Ενίσχυση των πυροσβεστικών υπηρεσιών Λάρισας με προσωπικό και μέσα

Με την Ενωση Πυροσβεστών συναντήθηκε ο Μ. Χαρακόπουλος

«Η προσφορά των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ανεκτίμητη, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία καλείται κάθε χρόνο να αντιμετωπίσει χιλιάδες πυρκαγιές, αλλά και άλλες φυσικές καταστροφές, που δυστυχώς επιδεινώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, όμως, ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σοβαρά βήματα προόδου προς την κατεύθυνση καλύτερου συντονισμού του έργου των Πυροσβεστών. Σε αυτή την βελτίωση ρόλο έπαιξε και η ίδρυση και λειτουργία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Ασφαλώς, μένει να γίνουν ακόμη πολλά, τόσο σε προμήθεια του απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού, από αεροσκάφη μέχρι οχήματα, όπως και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Και αυτό είναι κάτι που είμαι βέβαιος ότι θα γίνει, καθώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι και θέλει και μπορεί να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ενώ όπως είπε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ευκαιρία του τέλους της αντιπυρικής περιόδου, υπάρχει η βούληση να διορθωθούν όλες οι αστοχίες». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι πυροσβέστες επεσήμαναν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην άσκηση των καθηκόντων τους και ζήτησαν παρεμβάσεις ώστε να υπάρξει βελτίωση στην υπηρεσιακή τους κατάσταση. Ως κομβικούς παράγοντες έθεσαν τις προσλήψεις προσωπικού, τις αναβαθμίσεις των τοπικών υπηρεσιών και την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου στόλου.
Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξαν απαιτείται αύξηση των οργανικών θέσεων πυρονόμων, αρχιπυροσβεστών και πυροσβεστών για τον νομό Λάρισας, ώστε να καταστεί δυνατή η έλευση νέου, απαραίτητου προσωπικού. Η επάρκεια προσωπικού είναι κρίσιμη παράμετρος για την ανταπόκριση στην σύγχρονη, πολυσχιδή δράση των πυροσβεστικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και δεν πρόκειται να γίνει γρήγορα εφικτή αν δεν δοθεί προτεραιότητα στην άμεση ενίσχυση με προσωπικό σε όλες τις πυροσβεστικές υπηρεσίες και πυροσβεστικά κλιμάκια του νομού Λάρισας με μεταθέσεις και νέες προσλήψεις με εποχικούς πυροσβέστες.

Κατ’ αντιστοιχία, πρότειναν να αναβαθμιστούν και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες, δηλαδή ο 1ος Π.Σ. Λάρισας σε Σταθμό Α΄ τάξεως, ο 2ος και ο 3ος Π.Σ. Λάρισας σε Σταθμούς Β΄ τάξεως, η Π.Υ. Ελασσόνας σε Γ΄ τάξεως, τα κλιμάκια Αγιάς, Φαρσάλων και Πυργετού σε υπηρεσίες Δ΄ τάξεως, ενώ παράλληλα επιχειρηματολόγησαν υπέρ της δημιουργίας πυροσβεστικού κλιμάκιου στον Δήμο Τυρνάβου. Σχετικά με τις υποδομές, ζήτησαν την εξεύρεση οριστικών λύσεων στα προβλήματα των εγκαταστάσεων για τα πυροσβεστικά κλιμάκια Αγιάς και Φαρσάλων. Τέλος, επισημαίνοντας ότι ο στόλος των οχημάτων με τον οποίο επιχειρούν είναι από τους πιο παλιούς στη χώρα, χαρακτήρισαν ως ιδιαιτέρως σημαντική αναγκαιότητα την αντικατάστασή του.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος άκουσε τις παρατηρήσεις των πυροσβεστών για τις παραμέτρους που μπορούν να βελτιωθούν και έτσι να συμβάλουν στην διευκόλυνση του έργου τους και ανέφερε ότι θα προβεί στις δέουσες ενέργειες για την ενημέρωση του αρμόδιου υπουργείου.
Παρόντες στη συνάντηση από πλευράς της Ένωσης ήταν ο πρόεδρος κ. Νίκος Τάψας, ο αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Τέγος, ο γενικός γραμματέας κ. Παναγιώτης Μπέης, καθώς και ο πυροσβέστης κ. Γιάννης Κυπαρρίσης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ