Το ΠΟΚΕΛ στη Magenta της Ιταλίας, με πρόγραμμα Erasmus

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA210-ADU «Συνεργασίες μικρής κλίμακας στην εκπαίδευση ενηλίκων», με τίτλο «Back to Our Roots; from Fast Food to Slow Food / from Fabrication to Handmade (BATOR)», πραγματοποιήθηκε στη Magenta του Μιλάνο της Ιταλίας, η 3η προγραμματισμένη επιμορφωτική συνάντηση των μελών, στον οργανισμό «Young Effect Associazone di Promozione Sociate». Το πρόγραμμα συντονίζουν στη χώρα μας το μέλος, Μπάκου Καλλιόπη και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας, Γιουρούκης Αργύρης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Casa Giacobbe (Comune di Magenta) οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τον οργανισμό τους και τις διατροφικές συνήθειες της χώρας τους. Από μέλος του ιταλικού οργανισμού ενημερώθηκαν για την ιστορία της πόλης της Magenta, την ιστορία της ιταλικής παραδοσιακής κουζίνας, την ιταλική μεσογειακή διατροφή και το υγιεινό φαγητό. Ξεναγήθηκαν στο Μουσείο που στεγάζεται μέσα στο ιστορικό κτίριο Casa Giacobbe, στο οποίο η πρόσοψη στον κήπο εξακολουθεί να διατηρεί τις τρύπες από τις σφαίρες και τα κανόνια, από τον πόλεμο.

Επισκέφτηκαν μια παλιά ιταλική φάρμα και ενημερώθηκαν για τις παραδοσιακές τεχνικές παρασκευής τυριού και άλλων παραδοσιακών προϊόντων. Ακολούθως επισκέφτηκαν ένα μικρό εργαστήριο παρασκευής χειροποίητης πάστας (Home made pasta) κι έφτιαξαν τη δική τους «pasta», την οποία και μαγείρεψαν. Επέστρεψαν, αποκομίζοντας άριστες εντυπώσεις από τις διατροφικές συνήθειες και τις παραδόσεις του ιταλικού λαού, καθώς η φιλοξενία από τον ιταλικό οργανισμό ήταν άψογη. Δημιουργήθηκαν σχέσεις φιλίας με τους εταίρους και τους οργανισμούς που συμμετείχαν, οι οποίοι προέρχονταν από την Πολωνία, την Τουρκία, την Ιταλία και την Ελλάδα, την οποία εκπροσώπησαν το μέλος, Αρσενίου Βασιλική και η αντιπρόεδρος του ΠΟΚΕΛ, Ποιμενίδου Ευδοκία.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ