Κανένα σπίτι στο χέρι μικρομεσαίου το κυβερνητικό δόγμα

Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

«Ο Δάσκαλος ψάρευε με αγκίστρι, αλλά όχι με δίχτυ. Και ποτέ δεν έριχνε το βέλος του σε ένα πουλί που καθόταν σε ένα κλαδί, ήσυχο», έλεγε ο Κομφούκιος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ωστόσο, στοχευμένα ρίχνει τα βέλη της στους μικρούς κι ανυπεράσπιστους κι όχι στους μεγαλοσχήμονες.

Αν, άλλωστε, κυνηγούσε, για παράδειγμα, τους μεγαλοοφειλέτες κι όχι ανθρώπους όπως η Ιωάννα Κολοβού θα έπρεπε να αυτοχειριαστεί. Βλέπετε, η ΝΔ χρωστά στις τράπεζες κάτι λιγότερο από 400.000.000 ευρώ, αλλά καμία τράπεζα δεν έστειλε δικαστικούς επιμελητές κι αστυνομικούς να εισπράξουν το χρέος. Το ένα χέρι νίβει το άλλο: οι τραπεζίτες κάνουν τις στρουθοκάμηλους και η κυβέρνηση τους χορηγεί ασυλίες με συνέπεια στο τέλος να μην μείνει κανένα σπίτι στο χέρι μικρομεσαίου.

Στο σπίτι, εξάλλου, του Ανδρέα Πάτση κι ενδεχομένως κι άλλου ή κι άλλων βουλευτών της ΝΔ δεν πρέπει να μιλούν για σκοινί ούτε να δείχνουν με το δάχτυλο τους πολίτες που εν μέσω μνημονίων, πανδημίας κι αισχροκέρδειας δεν έχουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Και ούτε θα έπρεπε να έχουν το θράσος να ισχυρίζονται πως επί ΣΥΡΙΖΑ γίνονταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Αν γίνονταν, οι τηλεοπτικοί σταθμοί, που τόσο μας «αγαπούν», θα βρίσκονταν μέρα νύχτα στα σπίτια για να καλύπτουν τα ανθρώπινα δράματα.

Ξέρουν, όμως, και στη ΝΔ ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήγε κόντρα στα θέλω των δανειστών προκειμένου να μην ζήσει η χώρα σκηνές Ισπανίας της προηγούμενης δεκαετίας. Και τα κατάφερε και να διασώσει την πρώτη κατοικία και να αυξηθεί η ιδιοκατοίκηση από το 2015 μέχρι το 2019. Η ίδια ιδιοικατοίκηση που βαίνει μειούμενη τα τελευταία τρία χρόνια προς τέρψη μεγάλων ομίλων, συχνά της αλλοδαπής, που αρπάζουν σπίτια απελπισμένων πολιτών για πενταροδεκάρες…

Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Για να τελειώνουμε με τα ψέματα: πέρα από όλα τα άλλα, το Μάρτιο του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε το νόμο 4605 με τον οποίο στην προστασία των νόμων Σταθάκη- Κατσέλη προστέθηκαν πέραν των φυσικών προσώπων κι όσοι ασκούσαν εμπορική κι επιχειρηματική δραστηριότητα και είχαν λάβει δάνειο με υποθήκη της πρώτης κατοικίας, με την προϋπόθεση η αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ αν στις οφειλές της περιλαμβάνονταν επιχειρηματικά δάνεια και τα 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση.

Και σήμερα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ έχει σχέδιο, το οποίο βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

1. Ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας και μετά σε 120 δόσεις με πρόβλεψη για «κούρεμα» και μέρους της βασικής οφειλής.

2. Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με λειτουργία αυτοματοποιημένης πλατφόρμας, η οποία θα ρυθμίζει το σύνολο του χρέους του πολίτη και θα παράγει δεσμευτικές ρυθμίσεις για τους πιστωτές, για τις τράπεζες και για τα funds.

3. Δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο από τον οφειλέτη σε περίπτωση που δεν τον καλύπτει η πρόταση ρύθμισης από την πλατφόρμα.

4. Πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Πάνω από όλα, όμως, έχουμε τη βούληση να προστατεύσουμε τους αδύναμους. Το αποδείξαμε στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια, θα το αποδείξουμε ξανά μόλις ο ελληνικός λαός μας τιμήσει με τη διακυβέρνηση της χώρας. Εμάς δεν μας κρατάνε από πουθενά. Εμάς δεν μπορούν να μας βάλουν στο χέρι…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ