Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψηφίζει το νομοσχέδιο που διαλύει την δημόσια περίθαλψη και ζητά την απόσυρση του

Η ανακοίνωση της Θεματικής Οργάνωσης Λάρισας του κόμματος

Νομοσχέδιο «οδοστρωτήρα» κατέθεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το ΕΣΥ το οποίο σαρώνει ο,τι έχει απομείνει από την δημόσια και δωρεάν υγεία.

Ενα νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί περαιτέρω τα δημόσια νοσοκομεία και μετατρέπει την υγεία του λαού σε ένα ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους, και καταδικάζει την συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα πιό υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.

Σε μιά περίοδο αποδιοργάνωσης και δραματικής υποστελέχωσης του ΕΣΥ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει στη Βουλή ενα νομοσχέδιο που θα αυξήσει τα διαρθρωτικά προβλήματα της δημόσιας περίθαλψης και θα της δώσει την χαριστική βολή. Ενα νομοσχέδιο που  φέρνει την δημόσια και δωρεάν περίθαλψη πολύ πίσω στην δεκαετία του ΄’70.

Ανατρέπει την βασική εργασιακή συνθήκη του ιδρυτικού  νόμου του ΕΣΥ, δηλ. την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών.

Η κυβέρνηση αντί να αυξήσει τους μισθούς των εξουθενωμένων γιατρών ,τους λεει ωμά να αναζητήσουν συμπληρωματικά εισοδήματα απο τις τσέπες των ασθενών.

Απο την καθολική και ισότιμη δωρεάν φροντίδα την οποία διασφάλιζε ο γιατρός του ΕΣΥ που ήταν αποκλειστικά απασχολούμενος στις δημόσιες δομές υγείας και αφοσιωμένος στην περίθαλψη χωρίς οικονομική συναλλαγή, πάμε σε γιατρούς αλλά και ασθενείς διαφορετικών ταχυτήτων εντός του ΕΣΥ.

Οι δωρεάν υπηρεσίες θα συρρικνώνονται και οι επί πληρωμή θα επικρατήσουν.

Αυτοί που θα θιγούν θα είναι κυρίως οι ασθενείς που θα αντιμετωπίσουν νέα εμπόδια πρόσβασης σε αξιόπιστη φροντίδα και θα επιβαρυνθούν οικονομικά γιά να εξυπηρετηθούν σε ιδιωτικές δομές υγείας.

Γυρνάμε πίσω, με πολιτική επιλογή της νεοφιλελευθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εποχή που το προνόμιο στην περίθαλψη το είχαν μόνο όσοι διέθεταν χρήμα ή μέσον.

Με το νομοσχέδιο αυτό εκβιάζονται οι ασθενείς να βάλλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη γιά να πληρώσουν απο το μικρό εισόδημα τους για την υγεία τους. Είναι σίγουρο ότι περισσότερο μαύρο χρήμα θα πρέπει να καταβάλουν οι ασθενείς με βάση τοις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου Γκάγκα.

Δίνει το δικαίωμα στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα αφού θα μπορούν να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο κα να χειρουργούν και σε ιδ. κλινικές. Το νομοσχέδιο αυτό όχι μόνο θα νομιμοποιήσει το μαύρο χρήμα αλλα θα αυξήσει τις τιμές στα φακελάκια.

Οσοι γιατροί θα θέλουν να αυξήσουν το εισόδημα τους θα θέτουν τους ασθενείς μπροστά σε νέα διλλήματα είτε για να τους εξετάσουν είτε να τους χειρουργήσουν.

Απο τα βασικά προσχηματικά επιχειρήματα για το ψάρεμα των ασθενών θα είναι

Για να χειρουργηθεί κάποιος στο ΕΣΥ τις πρωινές ώρες θα πρέπει να περιμένει έως και δύο χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις αφού οι λίστες αναμονής αυξάνονται λόγω της υποστελέχωσης των δημοσίων νοσοκομείων.

Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής θα οδηγείται είτε σε ιδιωτική κλινική για να χειρουργηθεί έναντι αδρής αμοιβής, είτε θα μπορεί να επιλέξει ένα γρηγορόσημο για να βρει ως δια μαγείας θέση στις πρωινές ώρες στο ΕΣΥ καταβάλλοντας υψηλότερο φακελάκι απο πριν.

Είναι σίγουρο δε, οτι σε επεμβάσεις που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, τώρα θα πραγματοποιούνται αφού θα υπάρχει η σχετική αμοιβή.

Επίσης στο άρθρο 40 του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι για τις διακομιδές ασθενών με ασθενοφόρα ,μπορούν τα δημόσια νοσοκομεία να συνάπτουν συμβάσεις με φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είναι κάτοχοι αδειοδοτημένων ασθενοφόρων του ιδιωτικού τομεα. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση Μητσοτάκη ικανοποιώντας τις ιδεολογικές της εμμονές ανοίγει την πόρτα του ΕΚΑΒ στους ιδιώτες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη  με τους 36000 νεκρούς στην πλάτη της, απο τους οποίους οι 16000 εκτός ΜΕΘ, μετά από τις τιμές των καυσίμων που πήγαν στο θεό, κατέχοντας η Ελλάδα την πρώτη θέση στην τιμή της βενζίνης στην Ευρώπη, με το πανάκριβο φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης, με το πιό ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα στην ΕΕ, με τα πανάκριβα προϊόντα των Σ/Μ, με τη μείωση του εισοδήματος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού κατά 40%, αντί να ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, για να έχει ο ταλαιπωρημένος από τα μνημόνια και την πανδημία Ελληνικός λαός  την υγεία του,τούτη την ώρα επιλέγει να ρίξει κι άλλο βάρος στις πλάτες των αδυνάτων με μοναδικό σκοπό να ικανοποιήσει τις νεοφιλελευθερες εμμονές της και να  ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους τα καρτέλ της αγοράς, τους μαγαλοκλινικάρχες, και τους κομματικούς της φίλους της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψηφίζει συνολικά το νομοσχέδιο που διαλύει την δημόσια περίθαλψη και ζητά την απόσυρση του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ