Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Σαν σήμερα πριν 49 χρόνια οι φοιτητές εξεγέρθηκαν ενάντια στη Χούντα των συνταγματαρχών. Εξεγέρθηκαν ενάντια σε ένα σύστημα καταπίεσης, διώξεων και λογοκρισίας που εγκλώβιζε την κοινωνία και τις παραγωγικές της δυνάμεις, ωθώντας τα πιο υγιή στοιχεία της είτε στην αφάνεια είτε σε έξοδο από τη χώρα. Απέναντι σε ένα μέλλον, που όσο και να προσπαθούσε η δικτατορία να το ντύσει με φτηνά στολίδια-απομιμήσεις ενός ένδοξου παρελθόντος, εξέπεμπε μαρασμό, απόγνωση και απελπισία, η νεολαία ήρθε να σπάσει τα τείχη του τέλματος βροντοφωνάζοντας: «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Τη στιγμή εκείνη, οι ψευδαισθήσεις που ωθούσαν σε αδράνεια ή/και συμβιβασμό διαλύθηκαν με μιας, καθιστώντας την πορεία της δικτατορίας προς το θάνατο προδιαγεγραμμένη. Δυστυχώς, μικρόνοες εκφραστές της έμελλαν να χρησιμοποιήσουν για νεκροκρέβατό της την Κύπρο, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά πως τα ανελεύθερα συστήματα, κατά την αποδρομή τους γίνονται περισσότερο επικίνδυνα και εθνικά επιζήμια.

Πολύ μελάνι χύθηκε από τότε. Πολλές ερμηνείες για το νόημα της Επετείου είδαν το φως της δημοσιότητας. Άλλες επικεντρώνονταν στους πρωταγωνιστές της, άλλες στην ιστορική συνέχεια των γεγονότων, ενώ δεν έλειψαν και οι παραφωνίες του ιστορικού αναθεωρητισμού και της συνωμοσιολογίας. Πιστεύουμε ακράδαντα πως σε όσους η εξέγερση του Πολυτεχνείου «πέρασε από τη μνήμη στην καρδιά», οι όποιες εξωτερικεύσεις γίνονται αποτελούν καθρέφτη της ψυχής τους.

Έχοντας αυτά κατά νου το ΔΣ του ΕΣΔ-ΠΘ, από κοινού με τους Συλλόγους ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικών Υπάλληλων, αλλά και των άλλων δύο βαθμίδων εκπαίδευσης, Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιων Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ, τιμούμε την Επέτειο του Πολυτεχνείου με:

• Κατάθεση στεφάνου στις 11:00πμ στο Ηρώο Βόλου προς τιμή των αγωνιστών του Πολυτεχνείου,

• Συμμετοχή στις κατά τόπους πορείες που διοργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Εκπρόσωποι του ΔΣ του ΕΣΔ-ΠΘ θα συμμετέχουν στην πορεία που διοργανώνεται στη Θόλο στις 6:00μμ.

Καλούμε να μέλη μας, συλλογικότητες και φορείς, να συμμετέχουν μαζικά στις παραπάνω εκδηλώσεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ