Η κυβέρνηση αγνόησε όλες τις προτάσεις για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων

Ανακοίνωση – διαμαρτυρία του Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΜΤΠΥ

Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι καμία αλλαγή δεν έγινε στο κατατεθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», παρόλα τα σχόλια που αναρτήθηκαν στη διαβούλευση, τις σφοδρές αντιδράσεις και τα ψηφίσματα που κατατέθηκαν για απόσυρση όλων των διατάξεων που αφορούν το ΜΤΠΥ.

Βέβαια, δεν αποτελεί για εμάς καμία έκπληξη, μιας και από το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου των Υπαλλήλων του ΜΤΠΥ, της ΟΣΥΠΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Συνδέσμου Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας με τον Υφυπουργό κο Τσακλόγλου, διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι θεωρείται δεδομένη η εφαρμογή των διατάξεων, πριν ακόμα κατατεθεί στη Βουλή, πριν ακόμα κατατεθεί στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και πριν ακόμα ψηφιστεί. Με άλλα λόγια, απαξιώνεται ο ρόλος των θεσμικών οργάνων, ο λόγος των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η οποία σύσσωμη ζητάει την απόσυρση των διατάξεων που μας αφορούν, και η συνολική διαδικασία είναι τελικά διακοσμητικό στοιχείο για τον Υπουργό.

Κατά τη συνήθη τακτική της Κυβέρνησης, δυσφημίζεται ξαφνικά ένα Ταμείο, τις Υπηρεσίες του οποίου εκθείαζε πριν μερικούς μήνες ο Υπουργός, προκειμένου να περάσει αναίμακτα τις διατάξεις εκείνες που εκχωρούν την κινητή και ακίνητη περιουσία του ΜΤΠΥ σε δύο ΑΕ, οι οποίες δεν λογοδοτούν πουθενά παρά μόνο στον Υπουργό και συνεπώς λειτουργούν με πλήρη αδιαφάνεια. Το μέσο για να το επιτύχει αυτό είναι η θεσμοθέτηση θέσης Διοικητή με όλες τις εξουσίες συγκεντρωμένες επάνω του, αντίθετα σε κάθε λογική και χρηστή διοίκηση και ένα ελεγχόμενο ΔΣ.

Παρέλειψε εντέχνως στις δηλώσεις του ο κ. Τσακλόγλου να αναφέρει ότι, το 90% της κινητής περιουσίας του ΜΤΠΥ είναι τοποθετημένο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ εκ του νόμου στην ΤτΕ, η οποία και το διαχειρίζεται. Άραγε, αμφισβητείται και η διαχειριστική ικανότητα της ΤτΕ; Επίσης, ο κ. Τσακλόγλου παρέλειψε να αναφέρει τα 37,6 εκ. € που απώλεσε το Ταμείο από το «κούρεμα» (πρόγραμμα PSI) της αξίας των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου που διέθετε στο χαρτοφυλάκιό του το 2012. Όπως επίσης και τα 38,9 εκ € που απώλεσε από την εφαρμογή της 1ης και 2ης φάσης του προγράμματος PSI στην ονομαστική αξία του μεριδίου στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ που διέθετε στο χαρτοφυλάκιό του το 2012.

Ή μήπως κ. Υπουργέ, εάν είχαμε τότε την ΕΔΕΚΤ ΑΕ θα μας είχε εξαιρέσει από τις τρεις (3) υποχρεωτικές ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών, από τις οποίες προέκυψε καθολική απομείωση της αξίας των μετοχών της ΕΤΕ; Όπως τέλος παρέλειψε να αναφέρει, ότι το ΜΤΠΥ κατέγραψε κέρδη από το Χρηματιστήριο την τριετία 2006-2009 ύψους 100 εκ. €. Όλα τα παραπάνω είναι αποτυπωμένα στις επίσημες οικονομικές καταστάσεις του ΜΤΠΥ και αποδεικνύουν ότι κάθε άλλο παρά προβληματική ήταν η διαχείριση του Χαρτοφυλακίου από τις Υπηρεσίες του Ταμείου.

Μετά τη συνάντησή μας με τον κ. Τσακλόγλου, εκδόθηκε εκ μέρους του Δελτίο Τύπου, στο οποίο δεν υπήρχε καμία αναφορά στον καταιγισμό των ερωτήσεών μας, για τις οποίες εισπράξαμε τον εκνευρισμό του δίχως απαντήσεις. Αντιθέτως, ισχυρίστηκε ότι η ΕΔΕΚΤ ΑΕ είναι η καλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα. Δεν πήραμε καμία απάντηση στο ποιοι και πως έχουν προσληφθεί στην εν λόγω εταιρεία, η οποία παρεμπιπτόντως αριθμεί 3 άτομα προσωπικό και έχει 9μελές ΔΣ.

Ενημερώνουμε τους κ.κ. Βουλευτές, ότι ούτε ένας μέτοχος και συνταξιούχος δεν πιστεύει πως αυτό το νομοσχέδιο είναι για το καλό του ΜΤΠΥ. Με όλες μας τις δυνάμεις και με τη συνδρομή των μετόχων και των μερισματούχων του ΜΤΠΥ (600.000 οικογένειες), θα αποτρέψουμε το πλιάτσικο της κινητής και ακίνητης περιουσίας μας.

Καλούμε σήμερα 23-11-2022 από τις 11:30πμ έως τη λήξη του ωραρίου να συμμετέχετε στη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο του Λεκανοπεδίου και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια μέρα και ώρα 12:00 στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).

Ενότητα και Αλληλεγγύη.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ