Παρέμβαση του Μ. Χαρακόπουλου προς τους συναρμόδιους υπουργούς
«Προτίθεστε να διορθώσετε την αδικία της παράληψης του διορισμού των επιτυχόντων εκπαιδευτικών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008, που για οποιονδήποτε λόγο δεν προσέφυγαν στην δικαιοσύνη, βάση της απόφασης του ΣτΕ 527/2015, όπως συνέβη με τους επίσης επιτυχόντες, οι οποίοι διορίσθηκαν, ακόμη και αν είχαν χαμηλότερη βαθμολογία στις εξετάσεις, αλλά είχαν προσφύγει στην Δικαιοσύνη;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στους υπουργούς Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη και Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στη νέα κοινοβουλευτική του παρέμβαση υπογραμμίζει ότι «πρόσφατα δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η πρόσκληση / προκήρυξη 2Γ/2022 του ΑΣΕΠ για τη διαδικασία κατάταξης υποψηφίων με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης. Αναμφίβολα, πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς στην 28χρονη ιστορία της Ανεξάρτητης Αρχής, που θα καλύψει υπαρκτά κενά στον δημόσιο τομέα, με απόλυτη διαφάνεια στις προσλήψεις.
Ωστόσο, θα ήθελα με την παρούσα ερώτηση να επανέλθω σε ένα ζήτημα το οποίο συνιστά μέγιστη αδικία και χρήζει αποκατάστασης. Αναφέρομαι στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την μη πρόσληψη των επιτυχόντων εκπαιδευτικών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008, οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο δεν προσέφυγαν στην δικαιοσύνη, βάση της απόφασης του ΣτΕ 527/2015.
Υπενθυμίζω ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδότησε ότι θα έπρεπε να διορίζεται το 100% από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και όχι το 60% από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και το 40% από την προϋπηρεσία όπως ίσχυε παλαιότερα, αλλά και παράλληλα ότι κάθε άλλος διορισμός, πλην του ΑΣΕΠ, είναι αναξιοκρατικός και αντισυνταγματικός. Επιπλέον, αντισυνταγματικό κρίθηκε και το ότι πολλοί εκπαιδευτικοί, χωρίς επιτυχία σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, εργάστηκαν ως αναπληρωτές, αλλά και διορίστηκαν στη θέση άλλων, που είχαν επιτυχία σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Με βάση αυτή την απόφαση εκπαιδευτικοί του διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 2008 ζήτησαν από το Υπουργείο Παιδείας τον αναδρομικό διορισμό τους και προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο όπου δικαιώθηκαν.
Ωστόσο, με τροπολογία στον Νόμο 4589/2019, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στον μόνιμο διορισμό μόνο για τους συγκεκριμένους, δηλαδή 57 εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 361 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Συνέβη, δηλαδή, το εντελώς παράλογο, επιτυχόντες με υψηλότερη βαθμολογία να μείνουν εκτός διορισμού, παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ τους είχε δικαιώσει, γιατί δεν είχαν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, και αντιθέτως διορίστηκαν όσοι κινήθηκαν δικαστικά, αλλά είχαν χαμηλότερη βαθμολογία. Είναι προφανές ότι η εν λόγω απόφαση του Υπουργείου Παιδείας καταστρατηγεί τους κανόνες ενός Κράτους Δικαίου, επιχειρώντας να διορθώσει, λόγω δικαστικής απόφασης, μια αδικία, διαπράττοντας μια νέα».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπενθυμίζει ότι «για το συγκεκριμένο ζήτημα, και συνηγορώντας στο σχετικό αίτημα του Συντονιστικού της Επιτροπής Επιτυχόντων ΑΣΕΠ 2008, είχα καταθέσει ερώτηση στις 8 Μαΐου 2019, προς τον τότε υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, δίχως να λάβω απάντηση, ανάλογη Αναφορά στις 9 Οκτωβρίου 2019, στην οποία μου απήντησε η τότε υφυπουργός κ. Σοφία Ζαχαράκη (10.12.2019 Αρ. Πρωτ. 195885) και εκ νέου ερώτηση (19.07.2021), για την οποία έλαβα απάντηση από την υφυπουργό κ. Ζέττα Μακρή (30.08.2021, Αρ. Πρωτ. 105204), χωρίς, δυστυχώς, να δίνεται η δέουσα λύση στο πρόβλημα».