Μαζική και δυναμική η πορεία για το Πολυτεχνείο στη Λάρισα

Εκατοντάδες εργαζόμενου λαού και νεολαίας της Λάρισας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και μαζικών φορέων για να τιμήσουν αγωνιστικά τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και διαδηλώνουν αυτή την ώρα μαχητικά και μαζικά, καταδικάζοντας τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας σε αυτούς, διεκδικώντας ταυτόχρονα τα σύγχρονα δικαιώματα και ανάγκες τους στη ζωή, στη δουλειά, στη μόρφωση.

Στη σημερινή εκδήλωση και πριν την πορεία χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας Δήμητρα Παπαστεργίου η οποία ανέφερε τα εξής:

“Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας (μέλος της ΕΕΔΥΕ) τιμά την αντιδικτατορική πάλη του λαού μας και δίνει το μαχητικό «παρόν» μαζί με τα εργατικά σωματεία και τους φορείς του λαϊκού κινήματος στις εκδηλώσεις τιμής και εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης για ψωμί,παιδεία,Ελευθερία «ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ» παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα στο σήμερα, αποτελούν παρακαταθήκη στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, ενάντια στο φασισμό και στον ιμπεριαλισμό.
Το «ψωμί» -και εννούμε όλες τις διατροφικές ανάγκες του λαού- γίνεται κάθε μέρα και πιο ακριβό, οι πολίτες αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα περιορίζοντας όλο και περισσότερο τις καθημερινές τους ανάγκες. Η κυβέρνηση –αντί να διορθώσει το πρόβλημα -εμπαίζει, προσβάλλει, και εξευτελίζει το λαό μιλώντας για το «καλάθι της νοικοκυράς», προτρέποντάς μας να τρώμε από τα ληγμένα που είναι και φθηνότερα!

Στην «παγκόσμια έκθεση για την επισιτιστική κρίση» της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2022 (πριν καν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία ) υπολογίζονται σε περίπου 193 εκατομμύρια άτομα οι πεινασμένοι σε 53 χώρες του κόσμου. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 40 εκατ. από το 2020.
Η Παιδεία παλεύει να τα βγάλει πέρα με τεράστιες ελλείψεις αιθουσών και διδακτικού προσωπικού. Το Δημόσιο σχολείο απαξιώνεται με σκοπό να στρέφονται οι γονείς όλο και περισσότερο στην ιδιωτική εκπαίδευση. Στο κάτω-κάτω όποιος αγοράζει καλύτερα τη γνώση αυτός και θα πετυχαίνει.

Εκεί όμως που υπάρχει το μεγάλο σκάνδαλο είναι στα Πανεπιστήμια. Υποχρηματοδότηση, κατάργηση των δωρεάν συγγραμάτων, σχολές χωρίς καθηγητές και υποδομές και στην τελική, υπαγωγή της έρευνας και της εκπαίδευσης στο κεφάλαιο.Η κύρια πηγή χρηματοδότησης δεν είναι πλέον ο κρατικός προϋπολογισμός αλλά κάθε λογής πρόγραμμα από όπου μπορεί κανείς να φανταστεί : εθνικά και διεθνή ιδρύματα και οργανισμοί, ιδιωτικές εταιρείες,δήμοι, σπόνσορες κ.λ.π. Στα πλαίσια αυτά, δεν θα μπορούσε να μην ενισχυθεί πολλαπλά, ποσοτικά και ποιοτικά και η δράση και παρέμβαση του ΝΑΤΟ.Προ ημερών η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συνεργασία των ελληνικών ΑΕΙ με 30 Πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Μια αγκαλιά το Υπουργείο Παιδείας, το αμερικάνικο Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης, η πρεβεία των ΗΠΑ και τι ίδρυμα Fulbright.

Αυτό το Πανεπιστήμιο – επιχείρηση θέλουν να προστατεύσουν με την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες, Φίλες και Φίλοι,

Η 49η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου βρίσκει τον κόσμο στην δίνη των οξύτατων αντιθέσεων, λυσσαλέων ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών κρατών και ενώσεων. Η Ελλάδα μέσα σε αυτή τη μεγάλη εικόνα πορεύεται με συνέργεια κυβέρνησης – αστικών κομμάτων στον επικίνδυνο για τον ελληνικό και τους γειτονικούς λαούς δρόμο της μετατροπής σε ενεργειακό κόμβο, κόμβο μεταφορών. Η περιβόητη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» απογειώνει την ελληνική εμπλοκή στους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μια απέραντη βάση εξόρμησης των ιμπεριαλιστών ενάντια στους ανταγωνιστές τους, αλλά ταυτόχρονα και σε μαγνήτη επιθέσεων.

Η μετατροπή της πόλης μας, αλλά και ευρύτερα της Θεσσαλίας, σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο συνεχίζεται. Στην 110 Π.Μ. προχωρούν οι εργασίες υποδομών (υπόστεγα, κτίρια υποστήριξης, επέκταση διαδρόμων τροχοδρόμησης κατασκευή χώρου εγκατάστασης εξοπλισμού κ.λ.π.) για τη φιλοξενία αεροσκαφών της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας Ευρώπης – Αφρικής (USAFE-AFAFRIKA) Ήδη το πρώτο υπόστεγο παραδόθηκε και από τη Δευτέρα επιχειρούν οκτώ μη επανδρωμένα αεροχήματα τύπου MQ-9 REAPER της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ. Οι προβλέψεις είναι ότι θα παραμείνουν στην πόλη μας για ένα χρόνο με το προσωπικό υποστήριξής τους. Στη Λάρισα οι Αμερικανοί επενδύουν πολλά εκατομμύρια δολλάρια γιατί υπάρχουν σχέδια να φιλοξενηθούν εδώ τα επανδρωμένα κατασκοπευτικά GLOBAL HAWK και τα ιπτάμενα τάνκερ KC-135 όπως προβλέπει η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία.Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, οι ΗΠΑ υλοποιούν ήδη εκτεταμένες επενδύσεις και στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας όπου εδρεύει η 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού. Στη Μαγνησία χρησιμοποιούν επίσης το λιμάνι του Βόλου, το στρατόπεδο ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ την 111 πτέρυγα μάχης στη Νέα Αγχίαλο.

Καταγγέλουμε την μετατροπή της 110 Π.Μ. σε Νατοϊκή βάση και δηλώνουμε ότι είναι ανεπιθύμητοι όλοι αυτοί οι ξένοι αξιωματούχοι που μπαινοβγαίνουν είτε στο αεροδρόμιο της Λάρισας, είτε στο Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης που λειτουργεί στο πλαίσιο του στρατηγείου της 1ης Στρατιάς και αποτελεί άμεση ελληνική εμπλοκή στον αμυντικό βραχίονα της Ε.Ε. Ανησυχούμε βαθύτατα γιατί γινόμαστε «μαγνήτης» πιθανών επιθέσεων όπως προειδοποιούν οι δηλώσεις των ρωσικών επιτελείων, που έχουν τονίσει πως θα στρέψουν τους πυραύλους τους σε κράτη που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις σε περίπτωση που απειληθεί η χώρα τους.

Και εδώ μπαίνει και το ερώτημα για το τρίτο σκέλος του συνθήματος «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία». Για πόση και ποια «Ελευθερία» μιλάμε και για ποια «Εθνική Ανεξαρτησία» όταν η χώρα μας είναι πλημμυρισμένη από ξένες βάσεις, όταν στο έδαφός της σουλατσάρουν Άγγλοι. Γάλλοι, Πορτογάλοι και Αμερικανοί, όταν μας θεωρούν απλώς ένα «πέρασμα» που είναι κατάλληλο και ευνοϊκό για τα δολοφονικά τους σχέδια και που ποτέ και πουθενά δεν μας υποστηρίζουν;

Φίλες και Φίλοι,

Η πρόσφατη ανανέωση και υπογραφή μιας σειράς από επιθετικές συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα και σε άλλα ιμπεριαλιστικά κράτη, όπως η Ελληνοαμερικάνικη, η Ελληνογαλλική, οι αντίστοιχες συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, αποτελούν σήματα κινδύνου για τον Ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής. Εναρμονίζονται με τα σχέδια περικύκλωσης της Ρωσίας, τις δεκάδες στρατιωτικές ασκήσεις – πρόβες πολέμου κατά άλλων λαών, με τη γενικότερη πολεμική προετοιμασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον αναβαθμισμένο ρόλο που επιδιώκει να παίξει η ελληνική αστική τάξη στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, που μαίνεται εδώ και οκτώ μήνες μετά την απαράδεκτη ρωσική εισβολή, έχει περάσει σε νέα φάση κλιμάκωσης, προειδοποιώντας για τη γενίκευσή του. Κλιμακώνεται η επιθετικότητα ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με τη Ρωσία με θύματα τον ουκρανικό, το ρωσικό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επικίνδυνη, επιθετική «Νέα Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ που εγκρίθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο στη Μαδρίτη.

Οι ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ αποτελούν δήθεν παράγοντες «ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας», είναι αβάσιμοι. Ο λαός μας γνωρίζει καλά ότι αυτοί είναι που φέρουν εγκληματικές ευθύνες για την αμερικανοκίνητη Χούντα στην Ελλάδα, το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο, που ρίχνουν νερό στο μύλο της τουρκικής επιθετικότητας, που προωθούν διχοτομική λύση στο Κυπριακό, που στρώνουν το έδαφος για επώδυνους συμβιβασμούς σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων στη χώρα μας, με το βλέμμα στραμμένο στη συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο υπό ευρωατλαντική εποπτεία.

Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, της ίδιας αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής βρίσκονται τα τεράστια κενά στην υγεία, σε παιδεία – πρόνοια, οι χρόνιες ελλείψεις σε βασικά έργα υποδομής – προστασίας από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τους σεισμούς. Μετράνε και την τελευταία δεκάρα όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, ενώ την ίδια ώρα θυσιάζουν στο βωμό του ΝΑΤΟ 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Φίλες και Φίλοι,

Γελιούνται όσοι νομίζουν ότι θα καταφέρουν να σβήσουν τη λαϊκή πάλη, ότι θα καταφέρουν να βάλουν στο μουσείο τα πάντα επίκαιρα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης του λαού μας για «ψωμί – παιδεία – ελευθερία – εθνική ανεξαρτησία», για απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Και από αυτό το βήμα καταδικάζουμε κατηγορηματικά τις απαράδεκτες διώξεις σε νέους στρατευμένους επειδή εξέφρασαν τις φιλειρηνικές τους απόψεις ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες, Φίλοι και Φίλες

Απαιτούμε;

-ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ!

– ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ!

– ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ! ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ!

-ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ,ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΑΛΛΩΝ ΛΑΩΝ. ΝΑ ΜΗ ΣΤΑΛΟΥΝ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΏΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΤΡΙΟΤ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ.

– ΟΥΤΕ ΓΗ – ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

φωτο: 902.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ