ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Με μία μαζική και δυναμική απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες και οι γυναίκες της περιοχής συμμετείχαν στην πανεργατική απεργία ενάντια στις πολιτικές της ακρίβειας και της φτώχειας στέλνοντας μήνυμα αντίστασης και αγώνα στην κυβέρνηση. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με την πραγματοποίηση πορείας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με τους συμμετέχοντες να ανανεώνουν το ραντεβού τους για νέες κινητοποιήσεις στο άμεσο μέλλον.

Χαιρετισμοί

Στη χθεσινή συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Στέλιος Τσικριτσής ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Δίνουμε και σήμερα εδω άλλη μια μάχη για την επιβίωσή μας, ενάντια στην ακρίβεια που τσακίζει το εισόδημα μας, μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους, την νεολαία, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους.

Έχουμε τα ίδια προβλήματα, την ίδια ανασφάλεια και άγχος για το σήμερα και το αύριο, κοινό αντίπαλο και μπορούμε με ενότητα και αποφασιστικότητα να αποσπάσουμε λύσεις και κατακτήσεις.

Διεκδικούμε ζωή με δικαιώματα, δεν είμαστε ζητιάνοι να μας πετάνε ψίχουλα και να ζούμε με επιδόματα, με voucher και pass. Επενδύουμε χρήμα και κόπο στις παραγωγές μας και θέλουμε βιώσιμο εισόδημα, να πληρωνόμαστε τον ιδρώτα μας”.

Παρουσιάζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο ανέφερε τα παρακάτω αιτήματα:

Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,7 λεπτά/Κwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών για την φετινή χρονιά.

Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε τις καλλιέργειες.

Όχι στο αίσχος των ανοιχτών τιμών. Καταγγέλλουμε την αισχροκέρδεια που γίνεται σε βάρος μας και σε βάρος όλων των καταναλωτών με τις ευλογίες των Κυβερνήσεων. Πουλάμε κάτω από το κόστος παραγωγής και τα προϊόντα μας πουλιούνται 5 ως 10 φορές ακριβότερα στα ράφια.

Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις τώρα. Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς τις παραγωγές μας.

Παλεύουμε με όλο τον λαό για δημόσια δωρεάν υγεία και συντάξεις αξιοπρέπειας, δωρεάν μόρφωση για τους νέους και πτυχία για να βρουν δουλειά και όχι διαβατήρια για την ανεργία ή το εξωτερικό.

Κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε:

“Συνάδελφοι αγαπητοί φίλοι και σύμμαχοι οτι κερδίσαμε εμείς οι αγρότες το κερδίσαμε στο δρόμο.
Αυτό άλλωστε μας έδειξε η ιστορία
Καμία κυβέρνηση δεν μας χάρισε τίποτα
ΚΑΙ ούτε μας δοθηκε κάτι με παρακάλια
Πάρα μόνο όταν ενώθηκαμε όλοι σαν μια γροθιά και υψωσαμε ανάστημα.

Πάρτε λοιπόν την υπόθεση στα χέρια σας! Με τους αγώνες μας μπορούμε να τα καταφέρουμε!”

Στο χαιρετισμό της εκ μέρους της διοίκησης του συλλόγου Γυναικών Τυρνάβου η κ. Κουτάλου τόνισε:

Ο Σύλλογος μας συμμετέχει στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση, αντιδρώντας στην πρωτοφανή οικονομική υποβάθμιση που βιώνουν οι περισσότερες κοινωνικές ομάδες, λόγω της ακρίβειας που μαστίζει τη χώρα μας.

Τα καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης και τα καύσιμα συνεχώς ακριβαίνουν, ενώ οι μισθοί παραμένουν στα ίδια ή και σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι εργαζόμενοι παλεύουν να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά έξοδα με μηδαμινά έσοδα.

Η εργαζόμενη γυναίκα που καθημερινά παράγει, στερείται μια αξιοπρεπή διαβίωση για την ίδια και την οικογένειά της.

• Χρυσοπληρώνει τις ανάγκες της μητρότητας στα ιδιωτικά κέντρα και μαιευτήρια, μιας και το δημόσιο σύστημα υγείας υπολειτουργεί και οι γυνακολογικές εξετάσεις δεν καλύπτονται πλήρως από τα ταμεία.
• Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ ολοένα αυξάνονται και το “καλάθι της νοικοκυράς” μένει καθημερινά και πιο άδειο.
• Οι παιδικοί σταθμοί και οι μορφωτικές ανάγκες των παιδιών αναγκάζουν την εργαζόμενη μητέρα να ξοδεύει συνεχώς.
• Τα πολιτιστικά αγαθά πλέον είναι για λίγους. Ακριβοπληρωμένες παραστάσεις, απαγορευτικές τιμές στην αγορά βιβλίων, της αποκλείουν το δικαίωμα στη διασκέδαση και την αυτοβελτίωση και υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής.
• Αναγκάζεται να καλύψει τις ανάγκες επιμόρφωσης (μεταπτυχιακά, σεμινάρια) λόγω των απαιτήσεων στην αγορά εργασίας, για να καταλήξει άνεργη ή υποαπασχολόυμενη.
• Η οικονομική ανάγκη πολλές φορές την οδηγεί στον συμβιβασμό με ελαστικές σχέσεις εργασίας, έλλειψη ασφάλισης, ανοχή στην κάθε είδους εργασιακή παρενόχληση.

Διεκδικούμε ως εργαζόμενες αύξηση των μισθών και ημερομισθίων, άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια, επίδομα μητρότητας, πρόσβαση σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, επιδότηση ενοικίου σε οικονομικά ευάλωτες οικογένειες.

Σε όλους μας αξίζει μια καλύτερη ζωή, για την οποία πρέπει να παλέψουμε και να κατακτήσουμε ό,τι μας ανήκει!!!

Εκ μέρους των Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Τυρνάβου χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Παναγιώτης Φουσέκης ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση στέλνουν δυνατά ένα “φτάνει πια”, ένα μυριόστομο δεν “αντέχουμε άλλο”.

“Διατρανώνουμε ότι δεν μπορούμε να “κόβουμε” άλλο από τα βασικά να τα φέρουμε βόλτα. Ότι δεν αξίζει στη λαϊκή οικογένεια εν έτη 2022 να γυρνάει από σούπερ μάρκετ σε σούπερ μάρκετ για το καλάθι του Γεωργιάδη, ψάχνοντας τις προσφορές.
Γιατί αρκετά ανεχτήκαμε την ενεργειακή φτώχεια και μάλιστα σε συνθήκες που οι ενεργειακοί κολοσσοί θησαυρίζουν και τα αστικά επιτελεία διαφημίζουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.
Δεν ανεχόμαστε να μας προσβάλουν, να μας δίνουν οδηγίες οικονομίας, να μας λένε πότε θα κάνουμε μπάνιο και πότε θα ανάψουμε φούρνο.
Εμείς που δυσκολευόμαστε να πληρώσουμε το λογαριασμό πόση οικονομία να κάνουμε;
Δεν ανεχόμαστε να ξεπαγιάζουν οι πολλοί για να ζεσταί-νονται τα κέρδη των λίγων.
Είμαστε ξανά στο δρόμο του αγώνα γιατί δεν ανεχόμαστε να μας εμπαίζουν, να ακούμε καθημερινά στα κανάλια πότε για αναδρομικά, πότε για επιστροφή 13ης και 14ης σύνταξης, πότε για αυξήσεις.
Από παραμύθια χορτάσαμε και όσο πλησιάζουμε στις εκλο-γές όλο και θα μεγαλώνουν οι υποσχέσεις. Αν είχαν γίνει πράξη όλες αυτές οι υποσχέσεις θα είχαν γεμίσει οι τσέπες μας λεφτά”.

Στη συνέχεια αφού υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνταξιούχων στην ουσία αρνήθηκε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους υπογράμμισε:
“Δεν “προσαρμοζόμαστε” δυναμώνουμε τα σωματεία μας, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Γενναίες αυξήσεις σεόλες τις συντάξεις ΤΩΡΑ ! Κατώτερη σύ-νταξη 650 ευρώ από 384 που είναι σήμερα. Να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ.
Να επιστραφούν τα κλεμμένα δώρα μας, τα αναδρομικά του 11μήνου δίχως προαπαιτούμενα.
Πλήρη ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στην κατα-βαλλόμενη σύνταξη.
Να τελειώνει το αίσχος και η ομηρία των καθυστερήσεων στην έκδοση των νέων συντάξεων.
Να γίνουν άμεσσα προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών στα νο-σοκομεία της Λάρισας, στο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου και στο Περιφερειακό Ιατρείο Αμπελώνα.
Να δημιουργηθούν παντού δημόσιες δομές αποκατάστασης και οίκων ευγηρίας.
Να καταργηθεί η αντεργατική – αντιασφαλιστική νομοθεσία και η φοροληστεία.
Να ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά μας ταμεία.
Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύμα-τος, φυσικού αερίου, στα καύσιμα και στα βασικά είδη.
Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας κι αναστολή κατασχέσεων.
Κατάργηση των φόρων σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό και βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
Καμιά εμπλοκή καμιά συμμετοχή της χώρας μας στους ι-μπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, δε θα πληρώσουμε τον πόλεμό τους.
Δεν χρωστάμε σε κανέναν, δεν δανειστήκαμε, δεν μας χαρί-στηκε τίποτε.
Αναρωτιούνται ορισμένοι, άλλοι καλοπροαίρετα, άλλοι πονη-ρά και τι πετυχαίνουμε με τους αγώνες; Εμείς έχουμε μια εμπει-ρία, αν παρακολουθήσουμε από τη δεκαετία του 90 το σχεδια-σμό του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των αστικών κυβερνήσεων για το ασφαλιστικό, τις συντάξεις ατομική ευθύνη μπορούμε να πούμε πως, δεν μπορέσαμε να ανατρέψουμε την αντιασφαλιστική – αντισυνταξιουχική πολιτική, ας όψονται οι αυταπάτες των λεγόμενων “σωτήρων”, μπορέσαμε όμως και βάλλαμε εμπόδια στα σχέδιά τους, τους καθυστερήσαμε.
Αλήθεια που θα ήταν οι συντάξεις μας σήμερα χωρίς αυτούς τους αγώνες;

Καμιά αναμονή λοιπόν, καμιά ανοχή σ’ αυτούς που έχουν ευθύνη για την κατάστασή μας”.

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο πρόεδρος του παραρτήματος Τυρνάβου του συνδικάτου Οικοδόμων Γιώργος Κιτσούλης ο οποίος ανέφερε:

Καμία αναμονή, καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική και τους “σωτήρες” που μας υπόσχονται ξανά προεκλογικά λύσεις στα προβλήματά μας.

Η πείρα που έχουμε αποκτήσει από τους επίδοξους λυτρωτές μας δεν πρέπει να αφήνει χώρο για νέες αυταπάτες. Θα είναι επιζήμια κάθε αναμονή που θα εντάσσει τους αγώνες σε οποιαδήποτε κυβερνητική εναλλαγή, που θα παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις μέσα στο λάκκο των υποσχέσεων και των ψεύτικων ελπίδων.

Να μην επιτρέψουμε η οργή μας, η αγανάκτηση να αξιοποιηθούν για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού με τα ίδια ή με νέα υλικά από τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν συμβάλει στην επίθεση στα εργατικά- λαϊκά δικαιώματα.

Οι αγώνες σε Cosco, Ε-food, Λάρκο, στα Λιπάσματα και στα Πετρέλαια της Καβάλας, στους Οικοδόμους, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στην Μαλαματίνα δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Που δεν είναι άλλος από το δρόμο της σύγκρουσης, του αγώνα με το κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του.

Καμία αναμονή λοιπόν, όλες και όλοι στον αγώνα!!!”

Σε άλλο σημείο υποστήριξε:

“Χειμώνας δε βγαίνει με vouchers και pass, η οργάνωση και δράση είναι που θα φέρουν θετικά αποτελέσματα!

Δεν είναι ούτε σύγχρονο ούτε μας αξίζει να σκεφτόμαστε να ανοίξουμε το κλιματιστικό, το θερμοσίφωνα, αν θα βάλουμε πετρέλαιο, αν βάλουμε τη σόμπα στην πρίζα. Επιδιώκουν να μας στρέψουν στα μαγκάλια του θανάτου, στην προσαρμογή με το ψύχος.

Πίσω από κάθε εργατικό πρόβλημα και αδιέξοδο, πίσω από την φτώχεια, την ακρίβεια, την καταστολή, τους πλειστηριασμούς, τον πόλεμο, η αιτία παραμένει ίδια και απαράλλαχτη.

Είναι η ακόρεστη δίψα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων! Για αυτό και προστατεύουν σε αυτές τις συνθήκες την κερδοφορία των μαυραγοριτών της ενέργειας,  και την ίδια στιγμή δυναμώνουν την ένταση της εκμετάλλευσης και της καταστολής.

Δεν «προσαρμοζόμαστε»! Αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε!

Η  σημερινή μας Απεργία είναι σημαντικός αγωνιστικός σταθμός για να σταματήσει το αίσχος της κυβερνητικής παρέμβασης στον κατώτερο μισθό”.

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε:

“Απαιτούμε:

825€ κατώτερο μισθό στον Ιδιωτικό τομέα, αυξήσεις 20% στον Δημόσιο τομέα

Συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς με βάση την αύξηση του πληθωρισμού

Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, όχι στις απλήρωτες υπερωρίες

Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της συρροής και της μετενέργειας των Συμβάσεων

Καλούμε σε αγωνιστική συμπόρευση και ξεσηκωμό τους συνδικαλιστικούς συλλόγους και τους μαζικούς φορείς των αυτοαπασχολουμένων, της φτωχής αγροτιάς, των επιστημόνων, των φοιτητών, των γυναικών.

διεκδικώντας:

Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.

Κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.

Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.

Επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών, μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ κατά 50%. Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.

Επιδότηση ενοικίου για εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.

Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.

 Η δύναμη βρίσκεται στη μαζική οργάνωση και στον ταξικό αγώνα”.

Στη χθεσινή απεργιακοί συγκέντρωση συμμετείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθανάσιος – Σάμερ Αμάρι, Χρήστο Τσιόπας, Στέλιος Χατζηκράχτης, Διαμάντω Μπάσμπα και Νίκος Μπαντόγιας, οι πρώην δήμαρχοι Χρήστος Κιτσίδης, Παναγιώτης Σαρχώσης και Δημήτρης Κουγιώνης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τυρνάβου Κώστας Πετμεζάς, το μέλος του Δ.Σ. του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αρης Γαΐτάνης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ