Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΣΙΑΠΛΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2023

Συζητάμε τον προϋπολογισμό της περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2023, σε μια περίοδο που από τη μια εντείνεται η αντιλαϊκή επίθεση κεφαλαίου, κυβέρνησης και Ε.Ε, σε βάρος του εισοδήματος, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της εργατικής τάξης, των βιοπαλαιστών αγροτών και επαγγελματιών στη χώρα μας και διεθνώς και από την άλλη οξύνονται οι ανταγωνισμοί των καπιταλιστών, των καπιταλιστικών κρατών και ενώσεών τους, που οδηγούν τους λαούς να σκοτώνονται όπως στην Ουκρανία και αλλού στους άδικους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, προκειμένου να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αρπάζοντας τους ενεργειακούς και φυσικούς πόρους, τον πλούτο που παράγουν εκατομμύρια εργάτες και βιοπαλαιστές αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι με την ένταση της εκμετάλλευσης της δουλειάς τους, την βαριά άμεση και έμμεση φοροληστεία, το ξεκοκάλισμα των διαφόρων ΕΣΠΑ, αναπτυξιακών νόμων, του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης.

Έκφραση αυτής της ολομέτωπης επίθεσης είναι η ακρίβεια που καλπάζει, οι μειωμένοι έως και 40% μισθοί και οι συντάξεις στα χρόνια των μνημονίων και παραμένουν καθηλωμένοι. Οι ανοιχτές και κάτω του κόστους τιμές που αναγκάζονται να πουλούν συνήθως τα προϊόντα τους οι βιοπαλαιστές γεωργοί και κτηνοτρόφοι, ενώ οι καταναλωτές τα αγοράζουμε 5-10 φορές ακριβότερα από τα Σ-Μ και τους βιομήχανους. Οι αυτοαπασχολούμενοι των πόλεων που ασφυκτιούν από την επέλαση των πολυεθνικών και την αντιλαϊκή πολιτική.

Η συνεχής υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας-πρόνοιας και παιδείας, όπως και η παροχή υπηρεσιών όπως (ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, αποκομιδής και διαχείρισης αποριμμάτων, συγκοινωνιών), η καταστροφή του περιβάλλοντος, προς όφελος μια χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.

Οι θανατηφόρες και καταστροφικές επιπτώσεις που βιώνει συχνά ο λαός της Θεσσαλίας και της χώρας μας, από τα φυσικά φαινόμενα, λόγω της πολύχρονης απουσίας σχεδιασμένων πολιτικών και έργων αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας.

Ο κρατικός και εργοδοτικός αυταρχισμός, η καταστολή και ο περιορισμός των λαικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών εντείνονται, προκειμένου να θωρακιστεί η κερδοφορία και η εξουσία των μονοπωλίων και να για να χτυπηθούν οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και ο προϋπολογισμός της περιφέρειας για το 2023, αφού υπηρετεί όπως και ο κρατικός, τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και όχι της πλειοψηφίας του λαού.

Το υπογραμμίζουμε για ακόμα μια φορά πως μέσα στον καπιταλισμό, δεν υπάρχει περίπτωση να ακολουθηθεί φιλολαϊκή πολιτική, να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη, όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση ή στην διοίκηση της περιφέρειας, όχι γιατί δεν υπάρχει πλούτος, τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες, αλλά γιατί όλα αυτά τα ιδιοποιείται η αστική τάξη, εκμεταλλευόμενη την δουλειά του εργάτη, του βιοπαλαιστή αγρότη.

Απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι μετά από τόσα ΕΣΠΑ και άλλα κοινοτικά προγράμματα, τους περιφερειακούς και κρατικούς προϋπολογισμούς, που είναι κάμποσα δισεκατομμύρια για την Θεσσαλία, οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν πάνω από 40%, η ανεργία και ιδιαίτερα των νέων παραμένει υψηλή, οι αγρότες αναγκάζονται να πουλούν τα προϊόντα τους με ανοιχτές και χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, τώρα με τη νέα ΚΑΠ, πολλά αγροτικά προϊόντα μένουν εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης και θα αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ξεκληρισμένων βιοπαλαιστών αγροτών, στο δήμο Φαρσάλων δεν έχουν κατάλληλο νερό και πίνουν εμφιαλωμένο, τα χωριά ρημάζουν, τα σχολεία κλείνουν, ούτε καφενείο δεν έχουν πολλά πλέον και όλα δείχνουν ότι η κατάσταση για την πλειοψηφία του λαού και της Θεσσαλίας θα χειροτερεύσει.

Γι’ αυτό εμείς παλεύουμε μαζί με το λαό για:

• Ουσιαστική αύξηση πάνω από την πληθωρισμό σε μισθούς με επαναφορά των ΣΣΕ που θα είναι υποχρεωτικές, όπως και στις συντάξεις. Η άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 825 ευρώ με υπογραφή ΕΓΣΣΕ και της κατώτερης σύνταξης στα 660 ευρώ. Μηνιαίο επίδομα 660 ευρώ σε όλους τους ανέργους. Επαναφορά της 13ης & 14ης σύνταξης, όπως και του 13ου και 14ου μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους. Κατώτερες εγγυημένες τιμές αγροτοπαραγωγού.

• Μείωση των τιμολογίων του ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 50%. Η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των χρεώσεων για ΑΠΕ και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και για τους αγρότες, γενικότερα στα καύσιμα. Κατάργηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, είδη υγιεινής, φάρμακα, σχολικά.

• Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και της βαριάς φορολογίας των εργαζομένων, των μικρών αγροτών και ΕΒΕ. Ατομικό αφορολόγητο 12.000, αυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί. Φορολόγηση με 45% των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, της μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, κατάργηση των δαπανών για το ΝΑΤΟ.

• Σταμάτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, κανένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και θέρμανση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, καταψηφίζει τον προϋπολογισμό της περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2023, γιατί κι αυτός, όπως και οι προηγούμενοι, είναι εναρμονισμός με την πολύπλευρη επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης σε βάρος της εργατικής τάξης, των βιοπαλαιστών αγροτών και επαγγελματιών.

Καταρτίστηκε με βάση τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της Ε.Ε, του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, του επίσης αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που προβλέπει το μεταμνημονιακό μνημόνιο και τα ματωμένα πλεονάσματα που στοχεύει κι αυτή η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια, για τη μείωση του ελλείμματος και την στήριξη καπιταλιστικών επενδύσεων.

Τα έσοδα των 255 εκ. ευρώ, που προβλέπει για το 2023 και είναι μειωμένα σημαντικά από τον διαμορφωμένο του 2022, προέρχονται κι αυτά από την κλεμμένη υπεραξία των εργαζομένων και των υπέρογκων φόρων που πλήρωσε η λαϊκή πλειοψηφία, τροφοδοτώντας τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως και της Ε.Ε, την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει από την κυβέρνηση φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις γενικά και στη Θεσσαλία, αν εξαιρέσουμε μισθοδοσία και λειτουργικά, είναι ο κύριος ωφελημένος και από τα κονδύλια κι αυτού του προϋπολογισμού της περιφέρειας, όπως και του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε συνδυασμό και με το τεχνικό πρόγραμμα που εγκρίνατε, με την αρνητική ψήφο της Λ.Σ, δεν σχετίζεται με βασικές ανάγκες των λαικών οικογενειών της Θεσσαλίας σε έργα και δράσεις, αφού τομείς όπως της αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής θωράκισης, εξακολουθούν να μην είναι στην προτεραιότητα της περιφερειακής αρχής και μάλιστα μετά από τα γερά χτυπήματα που έχουν δεχτεί χιλιάδες οικογένειες στη Θεσσαλία από πλημύρες και σεισμό.

Οι προτεραιότητες των δράσεών σας σχετίζονται με την καπιταλιστική ανάπτυξη της περιοχής, με την στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας μιας μικρής μερίδας επιχειρήσεων στον τουρισμό, στις ΑΠΕ, στην βιομηχανία, στην αγροτοδιατροφή, στην διαχείριση των αποριμμάτων, κλπ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, θα συνεχίσει να διεκδικεί, μέσα στο Π.Σ και μαζί με το λαό στους αγώνες:

• Την εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

• Να αποδοθούν όλοι οι πόροι που έχουν θεσπιστεί για τις Περιφέρειες και τους Δήμους και όλα τα οφειλόμενα σ’ αυτούς. Αύξηση της χρηματοδότησης περιφερειών και δήμων, η οποία θα προέλθει από τη φορολόγηση με 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, της εκκλησιαστικής περιουσίας, την αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πολυτελείας και την κατάργηση των δαπανών για το ΝΑΤΟ.

• Κατάργηση των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» και του νομικού πλαισίου που καθιστά Περιφέρειες και Δήμους, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

• Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης, Κλεισθένης, 4623/19, μνημονιακοί νόμοι) και του οικονομικού παρατηρητηρίου.

• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Κάλυψη όλων των κενών της Περιφέρειας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους απασχόλησης.

• Πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών και σεισμόπληκτων, από την κυβέρνηση και την περιφέρεια για τις καταστροφές που υπέστησαν. Γρήγορη αποκατάσταση με ευθύνη της περιφέρειας και της κυβέρνησης, όλων των προβλημάτων που προκάλεσαν ο ΙΑΝΟΣ, ο σεισμός και άλλα φυσικά φαινόμενα, χωρίς ιδιώτες.

• Νομοθετική ρύθμιση για την εκτέλεση με γρήγορες διαγωνιστικές διαδικασίες όλων των επειγόντων έργων αποκαταστάσεων στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και όχι αναθέσεις, διαπραγμάτευση με περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων, όπως κάνετε στην περίπτωση του ΙΑΝΟΥ, δυο χρόνια μετά, που μοιράζεται έργα πολλών εκατομμυρίων σε λίγους, με την επίκληση του κατεπείγοντος!

• Συνολικό σχεδιασμό και υλοποίηση με γενναία κρατική χρηματοδότηση, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας πρόληψης και προστασίας από (πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές, κατολισθήσεις, χιονοπτώσεις, παγετούς, ανέμους), βιομηχανικά και τεχνολογικά ατυχήματα, σε όλη τη Θεσσαλία

• Ολοκλήρωση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου και των συνοδών έργων. Να προχωρήσουν οι επικαιροποιημένες ολοκληρωμένες μελέτες και η κατασκευή με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και επιβάρυνση των κατοίκων, των φραγμάτων Σκοπιάς, Μουζακίου, Πύλης, Τιτάνου, Νεοχωρίτη, Αγιονερίου. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθαρισμού και διευθετήσεων ποταμιών, ρεμάτων, έργα αντιπλημμυρικά σε Πηνειό, Πάμισο, Ενιπέα, Ληθαίο, και όλα τα άλλα ποτάμια, ρέματα της Θεσσαλίας.

Έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, άρδευσης, συντήρησης επαρχιακού & αγροτικού δικτύου χωρίς εργολάβους. Ασφαλτόστρωση δρόμων στον ορεινό δήμο Αργιθέας, σκέπαστρο στο Ανθηρό, η σύνδεση Καρδίτσας- Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας. Να γίνουν επιτέλους οι δρόμοι Λάρισα-Φάρσαλα, παράκαμψη Ελασσόνας και ο δρόμος προς Κοζάνη, σύγχρονος και ασφαλής ο παλιός δρόμος Λάρισας – Βόλου με δυο λωρίδες ανά κατεύθυνση.

• Στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας με μόνιμο επιστημονικό και άλλο προσωπικό. Εξασφάλιση του αναγκαίου και σύγχρονου εξοπλισμού, μέσων (υπηρεσιακά μηχανήματα, αυτοκίνητα, κατάλληλα ηλεκτρονικά μέσα) για να μπορούν να εκτελούν μια σειρά έργα που τα ακριβοπληρώνει ο λαός στους εργολάβους που πολλά τα δίνεται και με απευθείας ανάθεση ή διαπραγμάτευση με περιορισμένες εταιρείες.

• Ουσιαστικά μέτρα και χρηματοδότηση για την προστασία του αστικού και γενικότερα του περιβάλλοντος από την ρύπανση του αέρα και των νερών. Να καταργηθεί η νομοθεσία που επιτρέπει παραχώρηση της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων σε επιχειρηματίες, ΣΔΙΤ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα διαχείρισης στερεών, βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, με σεβασμό στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, χωρίς επιβάρυνση του λαού, με απαγόρευση της καύσης SRF/RDF και ΠΕΤ ΚΟΚ.

• ΠΔΕ, αξιοποίηση ευρωενωσιακών κονδυλίων και του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, για την σχολική στέγη, χωρίς ανταποδοτικότητα, ΣΔΙΤ και ιδιώτες.

• Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και Δήμους, που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους. Αγωνιζόμαστε για σύγχρονο, αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας και παιδείας. Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, των ορυκτών, του νερού, των παραλιών, ιαματικών πηγών, των ορεινών όγκων και δασών, λιμανιών, αεροδρομίων και δρόμων, ζητάμε κατάργηση των διοδίων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ