Ο Μητσοτάκης δε μπορεί να προστατέψει τους υπουργούς του, θα προστατέψει την κοινωνία;

Παρέμβαση του Β. Κόκκαλη στη βουλή

Την επίπλαστη εικόνα της ανάπτυξης σε μία χώρα που με βάση τον ΙΟΒΕ παρουσιάζει επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος, ανέδειξε από το βήμα της βουλής, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Ο κ. Κόκκαλης μάλιστα, στην έναρξη της τοποθέτησής του, υποστήριξε πως υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της καθημερινότητας και του μεγάλου σκανδάλου των υποκλοπών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κι όμως συνδέονται. Συνδέονται οι υποκλοπές με την καθημερινότητα, με την καθημερινότητα την οποία βιώνει ο πολίτης σήμερα στη χώρα μας.

Πώς συνδέεται; Όταν μια κυβέρνηση αφηγείται -σύμφωνα με το τελευταίο αφήγημα- ότι υπάρχει το λογισμικό, το οποίο αξιοποιούν μυστικά ιδιωτικά κέντρα και παρακολουθείται το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, το ερώτημα που ανακύπτει -αν το δεχτούμε αυτό το αφήγημα- είναι ότι από τη στιγμή που ο Επικεφαλής της Κυβέρνησης δεν μπορεί να προστατεύσει τα μισά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, πώς θα προστατεύσει τους πολίτες από τους κερδοσκόπους της ενέργειας, από τους κερδοσκόπους των τροφίμων, από τους κερδοσκόπους των καυσίμων;»

Σε ότι αφορά τις κυβερνητικές αιτιάσεις περί ανάπτυξης, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε πως «ακουσα για ανάπτυξη. Όλοι οι ομιλητές από την κυβερνητική Πλειοψηφία και ο κύριος Πρωθυπουργός είπαν ότι είδαμε αποτελέσματα. Πού είναι αυτή η ανάπτυξη; Ποιους αφορά; Αφορά στην πλειοψηφία;

Η ΑΑΔΕ σας διαψεύδει: Αύξηση 171,8% τον Σεπτέμβριο στο νέο ληξιπρόθεσμο χρέος. Το ΙΟΒΕ πάλι σας διαψεύδει: Ισχυρή επιδείνωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Οκτώβριο. Ταυτόχρονα, βέβαια, τα έσοδα από τον ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ποια είναι η ανάπτυξη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και ποιους αφορά, όταν την τριετία 2020 έως 2023 χάθηκαν ογδόντα τρεις χιλιάδες κατοικίες; Κάποιος ο οποίος το ακούει περιμένει και τη σύγκριση με το παρελθόν. Είναι πολλές ή είναι λίγες;

Σύμφωνα με τη μελέτη της EUROSTAT και του πανελλαδικού δικτύου real estate, η ιδιοκατοίκηση στη χώρα μας το 2019 ήταν 75,4%. Το 2016 ήταν 73%. Δηλαδή, σε μνημονιακά χρόνια αυξήθηκε η ιδιοκατοίκηση στη χώρα μας. Και το 2022 είναι 73,3%. Αυτό σημαίνει ότι χάθηκαν ογδόντα τρεις χιλιάδες σπίτια, όχι επαγγελματικά ακίνητα, αλλά ογδόντα τρεις χιλιάδες σπίτια. Αυτό -για να καταλάβω- το θεωρείτε εσείς ανάπτυξη; Μπορεί να θεωρείτε και ανάπτυξη το να εγκαταλείπει ο άλλος το σπίτι του είτε μέσω πλειστηριασμού είτε μέσω αναγκαστικής πώλησης και να μένει σε μισθωμένο. Θεωρείτε ανάπτυξη ότι μειώθηκε ραγδαία η ιδιοκατοίκηση στη χώρα μας την τελευταία τριετία;

Συνεχίζω: Καλάθι του νοικοκυριού. Νομίζω ότι εδώ είναι η άμεση παραδοχή της Κυβέρνησης ότι, δυστυχώς, δεν μπορεί να κάνει τίποτα με την αισχροκέρδεια και δεν μπορεί, γιατί τον Απρίλιο του 2022 ψηφίστηκε η συγκεκριμένη τροπολογία που έβαζε πλαφόν στο μεικτό κέρδος.

Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της τροπολογίας, αυτού του νόμου, όταν αναγκάζεται η Κυβέρνηση να λάβει μια πρωτοβουλία με τα σούπερ μάρκετ; Διότι μιλάμε μόνο για πρωτοβουλία να μιλήσει για το καλάθι του νοικοκυριού. Πώς είναι δυνατόν να πετύχει αυτή η πρωτοβουλία, όταν δεν προβλέπεται υποχρεωτικότητα; Δεν προβλέπεται υποχρεωτικότητα στη διατήρηση της τιμής.

Θα πει κάποιος: Μα, τι λέτε τώρα; Σε ελεύθερη αγορά δεν προβλέπεται υποχρεωτικότητα παρέμβασης στην αγορά. Ναι, γι’ αυτό υπάρχει και η άλλη πρόταση, που λέει για μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

Υπάρχουν λύσεις. Δεν θέλετε να τις ακολουθήσετε.

Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Από 1-1-2023 όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν το λιγότερο 30 με 35 ευρώ τον μήνα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι η μεσαία τάξη στην οποία στηριχτήκατε για να εκλεγείτε.

Είναι ξεκάθαρο ότι το αφήγημά σας ότι για όλα φταίει ο πόλεμος δεν μπορεί να «περπατήσει». Είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική σας είναι μονόδρομος. Η πολιτική σας είναι καταδικασμένη να αποτύχει, διότι υπάρχουν άλλες λύσεις, τις οποίες εσείς σκοπίμως δεν επιλέγετε» κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.