Νέες ιστορίες φυτρώνουν: Δράση δημιουργικής γραφής για την κλιματική αλλαγή σε δύο γλώσσες

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, η ΚΟΙΝΣΕΠ Κοινωνίες της Μεσογείου -ComMedi, σε συνεργασία με το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Κολίτσα, πραγματοποίησε μία δράση όπου προσκάλεσε εφήβους και παιδιά να μαζευτούν, να συζητήσουν για την κλιματική αλλαγή και να γράψουν τις δικές τους ιστορίες – και όλα αυτά στα αγγλικά.

Με τη συμμετοχή 28 παιδιών σε τρία τμήματα, δημιουργήθηκαν 20 σύντομες ιστορίες, μικρά σλόγκαν και συμβουλές σχετικά με το πως αντιλαμβάνονται τα παιδιά την κλιματική αλλαγή και τι μπορεί να γίνει στη δική τους καθημερινότητα για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα.

Στόχος αυτής της δράσης ήταν να δημιουργηθεί ένας διάλογος. Τα παιδιά, ως πομποί αυτού του διαλόγου, μετέφεραν την άποψη τους και την προσωπική οπτική τους από την τάξη στο χαρτί, όπως φάνηκε και από τη δημιουργία ιστοριών δημιουργικής γραφής.

Εξίσου σημαντικό σε αυτό το διάλογο, ήταν ο ρόλος των παιδιών σαν δέκτες και για αυτό τα μέλη της ComMedi και του Κέντρο Ξένων Γλωσσών, οργάνωσαν αυτή τη δράση με διεθνές ερεθίσματα από αγγλικά. Θέλοντας τα παιδιά να λάβουν νέες οπτικές για αυτό το θέμα με τη χρήση κόμικς και animation τους επικοινωνήθηκαν όροι και ιδέες όπως η κλιματική μετανάστευση, ακραία καιρικά φαινόμενα και ερημοποίηση, τόσο στον κόσμο, όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Τα παιδιά δημιούργησαν δικές τους ιστορίες, έγραψαν έναν μικρό οδηγό με συμβουλές και βήματα για την κλιματική αλλαγή και έψαξαν μόνοι τους πηγές ενημέρωσης για αυτό το θέμα. Το πιο σημαντικό όμως είναι η συμμετοχή στη δράση και το πως κατανόησαν αυτήν την πληροφορία.

Για την ComMedi, το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Κολίτσα και για τους συμμετέχοντες μας, αυτή η δράση ήταν μόνο η αρχή.

Στο συντονισμό της δράση ήταν:

Θάνος Κυρατζής, ComMedi
Αλεξάνδρα Κολίτσα Kolitsa Language Centre

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ