ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ Α/ΒΑΘΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Αγαπητοί μαθητές, αγαπητές μαθήτριες,
Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητές συναδέλφισσες,

Συμπληρώνονται, φέτος, 49 χρόνια από τη μεγάλη εξέγερση της νεολαίας κατά της δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Βροντοφωνάζοντας τα συνθήματα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» και «κάτω η χούντα», οι νέοι της εποχής, φοιτητές-φοιτήτριες, εργαζόμενοι-εργαζόμενες, ακόμη και μαθητές και μαθήτριες που βρέθηκαν στο χώρο του Πολυτεχνείου, εξέφρασαν δημόσια πια το αίτημα της νέας γενιάς για την πτώση του σκληρού καθεστώτος της στέρησης δικαιωμάτων και των βασανιστηρίων και για την επιστροφή της δημοκρατίας στη χώρα, όπου αυτή γεννήθηκε.

Ο αγώνας τους αποσκοπούσε στη μετοχή του ελληνικού λαού στο αγαθό της ελευθερίας, την οποία επί σειρά ετών είχε στερηθεί. Ζητούσαν μια Παιδεία ίσων ευκαιριών για όλους ανεξαιρέτως, ελεύθερη, δημοκρατική και ανοιχτή στο σύγχρονο κόσμο, που θα γινόταν γέφυρα για την πρόοδο και την υλική και πνευματική ευημερία. Παρόλο που οι δικτάτορες προσπάθησαν με τανκς και με βία να κάψουν το ηθικό των εξεγερμένων, σκορπώντας τον θάνατο, το θάρρος και η γενναιότητα των εξεγερμένων, έγινε το σύμβολο του αγώνα μιας ολόκληρης γενιάς για ένα καλύτερο κόσμο.

Αποδίδοντας σήμερα την οφειλόμενη τιμή στους νεκρούς του Πολυτεχνείου, συμβάλλουμε στο να διατηρηθεί επίκαιρο το διαχρονικό μήνυμα της ημέρας αυτής. Η νέα γενιά που πρωτοστατούσε πάντοτε στους αγώνες για τη νίκη κατά της απολυταρχίας, του ολοκληρωτισμού και της κάθε μορφής καταπίεσης, καθώς ο κίνδυνος παλινδρόμησης σε σκοτεινές πρακτικές άλλων εποχών ελλοχεύει ακόμα, καλείται να υπερασπίσει τις ανθρωπιστικές αξίες και να καταστεί δύναμη αντίστασης.

Είναι υπόθεση όλων να αποτελεί το σύγχρονο σχολείο το χώρο που διατηρεί ζωντανά τα ιδεώδη της δημοκρατίας και της ελευθερίας, όπως εύστοχα παρατηρεί ο παιδαγωγός J. Dewey, η δημοκρατία προϋποθέτει την εκπαίδευση, αλλά και η εκπαίδευση προϋποθέτει τη δημοκρατία.

Η Διευθύντρια ΠΕ Λάρισας

Αικατερίνη Καραγιώργου

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ