Στη Βουλή φέρνει το ΚΚΕ το πρόβλημα του φοιτητή που το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν του δίνει το πτυχίο επειδή χρωστά στην εστία

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων  με την οποία ζητούν να δοθεί το πτυχίο στον φοιτητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του εδώ και ένα χρόνο και δεν του το δίνουν επειδή χρωστά για τη διαμονή του στη φοιτητική εστία, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Γιάννης Δελής και Γιώργος Μαρίνος. Στην ερώτησή τους αναφέρουν:

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας και οι πρυτανικές αρχές αρνούνται να δώσουν εδώ και ένα χρόνο το πτυχίο σε φοιτητή που έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του!

Ο λόγος είναι ο απαράδεκτος και καταδικαστέος όρος, που υπάρχει στον εσωτερικό κανονισμό των φοιτητικών εστιών και υπαγορεύει να μη μπορούν να ορκιστούν οι φοιτητές που δεν έχουν εξοφλήσει το χαράτσι που επιβάλλεται για να μένουν εκεί. Μάλιστα, με βάση τον συγκεκριμένο κανονισμό το προηγούμενο διάστημα, έγινε απόπειρα να κάνουν έξωση σε φοιτητές από τα δωμάτια τους.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός να ζητούνται χρήματα από φοιτητές για να μένουν στις εστίες, ειδικά σε μια περίοδο που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν φτάσει στα ύψη. Πόσο μάλλον η «εξόφληση» να αποτελεί προϋπόθεση για να πάρουν οι φοιτητές το πτυχίο τους. Άλλωστε οι κλίνες στις εστίες είναι τόσο λίγες και οι ανάγκες τόσο πολλές, που στις εστίες τελικά μένουν οι φοιτητές που έχουν μηδενικό ή σχεδόν μηδενικό εισόδημα.

Ο συγκεκριμένος φοιτητής αδυνατεί να πληρώσει το χαράτσι, εργάζεται για να τα βγάλει πέρα και να στηρίξει την οικογένεια του, καθώς έχασε τον πατέρα του στη διάρκεια των σπουδών και η μητέρα του λόγω εργατικού ατυχήματος νοσηλεύεται εδώ και μήνες σε πολύ δύσκολη κατάσταση με πιθανότητα αναπηρίας για το υπόλοιπο της ζωής της.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο έχουν ευθύνη. Το έδαφος για τέτοιου είδους απαράδεκτους κανονισμούς και για ενοίκια στις εστίες, έχει στρωθεί από την διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της φοιτητικής μέριμνας. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να λύσει το θέμα της φοιτητικής στέγης, με ανέγερση σύγχρονων και επαρκών φοιτητικών εστιών, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, χωρίς την εμπλοκή και με κανένα τρόπο ιδιωτών.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι και ο σύλλογος οικότροφων έχουν επανειλημμένα διεκδικήσει την αυτονόητη κατάργηση του χαρατσιού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε:

 

  • – Να ορκιστεί και να αποφοιτήσει ο φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του πρώην ΤΕΙ Λάρισας, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση και χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση.
  • – Να καταργηθεί το χαράτσι στις φοιτητικές εστίες Θεσσαλίας.

 

Οι Βουλευτές

 

Λαμπρούλης Γιώργος

Δελής Γιάννης

Μαρίνος Γιώργος

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ