και τιμή στους «ήρωες» του φωτογραφικού φακού, προκαλούν» δηλώνει η κ. Καραλαριώτου, ενώ συνεχίζοντας αναφέρει πόσο σημαντικό είναι η Έκθεση φωτογραφίας, να αγκαλιαστεί απ όλους και κυρίως από τους μαθητές της επαρχίας, καθώς «όταν γνωρίζεις την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου σου, σίγουρα τον εκτιμάς και τον αγαπάς περισσότερο. Η Έκθεση φωτογραφίας συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Είναι εμπνευσμένη από του ίδιους τους ανθρώπους του χωριού, την παράδοση του τόπου, ρίχνει φως στη ζωή και τον πολιτισμό και αποτελεί μία καλή ευκαιρία να ξαναθυμηθούν ήθη και έθιμα του παρελθόντος οι παλαιότεροι και ευκαιρία να μάθουν το πως ήταν η ζωή στο χωριό, μερικές δεκαετίες πίσω οι νεότεροι.

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε τις ρίζες μας, από που ήρθαμε και πού πάμε. Λαός χωρίς παράδοση είναι καταδικασμένος, όπως το δέντρο που δεν έχει ρίζες.

Αδιαπραγμάτευτη επιλογή μας είναι να διατηρήσουμε, να ενισχύσουμε και να προβάλουμε οτιδήποτε σηματοδοτεί την παραδοσιακή ιστορία των χωριών μας, όπως είναι το όμορφο Λυκούδι Ελασσόνας. Μακάρι ανάλογες δράσεις να συνεχιστούν σε ολόκληρη τη θεσσαλική ύπαιθρο κι έτσι να πορευθούμε, έχοντας ως αποσκευή το ένδοξο παρελθόν και το βλέμμα μας στο μέλλον» κατέληξε η κ. Καραλαριώτου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ