Αννα Βαγενά: 80 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου

Δήλωση της βουλευτού Λάρισας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, τη νύχτα της 25ης προς 26η Νοέμβρη του 1942, ήταν ένα ισχυρό πλήγμα απέναντι στους κατακτητές και μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν η σημαντικότερη και πιο εντυπωσιακή αντιστασιακή πράξη σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη. Η κορυφαία αυτή αντιστασιακή πράξη κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής ξεσήκωσε μαζικά το λαό και γέμισε τα βουνά της χώρας με νέους μαχητές του αντάρτικου στρατού.

Τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942, 150 αντάρτες του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη, 60 αντάρτες του ΕΔΕΣ με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ζέρβα και 12 Άγγλοι σαμποτέρ επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά κατά της ιταλικής φρουράς της μεγάλης σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου, εξουδετέρωσαν την εχθρική δύναμη και ανατίναξαν τη γέφυρα.

Έτσι διακόπηκε για έξι βδομάδες η μοναδική σιδηροδρομική αρτηρία προς το λιμάνι του Πειραιά, μέσω της οποίας το χιτλερικό επιτελείο εφοδίαζε τα στρατεύματα του Ρόμελ στη Βόρεια Αφρική και μπόρεσαν να βοηθηθούν αποτελεσματικά τα αγγλικά στρατεύματα, που διεξήγαν επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον των χιτλερικών και ιταλικών στρατευμάτων στην Αφρική.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ήταν μία από τις μεγαλύτερες πράξεις δολιοφθοράς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προκάλεσε τον θαυμασμό όλης της κατεχόμενης Ευρώπης, έδωσε κουράγιο στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, ανέβασε το αγωνιστικό του φρόνημα και συντέλεσε στην παραπέρα γοργή ανάπτυξη της ένοπλης αντίστασής του.

Οι στρατιωτικές κινήσεις του Άρη Βελουχιώτη -σχεδιάγραμμα της επίθεσης- χρόνια μετά θα διδασκόταν στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Οι ΕΛΑΣίτες αντάρτες που πήραν μέρος στην ανατίναξη της γέφυρας σύρθηκαν στα δικαστήρια από τους εθνικόφρονες με την κατηγορία της «φθοράς ξένης περιουσίας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ