ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ «ΓΕΦΥΡΑ 2», 120 ΔΟΣΕΙΣ, ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ «ΙΑΝΟΥ» ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑ ΠΑΛΛΙΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ

Συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τον Χρ. Σταϊκούρα είχε ο Χρ. Κέλλας

Συνάντηση εργασίας για την επίλυση προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και πολίτες, είχε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σε συνέχεια της παρέμβασής του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής τις προηγούμενες μέρες.

Ο Λαρισαίος πολιτικός επισήμανε, καταρχάς, τα προβλήματα, που αντιμετώπισαν επιχειρήσεις, κατά την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε πολλές περιπτώσεις δικαιούχων, που υπέβαλαν εμπρόθεσμα τις αιτήσεις τους αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους πιστωτές, με αποτέλεσμα να απορριφθούν από το πρόγραμμα.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι αναμένεται το «πράσινο» φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε οι δικαιούχοι, που είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα αιτήσεις τους, να λάβουν τις επιδοτήσεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος, και να αρθούν οι αδικίες που υπήρξαν.

Ο Χρήστος Κέλλας εστίασε, εκ νέου, στην ανάγκη συνολικής ρύθμισης των οφειλών νομικών και φυσικών προσώπων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Ειδικότερα, τόνισε ότι είναι απαραίτητο το υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει τη ρύθμιση όλων των οφειλών πολιτών και επιχειρήσεων, που διογκώθηκαν τα τελευταία δύο έτη, σε 120 δόσεις, ώστε να δοθεί ισχυρή ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα, όπως έχουν επισημάνει και θεσμικοί εκπρόσωποι της αγοράς.

Περαιτέρω, επανέλαβε στον υπουργό Οικονομικών πως είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση του πλαισίου ένταξης των δανειοληπτών στον εξωδικαστικό, σημειώνοντας πως ο μηχανισμός εμφανίζει δυσχέρειες, αφού funds και τράπεζες θέτουν διαρκώς προσκόμματα.

Ο Λαρισαίος βουλευτής επανήλθε, επίσης, και στις εκκρεμότητες των πληρωμών των αποζημιώσεων του «Ιανού». Χαρακτηριστικά, τόνισε στον υπουργό Οικονομικών πως, παρότι πραγματοποιήθηκαν κάποιες πληρωμές στους πληγέντες, είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των δικαιούχων που, πέραν της προκαταβολής του 20%, παραμένουν απλήρωτοι, από τις κοινότητες Ευυδρίου, Βασιλί, Υπέρειας, Πολυνερίου και άλλων περιοχών του Δήμου Φαρσάλων.

Ο υπουργός Οικονομικών άκουσε με προσοχή για τις δυσκολίες, που έχουν αντιμετωπίσει έως σήμερα οι κάτοικοι της Επαρχίας Φαρσάλων, και δεσμεύτηκε ότι θα αναζητήσει τα αίτια των καθυστερήσεων μέσω ονοματεπωνύμου και ΑΦΜ κάθε δικαιούχου.

Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ έθεσε, ακόμη, το πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν παλλινοστήσαντες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, οι οποίοι έλαβαν στεγαστικά δάνεια με τον ν. 2790/2000, για την «αποκατάσταση των παλιννοστούντων ομογενών», σωρεύοντας χρέη σε τράπεζες και στην εφορία. Όπως υπογράμμισε, οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι έλαβαν τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και, αφού πλήρωναν κανονικά τις οφειλές τους επί μία δεκαετία, αντιμετώπισαν, στη συνέχεια, δυσκολίες στην καταβολή των δόσεων μετά το 2010, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο βουλευτής είχε δεχτεί προ ημερών στο γραφείο τον Σύλλογο Παλιννοστούντων Ομογενών Ελληνοποντίων, το «Πεπρωμένο», οι οποίοι του εξέθεσαν το ζήτημα.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε, από πλευράς του, ότι το θέμα των παλλινοστούντων αφορά την ΑΑΔΕ, με εκπρόσωπο της οποίας ο κ. Κέλλας είχε στη συνέχεια συνάντηση, ώστε να προχωρήσει η ρύθμιση βάσει του ν. 4738/2020.

Ο Λαρισαίος πολιτικός ευχαρίστησε τον κ. Σταϊκούρα για τη συνεργασία και συμφώνησαν να βρίσκονται σε διαρκή επαφή, προκειμένου οι πολίτες του Νομού Λάρισας να έχουν άμεση ενημέρωση για προβλήματα που τους απασχολούν σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ