ΟΙ ΚΑΣΤΑΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ DE MINIMIS ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

Συνάντηση Χρήστου Καπετάνου με Ανδρέα Λυκουρέντζο προκειμένου να προωθηθεί το αίτημα

Τη διαβεβαίωση του Προέδρου του ΕΛΓΑ , κ.Ανδρέα Λυκουρέντζου ότι οι αγρότες του νομού μας, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρό πλήγμα στις καλλιέργειές τους και στο αγροτικό τους εισόδημα, και ειδικά οι καστανοπαραγωγοί, θα λάβουν θετική εισήγηση ούτως ώστε να ενταχθούν με τη νέα χρονιά στο πρόγραμμα ενισχύσεων de minimis, έλαβε ο πρώην Πρόεδρος της ΝΟ.ΔΕ. Λάρισας, Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Καπετάνος.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, συνοδευόμενος από τους τέσσερις Πρόεδρους των Καστανοπαραγωγικών Συλλόγων του νομού Λάρισας Σκήτης – Ποταμιάς, Καρίτσας, Αμπελακίων και Μελιβοίας, κ.κ. Ευάγγελο Μανίκα, Δημήτριο Τάκαλο αντιπρόεδρο, Ευθύμιο Καζαντή και Ευάγγελο Κρανιώτη αντίστοιχα και παρουσία του μέλους του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας, κ. Θάνου Σοφλιού, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στην Αθήνα.

Όπως ανέφεραν στον κ.Λυκουρέντζο, ο κ. Καπετάνος και οι πρόεδροι των συλλόγων, κατά τη φετινή χρονιά λόγω του μύκητα δεν υπήρξε η συνήθης και αναμενόμενη απορρόφηση από τον ιδιωτικό τομέα αλλά ούτε και η αναμενομένη εξαγωγή προϊόντων, με αποτέλεσμα πολλοί τόνοι καστάνων να έχουν μείνει είτε ασυγκόμιστοι, είτε αδιάθετοι και να «σαπίζουν» στις αποθήκες.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων αξιοποιεί κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που μπορεί προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί του νομού μας, καθώς, λόγω της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας ο αγροτικός κόσμος ολόκληρης της χώρας έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα στο εισόδημά του.

Ειδικότερα, όπως διαβεβαίωσε τον κ. Καπετάνο και τους παρευρισκόμενους Προέδρους στη συνάντηση, η εισήγηση του για την αποζημίωση de minimis για την ασθένεια φαιά σήψη του καστάνου που προκλήθηκε από τον μύκητα που έχει πλήξει τις καστανιές σε ολόκληρο το νομό, θα είναι θετική και στόχος του ΕΛΓΑ είναι η πληρωμή των αποζημιώσεων να πραγματοποιηθεί μέσα στον προσεχή Ιανουάριο.

Με το πέρας της συνάντησης, ο πρώην Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Π. Λάρισας, Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Καπετάνος, προχώρησε στην εξής δήλωση:

«Σήμερα πραγματοποίησα με τους προέδρους των αγροτικών συνεταιρισμών καστάνων του νομού μας, συνάντηση με τον κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον Διοικητή του ΕΛΓΑ, με τον οποίο είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση εφ’όλης της ύλης αναφορικά με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία την οποία βιώνουν οι παραγωγοί του νομού Λάρισας.
Πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου της περιοχής μας είναι η ένταξή των Καστανοπαραγωγών στο πρόγραμμα ενίσχυσης μέσω αποζημιώσεων ήσσονος σημασίας – de minimis.

Προς αυτή την κατεύθυνση, μετά τη σημερινή συνάντηση λάβαμε την διαβεβαίωση του Προέδρου του ΕΛΓΑ ότι η εισήγηση του θα είναι θετική για την ένταξη των καστανοπαραγωγών στο πρόγραμμα ενισχύσεων de minimis, με στόχο οι πληρωμές να ολοκληρωθούν μέσα στον Ιανουάριο του 2023.
Έθεσα στον κ. Λυκουρέντζο επίσης το θέμα για τις αποζημιώσεις σε μήλα, ροδάκινα, αχλάδια , σταφύλια, καθώς και αυτές οι καλλιέργειες επλήγησαν σφοδρά στο νομό Λάρισας.

Είναι ευχής έργον που στην δύσκολη αυτή συγκυρία ο Ανδρέας Λυκουρέντζος ηγείται του ΕΛΓΑ, απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη των αγροτών.
Θερμές ευχαριστίες όμως και στον Σπύρο Σπυρόπουλο Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας.
Μετά τη σημερινή ομόθυμη συνάντηση, οι καστανοπαραγωγοί του νομού μας μπορούν να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς και ότι δεν είναι μόνοι τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΕΛΓΑ στηρίζουν τον αγροτικό κόσμο στην πράξη και αποτελεσματικά».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ