Την Πέμπτη 24 Νοέμβρη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το πανελλαδικό αγωνιστικό ραντεβού
Με παρακαταθήκη τις μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις που έγιναν την προηγούμενη Τρίτη σε Λάρισα, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Νάουσα, Πέλλα και Μαγνησία, οι μηλοπαραγωγοί κλιμακώνουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους και προετοιμάζουν το πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει την Πέμπτη 24 Νοέμβρη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα.
Οι μηλοπαραγωγοί του νομού Λάρισας θα κατέλθουν οργανωμένα στο συλλαλητήριο με λεωφορεία που θα ξεκινήσουν στις 8.00 το πρωί της Πέμπτης από την Αγιά.
Οι μηλοπαραγωγοί διεκδικούν το αυτονόητο: Να δουλεύουν, να μπορούν να παράγουν και να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα που να τους επιτρέπει να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο καταγγέλλουν τους εμποροβιομήχανους που εκμεταλλεύονται τον μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους, αγοράζοντας πάμφθηνα τα μήλα και άλλα προϊόντα, κάτω από το κόστος παραγωγής, αξιοποιώντας και το αίσχος των ανοιχτών τιμών, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην ξέρουν πόσο και πότε θα πληρωθούν και αν θα παραμείνουν αδιάθετες ποσότητες στα χέρια τους.
Ταυτόχρονα διαμαρτύρονται για την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, που δεν συνοδεύτηκε όμως από αντίστοιχη αύξηση στην τιμή με την οποία πουλάνε τα μήλα τους οι παραγωγοί. Ενδεικτικά, η τιμή του αγροτικού ρεύματος πριν έναν χρόνο ήταν 0,07 λεπτά ανά κιλοβατώρα και σήμερα πληρώνουν 0,21 λεπτά, δηλαδή το τριπλάσιο ρεύμα σε έναν χρόνο. Αντίστοιχα αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου, με τους αγρότες να καταγγέλλουν ότι το πετρέλαιο που απαιτείται για την εκτέλεση καλλιεργητικών εργασιών μίας χρονιάς είναι περίπου 70 λίτρα το στρέμμα, με το κόστος του να ξεπερνά σήμερα τα 150 ευρώ το στρέμμα, όταν πριν δύο χρόνια πλήρωναν περίπου 80 ευρώ.
Ακόμα, οι μηλοπαραγωγοί διαμαρτύρονται για την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει εκτός Συνδεδεμένης Ενίσχυσης όλες τις μηλοπαραγωγές περιοχές της χώρας, οι οποίες δεν έχουν ΠΟΠ προϊόν, μέσα από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ 2023 – 2027. Σημειώνεται ότι πλην των ενισχύσεων στα μήλα, χάνονται και οι ενισχύσεις στους καρπούς με κέλυφος, όπως αμύγδαλα, καρύδια, κάστανα, φιστίκια.
Με την απόφαση της κυβέρνησης να μείνουν εκτός συνδεδεμένων ενισχύσεων τα μήλα κι άλλα προϊόντα, το ήδη κουτσουρεμένο εισόδημα των παραγωγών θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, ενώ προβλήματα θα σημειωθούν συνολικά στις επαρχίες αυτές όπου απασχολούνται χιλιάδες μηλοπαραγωγοί.
Δίκαια αιτήματα για να συνεχίσουν να παράγουν
Μεταξύ των άμεσων διεκδικήσεων που προβάλλουν οι μηλοπαραγωγοί, βρίσκονται αιτήματα που θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την παραγωγή, να μπορέσουν να ζουν από τον μόχθο τους. Συγκεκριμένα διεκδικούν:
— Να ισχύσει έως το 2027, όπως είχε δεσμευτεί πέρσι η κυβέρνηση, η καταβολή συνδεδεμένης ενίσχυσης σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια, ροδάκινα, φιστίκια.
— Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με ευθύνη της κυβέρνησης.
— Αμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,07 ευρώ/KWh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.
— Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
— Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.