Το Γαλλικό Ινστιτούτο «ανοίγει» σήμερα στη Λάρισα το Beaujolais nouveau 2022

Δείτε την ανακοίνωση του Ινστιτούτου

Σήμερα Πέμπτη 17 Νοεμβρίου και ώρα 21:00 η μεγάλη γιορτή κρασιού επιστρέφει στο Φρούριο!
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη θα υποδεχτούμε τη χριστουγεννιάτικη περίοδο με ένα ποτήρι Beaujolais Nouveau! Γιορτάζουμε στη Λάρισα το γαλλικό έθιμο , το άνοιγμα του φρέσκου κρασιού με τις μελωδίες της Μαριάννας Ζάχου!

Le Beaujolais nouveau est arrivé!

Αν και Nouveau / Νέο , τα έχει τα χρονάκια του…
Το φαινόμενο ξεκίνησε στη Γαλλία, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Beaujolais, στη Νότια Βουργουνδία. Όταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε στην Λυών μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών και πνευματικών ανθρώπων που θέλησαν να ξεφύγουν από την γερμανική κατοχή του Παρισιού, αυτοί γνώρισαν, αγάπησαν και μετέφεραν, με την επιστροφή τους, στο Παρίσι την συνήθεια του να πίνουν φρέσκο Beaujolais.
Το κρασί προέρχεται από τα βουνά του Beaujolais (περιοχή Macon στα βόρεια και νότια της Lyon )και σύμφωνα με μια παλιά συνήθεια στα bistrot της Λυών, αμέσως μετά την εορτή των Αγίων Πάντων, σερβίριζαν το Beaujolais της νέας σοδειάς (γι’ αυτό δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το Beaujolais Nouveau γεννήθηκε στα bistrot της Λυών). Πέντε λέξεις που ανεβάζουν τον ενθουσιασμό και πληροφορούν τους ανά τον κόσμο οινόφιλους, για την άφιξη του νέου κρασιού. γραμμένο στο παράθυρο ενός bistrot στη Λυών το 1951, έπεσε στην ματιά του Louis Orizet, ποιητή και συγγραφέα, ο οποίος το διέδωσε και το έκανε το σύνθημα μιας ολόκληρης περιοχής. Το 1954 ήταν η πρώτη φορά που το σύνθημα “Le Beaujolais Nouveau est arrive” έγινε η σημαία των παραγωγών της περιοχής και η φήμη του ξεπέρασε τα στενά όρια του Beaujolais. Και ενώ έχει περάσει μισός αιώνας από τότε κάθε χρονιά η παρουσίαση της νέας σοδειάς κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των θαυμαστών του. Το Beaujolais δεν είναι ποικιλία, αλλά περιοχή προέλευσης. Το κρασί προκύπτει από την βασική ερυθρή ποικιλία του Beaujolais, που ονομάζεται Gamay). Πρόκειται για μία ποικιλία που καλλιεργείται και οινοποιείται εύκολα, είναι ιδιαίτερα παραγωγική και δίνει κρασιά με ελαφρύ σώμα και πλούσιο φρουτώδη χαρακτήρα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ