ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ 2022 ΣΤΗ «ΓΕΦΥΡΑ ΠΑΠΑΔΩΝ ΔΡΑΜΑΣ»

Πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με μεγάλη συμμετοχή ομάδων κι επιτυχία οι 25οι Πανελλήνιοι Αγώνες Εφέδρων Καταδρομέων.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων (ΠΟΕΔ) οργανώνει κάθε χρόνο τους Πανελλήνιους Αγώνες των Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων σε διαφορετικούς χώρους και περιοχές την διεξαγωγή των οποίων αναλαμβάνουν οι κατά τόπους Λέσχες της.

Τους 25ους Πανελλήνιους αγώνες ανέλαβε η Λέσχη Καταδρομέων Δράμας από 4 έως 6 Νοεμβρίου 2022 στην κατάλληλη για το σκοπό αυτό, βορείως της πόλεως Δράμας στην ευρύτερη περιοχή του χωρίου Λιβαδερό λίγα χιλιόμετρα από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν προς τιμήν της ιστορικής μάχης στην γέφυρα των Παπάδων του Νέστου ποταμού, που διεξήχθη στις 7-10 Μαΐου του 1944 μεταξύ των ελληνικών εθνικιστικών αντιστασιακών δυνάμεων του Αντών Τσαούς και των Βουλγαρικών στρατευμάτων Κατοχής, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σκοπός των αγώνων αυτών είναι η διατήρηση του αξιόμαχου των Ελλήνων εφέδρων οι οποίοι διαγωνίζονται σε στρατιωτικά αντικείμενα γενικής φύσεως και άλλα ειδικά και σε αντικείμενα πολιτικής προστασίας.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων κρίνεται ικανοποιητικός καθώς έλαβαν μέρος, 12 ομάδες οι οποίες κινήθηκαν στο στίβο των αγώνων από το πρωί του Σαββάτου (07:20 ) έως τις πρώτες ώρες της Κυριακής (02:00).

Συμμετείχαν 12 ομάδες από τις Λέσχες: Λ.Ε.Κ. Ξάνθης, Λ.Ε.Κ. Καβάλας, ΛΕΔ Φλώρινας, ΛΕΚ Δράμας, Λ.Ε.Δ. Καστοριάς, δύο(2) Ομάδες από τη ΛΕΚ Κεντρικής Ελλάδος(Λαμία), Ομάδα «ΟΔΕΥΩ», Ομάδα «Ιερολοχίτες», ΛΕΔ –Αλεξιπτωτιστών Πιερίας, ΛΕΚ Θεσσαλονίκης και ΛΕΔ Σερρών.

Στους αγώνες παρευρέθηκε σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Δ. με επικεφαλής τον Πρόεδρο Σχη ε.α. Δημήτρη Γεωργάκη, τους Αντιπροέδρους Φιλιππίδη Κωνσταντίνο και Πανέτσο Κωνσταντίνο, τον Υπεύθυνο Εκπαίδευσης και αγώνων κ. Παπαιωάννου Νικόλαο με τον πρώην Υπεύθυνο Εκπαίδευσης και αγώνων της ΠΟΕΔ κ. Θάνο Κωνσταντίνο.

Παρών φυσικά και ο Δημήτρης Θάνος του Συλλόγου Ειδικών Δυνάμεων Ν. Πέλλας «Δόκιμος Αχιλλέας ΜΙμιλίδης» με συμβολή και βοήθεια στους αγώνες της Δράμας, στον εθελοντισμό και τις δράσεις της ΠΟΕΔ.

Μαζί μας ήταν Φυσικά ήταν και πολλές Κυρίες οι οποίες βοήθησαν στην οργάνωση και ΔΜ των αγώνων.
Παρευρέθηκε επίσης, σύσσωμο το ΔΣ της ΛΕΚ Δράμας, ο πρώην Πρόεδρος της ΛΕΚ Δράμας κ. Ματάκος Παναγιώτης και πολλοί καταδρομείς από διάφορες Λέσχες της Ελλάδος.

Ο καιρός ήταν ιδανικός για καταδρομικές επιχειρήσεις καθότι στη χώρα μας επικρατούσε η κακοκαιρία «ΕΥΑ» , αλλά ακατάλληλος για εκδηλώσεις τελετές.

Η Τελετή λήξης των αγώνων και η απονομή των επάθλων στους νικητές πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022 στις 11.00 το πρωί, όχι υπαιθρια όπως είχε προγραμματιστεί ( Φυλάκιο Λιβαδερού), αλλά στο Πνευματικό Κέντρο του χωρίου Λιβαδερό της Δράμας λόγω κακοκαιρίας, λίγα χιλιόμετρα από την γέφυρα Παπάδων, με την παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Στρατιωτικής ηγεσίας καθώς και πολιτών της Δράμας.

Την τελετή άνοιξε με την ομιλία του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων (ΠΟΕΔ) κ. Γεωργάκης Δημήτριος Συνταγματάρχης ε.α., ο οποίος καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους και τον καθένα χωριστά για την συμβολή τους στους αγώνες, τους καταδρομείς για την συμμετοχή τους σ΄αυτούς και όλους για την παρουσία τους στην τελετή της απονομής των επάθλων στους νικητές των αγώνων.

Οι τρείς πρώτοι νικητές των αγώνων των συμμετασχόντων Ομάδων Εφέδρων Καταδρομέων στους αγώνες ήταν οι εξής:

1η . Η Ομάδα της ΛΕΔ- Φλώρινας, την απονομή έκανε ο δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος.

2η. Η Ομάδα της ΛΕΚ Δράμας , την απονομή έκανε ο Διοικητής της Ε ΄ΜΚ ( Μοίρας Καταδρομών ) Ανχης (ΠΖ) κ. Ηρακλής Κοσκερίδης που έχει έδρα την πόλη της Δράμας.

3η. Η Ομάδα της ΛΕΚ Ξάνθης την απονομή έκανε ο πρώην Υπεύθυνος Εκπαίδευσης και Αγώνων της Ομοσπονδίας ο οποίος αφιχθει από το εξωτερικό για τους αγώνες κ. Θάνος Κωνσταντίνος.

Μετά τις απονομές των επάθλων ( Κυπέλων-Αριστείων και Μεταλλίων) στους νικητές των αγώνων, απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες σε αυτούς που συνεργάζονται με την ΛΕΚ της Δράμας και σε όσους είχαν μεγάλη και πολλαπλή συμβολή σ΄ αυτούς.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων δια του Προέδρου της Σχη ε.α. Δημήτρη Γεωργάκη απένειμε τιμητική πλακέτα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας, ( Διοικητή Π.Υ. Δράμας, Αντιπύραρχο κ. Δανιήλ Στούπα ) για την συνολική της συμβολή, τη συνεργασία και εκπαίδευση με την Λέσχη Καταδρομέων Δράμας.

Στην Ομάδα Αντισφαίρισης DAW για τη βοήθεια στους αγώνες, ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ Στρατηγός Πανέτσος Κωνσταντίνος.

Στο Σωματείο ΠΡΟΤΕΚΤΑ για την πολλαπλή εθελοντική προσφορά στην κοινωνία της Δράμας διαχρονικά και τη εθελοντική συνεργασία με τη ΛΕΚ Δράμας,ο Πρόεδρος της ΛΕΚ Δράμας κ. Αμπατζίδης Δημήτριος.

Τέλος θερμά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Λέσχης Καταδρομέων Δράμας Αμπατζίδη Δημήτρη, όλα τα μέλη του ΔΣ αλλά και όλους τους καταδρομείς της Λέσχης έναν – έναν χωριστά και όλους μαζί για την ομαδική δουλειά τους, την προετοιμασία, την άρτια οργάνωση και διεξαγωγή των αγώνων, το πρωτοποριακό σενάριο και λεπτομέρειες που δεν έχουν ξαναγίνει μέχρι τώρα στη Βόρεια Ελλάδα.

Τους αξίζουν όλους τα θερμά συγχαρητήρια και Μπράβο τους.

Η τελετή έληξε με τον Εθνικό Ύμνο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ