Δράση ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών

Με τη συνεργασία Δήμου Λαρισαίων και Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης

Δράση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο χώρο του διδακτηρίου του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου Λάρισας, σε συνεργασία της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων με τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας.

Φέτος η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2022) είχε ως θέμα τα “Βιώσιμα Κλωστοϋφαντουργικά Προϊόντα”. Παρόντες στη δράση ήταν εκτός από μαθητές και καθηγητές του σχολείου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Π. Νταής και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Ν. Ζέρβας.

Η δράση, που σχεδιάστηκε μετά από πρωτοβουλία της Β/θμιας εκπαίδευσης Λάρισας, έχει τον τίτλο: “Και εγώ νοιάζομαι… ανακυκλώνω τώρα ρούχα και παπούτσια”.

Με τη συλλογή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων προς ανακύκλωση στις σχολικές μονάδες, οι μαθητές αποδεκνύουν ότι νοιάζονται όχι μόνο για το περιβάλλον, αφού συμμετέχοντας στην ανακύκλωση περιορίζουν τα απόβλητα που οδηγούνται σε ταφή και συνεισφέρουν στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων, αλλά και για τους συνανθρώπους τους, αφού η ανακύκλωση ρούχων ανταποδίδει στο Δήμο είδη πρώτης ανάγκης, που το Κοινωνικό Παντοπωλείο μοιράζει σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Σημειώνεται ότι η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος κάνει ανακύκλωση ρούχων από το 2018. Οι κάδοι ανακύκλωσης ειδών ιματισμού έχουν γίνει απαραίτητοι στους δημότες, οι οποίοι ζητούν να έχουν έναν κοντά στο σπίτι τους.

Ήδη ο αριθμός τους ανέρχεται στους εκατόν είκοσι έναν (121) και σύντομα θα προστεθούν κι άλλοι, εξυπηρετώντας καλύτερα κι άλλες γειτονιές.
Η συλλογή ρούχων πλησιάζει τους 200 τόνους ανά έτος και αποδίδει στο Δήμο κουπόνια 1.000 € για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Για το 2022, με την πύκνωση των κάδων, η ετήσια ποσότητα αναμένεται να ξεπεράσει τους 200 τόνους και να αυξηθεί έτσι και η ανταπόδοση προς το Δήμο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 η συλλογή των ειδών ιματισμού ήταν 85 τόνοι, κατά το αντίστοιχο διάστημα φέτος η ποσότητα ανέρχεται στους 124 τόνους, δηλαδή είναι αυξημένη κατά 46%.

Η ανακύκλωση ρούχων οργανώνεται από την Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης με τη χωροθέτηση ειδικών κάδων που παραχωρεί η συνεργαζόμενη εταιρεία ανακύκλωσης, η οποία αναλαμβάνει και τη συλλογή του υλικού που κατόπιν προωθείται προς επαναχρησιμοποίηση ή/και
ανακύκλωση.

Για την ανακύκλωση ρούχων στο Δήμο Λαρισαίων υπάρχουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Δήμου καθώς και εφαρμογή https://gis.larissa-dimos.gr/portal/home/ (και εν συνεχεία επιλέγουμε το εικονίδιο Ανακύκλωση Γυαλιού και Ιματισμού), με την οποία ο δημότης μπορεί να εντοπίσει τα σημεία εύρεσης των μωβ κάδων σε όποιο σημείο του Δήμου τον ενδιαφέρει.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ