Θλιβερές πρωτιές: Η Ελλάδα πρώτη σε κρούσματα και δεύτερη σε θανάτους λόγω κορωνοϊού στην Ευρώπη

Στην Ελλάδα των πολιτικών της «ατομικής ευθύνης» της κυβέρνησης Μητσοτάκη το ένα τραγικό ρεκόρ διαδέχεται το άλλο. Η χώρα έρχεται πρώτη σε κρούσματα κορωνοϊού και δεύτερη σε θανάτους μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Το δεκαπενθήμερο που τέλειωσε στις 24 Νοεμβρίου η Ελλάδα κατέγραψε 25 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού και έρχεται έτσι δεύτερη μετά τη Φινλανδία που ανέφερε 37,8 θανάτους ανά εκατομμύριο.

Το ποσοστό των πολιτών που χάνουν τη ζωή τους από Covid-19 είναι έτσι υπερτριπλάσιο στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο των 7,3 θανάτων στις 30 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ συν Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία).

Η Ελλάδα έχει και τη θλιβερή πρωτιά σε κρούσματα με 758,5 νέες λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους, πολύ πάνω από την Αυστρία που έρχεται δεύτερη με 580,4.

Την ίδια περίοδο, ο μέσος όρος των 30 χωρών ήταν σχεδόν τρεις φορές μικρότερος σε σχέση με την Ελλάδα στα 280,3 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Η Ελλάδα έρχεται πρώτη σε κρούσματα και στην πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα των 65 ετών και άνω, έχοντας καταγράψει στο 15ήμερο 946,6 νέες λοιμώξεις ανά 100.000, συγκριτικά με τον μέσο όρο των 392,6 κρουσμάτων.

Το δεκαπενθήμερο που έληξε στις 12 Δεκεμβρίου η Ελλάδα ανέφερε 120,10 θανάτους από κοροναϊό ανά εκατομμύριο πληθυσμού, συγκριτικά με τον μέσο όρο των 58,87 θανάτων στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δηλαδή τις χώρες της ΕΕ συν την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

ECDC
ECDC

Την ίδια ώρα συγκριτικά με τον μέσο όρο των 30 χωρών (280.3/100.000) που καταγράφει ο ECDC, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 μέρες είναι υπερδιπλάσιος στους άνω των 65 ετών και σχεδόν τριπλάσιος στον γενικό πληθυσμό.

ECDC
ECDC

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο ECDC προειδοποιούσε ότι η Ελλάδα κινείται κόντρα στην ευρωπαϊκή τάση, προβλέποντας ήδη από τότε την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων.

Αναφορικά με τις προβλέψεις του ECDC αναμένονται αυξητικές τάσεις στα κρούσματα στο σύνολο της Ευρώπης τα οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 187 ανά 100.000 κατοίκων την εβδομάδα, ενώ τάσεις υποχώρησης αναμένονται στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αναφορικά με τους θανάτους προβλέπεται για συνολικά για την Ευρώπη σταθεροποίηση.

Σε επίπεδο χώρας, προβλέπονται αυξητικές τάσεις σε 9 από τις 30 χώρες που δίνουν στοιχεία στο ECDC (Αυστρία, Κύπρος, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία). Αυξητικές τάσεις στους θανάτους αναμένονται σε 4 από τις 30 χώρες (Κύπρος, Ουγγαρία, Ιταλία και Πορτογαλία).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ