Πέθανε ξαφνικά ο κορυφαίος καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ Λάμπρος Μαργαρίτης

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού και του προέδρου του Δ.Σ. Λάρισας Τρ. Τσάτσαρου

Εφυγε ξαφνικά από τη ζωή, σε ηλικία 68 ετών, ο ομότιμος καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Μαργαρίτης. Υπήρξε από τους κορυφαίους διαχρονικά της νομικής επιστήμης σε ακαδημαϊκό επίπεδο και μέχρι τελευταία έδινε καθημερινά μάχες από τα δικηγορικά έδρανα των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης.

Ο Λάμπρος Μαργαρίτης γεννήθηκε το 1954 στα Βραγκιανά Καρδίτσας και μετά την ολοκλήρωση της μέσης εκπαίδευσης εισήχθη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, όπου συνέχισε της μεταπτυχιακές του σπουδές στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών. Η υπηρεσιακή του εξέλιξη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ ξεκίνησε το 1980 ως επιστημονικός συνεργάτης και μετέπειτα ως διδάκτορας και επιμελητής. Το 1982 άρχισε να διδάσκει ως λέκτορας και από το 1991 κατείχε τη θέση του καθηγητή. Πριν από λίγο καιρό του απονεμήθηκε ο τίτλος του ομότιμου καθηγητή, διατηρώντας τη διδασκαλία των μεταπτυχιακών τμημάτων της Νομικής Σχολής.

Δίδασκε επί σειρά ετών στην Εθνική Σχολή Δικαστών και υπήρξε επικεφαλής της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Σύνταξης του Νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του Ποινικού Κώδικα.

Αφήνει πλούσια επιστημονική παραγωγή και λαμπρό συγγραφικό έργο (μονογραφίες, αυτοτελείς μελέτες, νομικά κείμενα ευρύτερου ποινικού περιεχομένου – απόψεις, συλλογές νόμων, παρατηρήσεις στη νομολογία κ.ά.). Μεταξύ άλλων, ήταν διευθυντής σύνταξης του νομικού περιοδικού «Ποινική Δικαιοσύνη».

Ο Λάμπρος Μαργαρίτης ήταν παντρεμένος και είχε ένα παιδί, τον Δημήτρη, που είναι δικηγόρος.

Ο Κ. Αγοραστός

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας σε συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Λάμπρου Μαργαρίτη αναφέρει:

Ο αδόκητος θάνατος του Ομότιμου Καθηγητή της Νομικής του ΑΠΘ Λάμπρου Μαργαρίτη μας γεμίζει θλίψη. Ο καταγόμενος από τα Βραγκιανά της Αργιθέας κορυφαίος ακαδημαϊκός, υπήρξε ένας άοκνος υπηρέτης της νομικής επιστήμης, ένας υπερασπιστής του Δικαίου, ένας χαρισματικός Δάσκαλος που γαλούχησε γενιές νομικών, αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο συγγραφικό νομικό έργο που αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Ο Τρ. Τσάτσαρος

Σε συλλυπητήρια ανακοίνωση ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Τρύφων Τσάτσαρος αναφέρει:

“Ο νομικός κόσμος της χώρας θρηνεί σήμερα για μια τεράστια απώλεια. Εφυγε πρόωρα από τη ζωή ο Λάμπρος Μαργαρίτης, εκ των πλέον σημαντικών και εμβληματικών προσωπικοτήτων της νομικής επιστήμης. Η επιστημονική δράση του υπήρξε μνημειώδης. Επί δεκαετίες Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας στο Νομικό Τμήμα του ΑΠΘ και στην Εθνική Σχολή Δικαστών, με αναρίθμητες εισηγήσεις σε νομικά συνέδρια και διαλέξεις, με ανεξάντλητο συγγραφικό έργο, με συμμετοχές ως επικεφαλής σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και φυσικά με απαράμιλλη δικηγορική διαδρομή.

Υπήρξε νομική αυθεντία κατά την πλήρη έννοια του όρου, εντούτοις όμως, δεν απώλεσε ποτέ την απλότητα, την αμεσότητα και την αυθεντικότητά του. Για αυτό, για όλους εμάς που υπήρξαμε φοιτητές του, ήταν ο ξεχωριστός, ο αγαπημένος καθηγητής μας και το αμφιθέατρό του ήταν πάντα γεμάτο στις παραδόσεις του.

Ο Λάμπρος Μαργαρίτης τίμησε με την παρουσία του πολλές φορές τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας. Η πιο πρόσφατη, πριν λίγες μόλις ημέρες, στις 11 Νοεμβρίου, ως ομιλητής σε νομική εκδήλωση στη μνήμη του Ιωάννη Διαμαντή. Σύμφωνα δε με τον κοινό σχεδιασμό μας, σύντομα θα ήταν και πάλι κοντά μας, στα πλαίσια της επόμενης εκδήλωσης που προετοιμάζουμε. Αλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε Θεός κελεύει…

Αγαπημένε καθηγητά μας, αιωνία η μνήμη σου!”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ