ΠΕΡΙ ΕΚΚΕΝΩΣΕΩΝ…

Ανακοίνωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εκκένωση της κατάληψης ΝΤΟΥΓΡΟΥ

Τη Δευτέρα τα ξημερώματα στην πόλη μας πραγματοποιήθηκε μια πρωτόγνωρη αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση της κατάληψης «Ντουγρού». Η εκκένωση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από μήνυση του Δημοτικού Γηροκομείου Λάρισας στο οποίο ανήκει το κτήριο.

Δεν θα σταθούμε τόσο στο γεγονός της διαδικασίας εκκένωσης από τη στιγμή που υπήρξε μηνυτήριά αναφορά και επομένως ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες . Ας ελπίσουμε βέβαια ότι το γηροκομείο Λάρισας θα επιλέξει όντως είτε να αξιοποιήσει είτε να πουλήσει το κτήριο και όχι να το αφήσει και πάλι στη μοίρα του, πριν από την κατάληψη του, εστία μόλυνσης για τη γειτονιά. Αυτό όμως που μας κάνει εντύπωση είναι το «σόου» καταστολής που επέλεξε η αστυνομία κατά τη διαδικασία της εκκένωσης, που οδήγησε και σε 8 συλλήψεις (!) ανθρώπων που βρίσκονταν εντός της Κατάληψης.

Αυτό που δεν μας κάνει όμως καμία εντύπωση είναι ότι έσπευσε να διαφημίσει και να οικειοποιηθεί το γεγονός, σαν μια ακόμα επιτυχία της κυβέρνησης, ο υπουργός Προ.Πο. Τάκης Θεοδωρικάκος, δηλώνοντας ότι ένα ακόμα «άβατο» έπεσε. Δυστυχώς αυτά τα 3,5 χρόνια η λογική του «νόμος και τάξη» έχει γίνει «ψωμοτύρι» για την κυβέρνηση, με φθηνά βέβαια και άνευ ουσίας επικοινωνιακά σόου απέναντι σε διάφορους «εσωτερικούς» εχθρούς που καθόλου εν τέλει δεν έχουν να κάνουν με ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων πολίτων. Η κυβέρνηση έτσι αποπροσανατολίζει συνεχώς την κοινή γνώμη από το μεγάλο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας

Αλλά δυστυχώς για την κυβέρνηση η πραγματικότητα δεν κρύβεται. Και η πραγματικότητα λέει ότι η κυβέρνηση μπορεί να «υπερηφανεύεται» ακόμα περισσότερο για άλλες εκκενώσεις. Τις «εκκενώσεις» πρώτων κατοικιών αλλά και επαγγελματικών χώρων, που θα αρχίσουν να παίρνουν ρυθμό χιονοστιβάδας λόγω του νέου πτωχευτικού κώδικα που αφήνει απροστάτευτα τα σπίτια μας απέναντι στις τράπεζες αλλά και του σχεδίου «Ηρακλής» που δίνει στις ίδιες τράπεζες τη δυνατότητα να τα πουλάνε χωρίς κανέναν έλεγχο (τους έχουν δώσει και ασυλία άλλωστε), σε διάφορα «funds» τύπου «Πάτση» Έχει να υπερηφανεύεται για την «εκκένωση» στα ψυγεία μας λόγω της ακρίβειας, για την «εκκένωση» των ρεζερβουάρ μας, την «εκκένωση» από τη χώρα που ωθεί τους νέους ανθρώπους, που η πλειοψηφία τους δεν βγάζει το μήνα και δεν έχει τη δυνατότητα να μπορεί να νοικιάζει ένα δικό του σπίτι χωρίς να πρέπει να λιμοκτονήσει

Αυτά και άλλα πολλά λοιπόν συνεχώς προσπαθούν να μας κάνουμε να ξεχάσουμε, πλασάροντας μας ξανά και ξανά το «έργο» νόμος και τάξη. Ίσως λοιπόν να ήρθε η ώρα να γίνει ακόμα μια εκκένωση. Η εκκένωση του Μεγάρου Μαξίμου από την Μητσοτάκης Α.Ε.

Κλείνοντας, για εμάς το ζήτημα του δικαιώματος σε ανοιχτούς χώρους έκφρασης στην πόλη όπως και η συντήρηση και αξιοποίηση ακινήτων που αποτελούν εστία μόλυνσης και όχι μόνο, άλλωστε είναι πρόσφατο το τραγικό περιστατικό του θανάτου ενός νέου παιδιού από κατάρρευση τοίχου ενός τέτοιου κτίσματος, ιεραρχείται πολύ ψηλά. Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι εντυπωσιακές εκκενώσεις και σόου καταστολής αλλά ένα θεσμικό πλαίσιο που α) θα παρακινεί τους ιδιοκτήτες τέτοιων κτισμάτων να τα συντηρούν (ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε στο πρόγραμμα του «στέγη για όλους» αναφέρεται στη δημιουργία «τράπεζας στέγης) και να τα αξιοποιούν β) θα δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στις δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης να μπορούν να επέμβουν όταν τίθενται σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας και τέλος γ) να θέτει ένα πλαίσιο «χρησικτησίας» είτε ενοικίασης με χαμηλό κόστος εγκαταλελειμμένων κτηρίων από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης , συλλογικότητες ή ομάδες κατοίκων, εφόσον συντηρούν τον χώρο και τον χρησιμοποιούν για πολιτιστικές ή κοινωνικές δράσεις, ένα μοντέλο που ήδη λειτουργεί κυρίως στη βόρεια Ευρώπη σε πόλεις όπως το Παρίσι ή το Βερολίνο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ