Να δοθεί άμεσα πτυχίο στο φοιτητή που αδυνατεί να πληρώσει το χαράτσι της Φοιτητικής μέριμνας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ανακοίνωση – παρέμβαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ καταγγέλλει την διοίκηση τους Πανεπιστημίου Θεσσαλίας(Πρυτανικές Αρχές) για την προκλητική στάση τους απέναντι σε τελειόφοιτο εστιακό φοιτητή, νυν εργαζόμενο, που δεν του επιτρέπουν να πάρει πτυχίο .

Όχι μόνο διατηρεί εδώ και καιρό με απόφασή της έναν απαράδεκτο εσωτερικό κανονισμό που εκδιώκει φοιτητές από τις εστίες βάζοντας διάφορα εμπόδια-«προϋποθέσεις» αντί να εξασφαλίζει απρόσκοπτα ένα τέτοιο δικαίωμα για όσους φοιτητές το έχουν ανάγκη. Όχι μόνο συνεχίζει να ζητά από φοιτητές-μέλη φτωχών λαϊκών οικογενειών να πληρώνουν κανονικό χαράτσι για να έχουν ένα δωμάτιο και στέγη σε μια περίοδο που ακρίβεια τσακίζει κόκκαλα εξανεμίζοντας το λαϊκό εισόδημα. Τώρα κάνει ακόμη ένα βήμα παραπέρα όταν με βάση συγκεκριμένη διάταξη από αυτό τον κατάπτυστο εσωτερικό κανονισμό απαγορεύει στον συγκεκριμένο τελειόφοιτο φοιτητή(εδώ κι ένα χρόνο) να πάρει το πτυχίο του εάν δεν πληρώσει το εν λόγω χαράτσι.

Ο ίδιος αδυνατεί να πληρώσει το συγκεκριμένο χαράτσι καθώς μάλιστα εργάζεται για τα βγάλει πέρα, αντιμετωπίζοντας μεγάλες δυσκολίες αφού κατά την διάρκεια των σπουδών του έχασε τον πατέρα του ενώ η μητέρα του λόγω εργατικού ατυχήματος νοσηλεύεται εδώ και μήνες σε πολύ δύσκολη κατάσταση με πιθανότητα αναπηρίας για το υπόλοιπο της ζωής της.

Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου με αυτή την αντιδραστική μεθόδευση , πρωτοστατεί στην κατεύθυνση να μετατραπεί το δικαίωμα στην μόρφωση ακόμη περισσότερο σε προνόμιο για λίγους με κριτήριο την οικονομική δυνατότητα των οικογενειών των φοιτητών .

Απαιτούμε εδώ και τώρα να καταργηθεί αυτή η εξευτελιστική διάταξη και δοθεί άμεσα πτυχίο στον συγκεκριμένο φοιτητή.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών για :

• Κατάργηση του άδικου χαρατσιού των 150 και 400 ευρώ.

• Να καταργηθεί το απαράδεκτο κριτήριο των 15 διδακτικών μονάδων , να μην μείνει κανένας φοιτητής εκτός εστιών.

• Να επιστραφούν άμεσα πίσω όλα τα χρήματα που πλήρωσαν οι εστιακοί φοιτητές αυτή την χρονιά.

• Να διαγραφούν όλα τα χρέη των εστιακών φοιτητών, να εγγυηθεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ότι οι φοιτητές που αδυνατούν να πληρώσουν για το δωμάτιο, δεν θα έχουν προβλήματα στην απόκτηση πτυχίου.

• Άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την φοιτητική μέριμνα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ