Ξεσηκώθηκαν νωρίς το μεσημέρι σήμερα οι γονείς των μαθητών του δημοτικού σχολείου των Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου στη Λάρισα, μόλις έμαθαν ότι η διευθύντρια α/βαθμιας εκπαίδευσης του νομού Αικατερίνη Καραγιώργου μετά την αρνητική για τη λειτουργία του σχολείου απόφαση του δικαστηρίου εξέδωσε απόφαση με την οποία αναστέλλει από αύριο τη λειτουργία του σχολείου και προχωρά σε χωροταξικό σχεδιασμό για την τοποθέτηση των μαθητών στα σχολεία της γειτονιάς τους.
Γονείς κατέκλυσαν κυριολεκτικά το γραφείο της κ. Καραγιώργου απαιτώντας να αλλάξει άμεσα την απόφασή της υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν μέσα στη χρονιά τα παιδιά τους να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον και οι ίδιοι να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους.
Η κ. Καραγιώργου εμφανίστηκε ανένδοτη και μάλιστα για να αποχωρήσει από το σχολείο χρειάστηκε τη συνδρομή αστυνομικών που εν τω μεταξύ είχαν φτάσει στο γραφείο της και οι οποίοι τη φυγάδευσαν.
Η στάση της διευθύντριας, όπως ήταν αναμενόμενο ξεσήκωσε τους γονείς οι οποίοι δήλωσαν αποφασισμένοι να μην δεχθούν την απόφασή της και να στείλουν κανονικά αύριο τα παιδιά τους στο δημοτικό σχολείο των εκπαιδευτηρίων.
Μάλιστα ανάλογη ήταν και η δήλωση που έκανε και η νομική σύμβουλος των εκπαιδευτηρίων κ. Αλ. Κωνσταντινίδου η οποία αφού υποστήριξε ότι το δημοτικό σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά αύριο, τόνισε ότι θα γίνει από την πλευρά των εκπαιδευτηρίων και νέα προσφυγή αύριο στη δικαιοσύνη για να ακυρωθεί η απόφαση.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Β. ΚΟΚΚΑΛΗ
Εν τω μεταξύ άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Β. Κόκκαλη ο οποίος κατέθεσε ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, αναδεικνύοντας στο ανώτατο επίπεδο το μείζον ζήτημα της λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων Μ. Ράπτου. Έτσι, σύντομα αναμένεται να συζητηθούν στη βουλή όλες οι παράμετροι και οι εξελίξεις που έχουν φέρει στα όρια της απόγνωσης γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς στη Λάρισα.
Ο κ. Κόκκαλης, δεδομένου πως ήδη βρισκόμαστε εν μέσω της σχολικής περιόδου, ζητά να δοθεί παράταση στη λειτουργία των Εκπαιδευτηρίων μέχρι το τέλος αυτής και να επανεξεταστεί το όλο θέμα το ερχόμενο καλοκαίρι.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Ως είναι τοις πάσι γνωστό στην πόλη της Λάρισας, τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ακριβώς λίγο πριν την έναρξη του σχολικού έτους 2022-2023, η Υφυπουργός Παιδείας, με δύο αποφάσεις της, ανακάλεσε την υφισταμένη άδεια λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου και του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου, προκαλώντας ανυπολόγιστη αναστάτωση σε 1.500 μαθητές και στις οικογένειες αυτών και σε 200 εκπαιδευτικούς και εργαζομένους των εκπαιδευτηρίων. Παρά τις ανακλητικές των αδειών αποφάσεις της Υφυπουργού Παιδείας, η λειτουργία του σχολείου συνεχίστηκε, κατόπιν εκδόσεως προσωρινής διαταγής και απόφασης προσωρινής αναστολής εκτέλεσης αυτών, πλην όμως, το εν λόγω ζήτημα, μείζονος σημασίας για την κοινωνία της Λάρισας και την εκπαιδευτική κοινότητα, γέννησε εύλογα ερωτήματα αναφορικά με την πολιτική διαχείρισή του, τα οποία χρήζουν επίσημης απάντησης του Υπουργείου και συνοψίζονται στα κάτωθι:
Ποιοι ήταν οι λόγοι που δικαιολογούσαν ή επέτασσαν τον Ιούλιο του 2022 την λήψη από την Πολιτεία του επαχθέστερου μέτρου της ανάκλησης των αδειών του σχολείου; Οι λόγοι αυτοί εμφανίστηκαν το πρώτον κατά το χρόνο έκδοσης των ανακλητικών αποφάσεων και ήταν τέτοιας σπουδαιότητας, ώστε να μην χωρεί από το Υπουργείο η λήψη άλλων πρόσφορων και κατάλληλων μέτρων, ώστε και να αποκατασταθούν τυχόν πλημμέλειες των σχολείων και συγχρόνως να μην επηρεαστεί η απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας; Δεδομένου, ότι η αρμοδιότητά της Δικαιοσύνης, όταν κρίνει την χορήγηση της αναστολής πράξεων της Διοίκησης, έγκειται στην εξέταση και στην στάθμιση της βλάβης που θα υποστεί ο αιτών, δηλαδή το ΝΠ του σχολείου από την εκτέλεση των αποφάσεων, και δεν κρίνει την βλάβη των τρίτων, εν προκειμένω των 1.200 μαθητών, των 200 εργαζομένων εκπαιδευτικών, γεννάται το ερώτημα: Η προάσπιση των συμφερόντων μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών & εργαζομένων, που δεν ανήκει στο έργο της Δικαιοσύνης, αλλά αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, με ποιους τρόπους και μέσα εξασφαλίστηκε από την Υφυπουργό; Ποιες είναι οι ενέργειες της Πολιτείας, που κατέτειναν κατά το χρόνο έκδοσης των ανακλητικών αποφάσεων, οι οποίες θα διέκοπταν την λειτουργία του σχολείου, στην «προστασία» πάσης φύσεων εννόμων συμφερόντων των μαθητών και των εκπαιδευτικών; Εξεδόθη εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των 10 ημερών από την ανακλητική απόφαση, διοικητική απόφαση της Υφυπουργού, ως είχε εκ του νόμου (4229/2014 αρθρο 11) υποχρέωση, για την μετεγγραφή των μαθητών, που φοιτούσαν στο φορέα του οποίου ανακλήθηκε η άδεια; Κι αν ναι, παρακαλούμε να κοινοποιηθούν τα σχετικά έγγραφα, ώστε να προκύπτει ο αριθμός των αιτήσεων μετεγγραφών και ο φορέας υποδοχής, για τον οποίο τυχόν εγκρίθηκε η μετεγγραφή των μαθητών.
Επειδή, οι μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί των εν λόγω εκπαιδευτηρίων δικαιούνται απαντήσεις σαφείς και διαφανείς από την αρμόδια για την δική τους προστασία Υφυπουργό Παιδείας.
Ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός: Ποια είναι η συνολική μέριμνα της Πολιτείας και του Υπουργείου Παιδείας, για την απρόσκοπτη εκπαιδευτική πορεία και ομαλή φοίτηση χιλιάδων μαθητών του εν λόγω σχολείου, τόσο κατά το χρόνο έκδοσης των ανακλητικών αποφάσεων, όσο και σήμερα, μεσούσης της σχολικής χρονιάς, ενώ είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος διακοπής λειτουργίας ακόμη και εντός των ημερών;»
Ο Δ. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης Δήμου Λαρισαίων Δημήτρης Δεληγιάννης σε δήλωσή του αναφέρει:
“Με σεβασμό στις αποφάσεις της δικαιοσύνης και των αρμόδιων οργάνων, μετά την ανάκληση των αδειών των εκπαιδευτηρίων Ράπτου, γίνεται σαφές ότι δημιουργείται ένα σημαντικό πρόβλημα στην πόλη. Σε εκπαιδευτικούς, αλλά και σε οικογένειες και μαθητές που χρειάζεται να αλλάξουν άμεσα εκπαιδευτικό περιβάλλον. Γνωρίζουμε όλοι μας πόσο δύσκολη είναι μια τέτοια αλλαγή για τα παιδιά.
Χρειάζεται να δοθεί χρόνος. Χρόνος απαραίτητος για την επίλυση των προβλημάτων, που όλοι σ’ αυτήν την πόλη αντιλαμβανόμαστε ότι δημιουργούνται”.
φωτογραφίες: onlarissa.gr