Οι «Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας» στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Μουσείων Εθνικής Αντίστασης

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας συμμετέχουν στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Μουσείων Εθνικής Αντίστασης στις 25 – 27 Νοεμβρίου 2022 για τα 80 Χρόνια Γοργοπόταμος 1942-2022, που οργανώνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Λαμιέων σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – τμήμα Φθιώτιδος και το Σωματείο «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης».

Ειδικότερα για να τιμήσουν την 80η επέτειο συνδιοργάνωσαν επιστημονικές, ιστορικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δράσεις. Στόχος τους είναι να αναδείξουν το κορυφαίο γεγονός του ελληνικού αντιστασιακού αγώνα.

Οι εκδηλώσεις – δράσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι:

19 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου 2022

 Έκθεση Φωτογραφικού και αρχειακού υλικού με τίτλο: «Επιχείρηση Γοργοπόταμος. Το μεγαλύτερο σαμποτάζ της Αντίστασης». Εγκαίνια: 19 Νοεμβρίου 2022, ώρα 19:00. Τοποθεσία: Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Δήμος Λαμιέων.

25-26 Νοεμβρίου 2022

 Επιστημονικό συνέδριο με θέμα: Η συμβολή της Αντίστασης στη συμμαχική νίκη στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο». Τοποθεσία: Συνεδριακό Κέντρο Λαμίας. Ώρα έναρξης: 16:30.

 1η Πανελλήνια Συνάντηση Μουσείων Εθνικής Αντίστασης. Τοποθεσία: Συνεδριακό Κέντρο Λαμίας. Ώρα έναρξης: 9:15.

 Συναυλία από τα μουσικά σύνολα του Μουσικού σχολείου Λαμίας. Τοποθεσία: Δημοτικό θέατρο Λαμίας. Ώρα 21:00.

27 Νοεμβρίου 2022

 Επίσημος Εορτασμός στον χώρο πλησίον της Γέφυρας του Γοργοποτάμου. Ώρα προσέλευσης 11:00

 Ιστορικός Περίπατος Γοργοποτάμου. Ώρα έναρξης: 13:00

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστεί το ιστορικό μονοπάτι, που ακολούθησαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ και οι βρετανοί σαμποτέρ, με τα 11εμβληματικά σημεία – σταθμούς της διαδρομής.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μ.Ε.Α. Λάρισας, Κατερίνα Εμμανουήλ θα μιλήσει με θέμα: «Οι δράσεις του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας»

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας θα παρουσιάσει ο Ιστορικός – Υπεύθυνος του Μουσείου Βαγγέλης Ρεμπάπης.

Στην 1η Πανελλήνια συνάντηση θα παρευρεθούν οι: Δεληζώνα Ζωή Αντιπρόεδρος , Παπανίκα Εύη Ταμίας και ο Τσιλφόγλου Δαμιανός μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ