Στήριξη των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών από τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας

Δείτε τι αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΙΣΛ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, υλοποιώντας προηγούμενη απόφαση του ΠΙΣ, στηρίζει τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών όπως αυτές προγραμματίστηκαν και προκηρύχθηκαν από τις Ενώσεις τους και καλεί όλα τα μέλη του γιατρούς ΕΣΥ να πάρουν μαζικά μέρος. Ταυτόχρονα, καλεί όλους τους ιδιώτες γιατρούς, που θίγονται από διατάξεις του νομοσχέδιου που κατέθεσε η αν. υπ. κ. Μ. Γκάγκα στη Βουλή, και κυρίως από το αρθρ.10 που καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο Δημόσιο, να πάρουν μέρος σ’ αυτές. Κορυφαία, σε τοπικό επίπεδο, εκδήλωση αντίθεσης στο νομοσχέδιο η συγκέντρωση όλων των γιατρών ΕΣΥ και ιδιωτών στην Κεντρική πλατεία Λάρισας την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 12:30μμ.

Για πολλοστή φορά, υπενθυμίζουμε προς την πολιτεία την αναγκαιότητα για ριζική αναμόρφωση και ενίσχυση του ΕΣΥ και των γιατρών του που δεν μπορεί να υλοποιηθεί με αποσπασματικά μέτρα αλλά περνάει μέσα από:

1. Άμεση αναθεώρηση του μισθολογίου των ιατρών ΕΣΥ και επαναφορά στα προ 2012 επίπεδα με τελικό στόχο τον διπλασιασμό του.

2. Την εκπόνηση ενός νέου ρεαλιστικού υγειονομικού χάρτη, στον οποίο η διάταξη των υγειονομικών δομών θα γίνεται αποκλειστικά με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες περίθαλψης των πολιτών.

3. Την επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος .

4. Την στελέχωση όλων υγειονομικών δομών του ΕΣΥ με προσωπικό και θέσπιση ειδικών κινήτρων για ορισμένες ειδικότητες (εντατικολογίας, αναισθησιολογίας κ.ά.). Μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών μετά από αξιολόγηση.

5. Εκπόνηση ενιαίων και σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους ειδικευόμενους.

6. Την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με γνώμονα την εξελισσόμενη νέα τεχνολογία.

7. Την κτηριακή και ενεργειακή αναβάθμιση εκεί όπου χρειάζεται.

8. Την διαρκή αξιολόγηση όλων ανεξαιρέτως των κρατικών μονάδων υγείας

9. Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των προσλήψεων του ιατρικού προσωπικού, ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η αξιοκρατία και η ταχύτητα.

10. Την σύνταξη νέων οργανισμών στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.

11. Η οργάνωση μιας ΠΦΥ που θα αποτελεί πραγματικό ανάχωμα προς την ροή των ασθενών στα νοσοκομεία για αναζήτηση υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

12. Η εφαρμογή του νέου νόμου για την ΠΦΥ με κύριο μοχλό τον προσωπικό γιατρό χωρίς στρεβλώσεις και απαράδεκτες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ ώστε η πρόσβαση του πολίτη να είναι εύκολη, με ελεύθερη επιλογή και αξιοποίηση ολόκληρου του ιατρικού δυναμικού της χώρας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ