Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ CONDEREFF ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΣΚΑΦΕΣ

Στις 3 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιείται το υβριδικό διεθνές συνέδριο  του ευρωπαϊκού προγράμματος Condereff- Interreg Europe, με θέμα την επαναχρησιμοποίηση δομικών υλικών που προέρχονται από κατεδαφίσεις και εκσκαφές. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα  Condereff μαζί με επτά φορείς  Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ερευνητικά Ιδρύματα  και Ινστιτούτα από  την Ιταλία, Ισπανία, Τσεχία, Αυστρία  και Γαλλία.

Στόχος του προγράμματος είναι η εφαρμογή «πράσινων»  πρωτόκολλων στη διαχείριση Αποβλήτων από Εκσκαφή, Κατασκευή και Κατεδάφιση (ΑΕΚΚ) και η μετάβαση στην κυκλική οικονομία μέσω της ανακύκλωσης, που αποτελεί έναν από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Τα απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) είναι τα βαρύτερα και πιο ογκώδη ρεύματα αποβλήτων και καταλαμβάνουν στην Ευρώπη το 25%-30% των συνολικά παραγόμενων αποβλήτων .

Στη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστεί η  ευρωπαϊκή πολιτική για τα απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων και οι επιμέρους πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο Περιφερειών.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος, στην  Περιφέρεια Θεσσαλίας:

-Έγινε καταγραφή των κύριων προβλημάτων που αφορούν στη χρήση δευτερογενών υλικών σε ιδιωτικά και δημόσια έργα. Κατά το στάδιο αυτό οργανώθηκαν περιφερειακές συνεδριάσεις με συμμετοχή φορέων,  τεχνικών υπηρεσιών, συστημάτων διαχείρισης ΑΕΚΚ, ερευνητικούς φορείς, το ΤΕΕ, εργοληπτικές εταιρίες  κλπ

-Μέσω του ΕΣΠΑ και των προσκλήσεων ΕΠΕΝΔΥΩ και ΕΠΑΝΕΠΕΝΔΥΩ στη Θεσσαλία δόθηκαν κίνητρα για επενδύσεις στον τομέα της διαχείρισης ΑΕΚΚ και της κυκλικής οικονομίας γενικότερα.

-Αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την ενσωμάτωση του κόστους διαχείρισης των ΑΕΚΚ στους προϋπολογισμούς των δημοσίων έργων

-Μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με το ΤΕΕ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ξεκίνησε πιλοτικά και για πρώτη φορά στην Ελλάδα η προσπάθεια να γίνουν εργαστηριακές δοκιμές που να οδηγούν  σε προδιαγραφές των ανακυκλώσιμων υλικών, ώστε να πιστοποιηθεί η δυνατότητα περαιτέρω χρήσης τους, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία για τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις.

-Προγραμματίζεται μικρής κλίμακας ανάπλαση, σε χώρο της Περιφέρειας, από ανακυκλωμένα υλικά δόμησης, ώστε να μελετηθεί εκτενέστερα η συμπεριφορά τους κατά την ενσωμάτωσή τους σε έργο.

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με  τους  ευρωπαίους εταίρους του  προγράμματος  Condereff,  για ανταλλαγή καλών πρακτικών και  ανάληψη κοινών δράσεων.

 

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν διαδικτυακά το συνέδριο και να λάβουν βεβαίωση συμμετοχής μπορούν να ενημερώνονται στην  ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, www.thessaly.gov.gr στην κατηγορία “Ανακοινώσεις”.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ