Διήμερο εκδηλώσεων στην Ελασσόνα για την έμφυλη βία

Διοργανώνονται από τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας

Με δύο σημαντικές δράσεις για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα έμφυλης βίας τιμά ο Δήμος Ελασσόνας και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοέμβρη.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 26-27 Νοεμβρίου 2022 η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ελασσόνας, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου και τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Λαρισαίων, διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενημέρωση των πολιτών για την έμφυλη βία, που περιλαμβάνουν την κινηματογραφική ταινία «Τυραννόσαυρος» το Σάββατο βράδυ στις 8.30 μμ στην αίθουσα θεάτρου Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη και θεματική ημερίδα την Κυριακή το πρωί στις 11.30 πμ στην αίθουσα προβολής τοπικού πολιτισμού – Δημοτικό Ωδείο Ελασσόνας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 26 Νοεμβρίου, 20:30 μμ, Αίθουσα θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη», ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Προβολή της κινηματογραφικής ταινίας «Τυραννόσαυρος»
Πρόκειται για μια δραματική πολυβραβευμένη ταινία με αναφορά στα πολλαπλά πρόσωπα της βίας που σκηνοθέτησε ο βρετανός σκηνοθέτης Πάντι Κόνσινταϊν. Σύμφωνα με την υπόθεση της ταινίας, ο Τζόζεφ, ένας μέθυσος, οξύθυμος, αθυρόστομος τύπος, που δεν το έχει σε τίποτα να ξεσπάσει σε οποιονδήποτε βρεθεί μπροστά του όταν έχει τα νεύρα του, συναντά μια μέρα τη Χάνα, η οποία δουλεύει ως εθελόντρια σε ένα κατάστημα που ανήκει σε γνωστή φιλανθρωπική οργάνωση. Η γνωριμία τους αποτελεί για εκείνον μια ευκαιρία να ξεφύγει για λίγο από την ανούσια καθημερινότητά του. Ωστόσο, για τη Χάνα η όλη κατάσταση είναι σαφώς πιο περίπλοκη, καθώς, πίσω από το ζεστό, συγκαταβατικό της βλέμμα, κρύβεται ένα αποτρόπαιο μυστικό.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου, 11:30 πμ, Δημοτικό Ωδείο Ελασσόνας, ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ημερίδα με θέμα «Τα πρόσωπα της έμφυλης βίας. Πρόληψη και καταπολέμηση»

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
11:30-11:40 Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας κ. Δημήτριου Καρανίκα, αναπληρωτή δημάρχου Ελασσόνας
11:40-12:00 Τόπα Μαρία, Ψυχολόγος με ειδίκευση στη συμβουλευτική υποστήριξη γυναικών θυμάτων κακοποίησης
«Τα πρόσωπα και οι όψεις της έμφυλης Βίας – Όταν το πρόβλημα φαντάζει προσωπικό αλλά είναι καθρέφτης κοινωνικών παθογενειών…»
12:00-12:15 Μπουρνόβα Νικολέτα, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Επιστημονική Συνεργάτης Βουλής Ελλήνων και Μέλος Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ
«Νομικό Πλαίσιο έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας – Τα κενά και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις»
12:15-12:30 Κυρίτση Ναυσικά, παιδοψυχολόγος και Τερζενίδου Αθηνά, κοινωνική λειτουργός, στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Λαρισαίων
«Η λειτουργία και το έργο του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας, του Δήμου Λαρισαίων»
12:30-12:45 Βλούχου Ηλέκτρα, Υπαστυνόμος Β΄ Α.Τ. Λάρισας
«Χειρισμός υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας από την Ελληνική Αστυνομία»
12:45-12:50 Ανδρεάδη Κυριακή, ψυχολόγος, στέλεχος Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ελασσόνας
«Ο ρόλος του Κέντρου Κοινότητας στην τοπική κοινωνία, ως δομή πρώτης υποδοχής, υποστήριξης και παραπομπής των γυναικών, θυμάτων βίας»
12:50-13:10 Συζήτηση – ερωτήσεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ