Έρχονται εκσυγχρονισμός Δημοτικής Αστυνομίας και μετατάξεις από Καταστήματα Κράτησης

Με τον Μ. Βορίδη συναντήθηκε ο Μ. Χαρακόπουλος

Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη είχε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Κατά τη συνάντηση, ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε στον υπουργό και το ζήτημα των μεταταχθέντων -στα χρόνια των μνημονίων- εργαζομένων στα Καταστήματα Κράτησης, που ζητούν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και αυτοί στην κινητικότητα των απασχολούμενων του δημόσιου τομέα.

Το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία, όπως ειπώθηκε, προβάλλει ως ανάγκη των καιρών, καθώς έχουν αλλάξει πολλά από την εποχή της σύστασης της. Ως εκ τούτου, για την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της απαιτείται εκσυγχρονισμός και προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις, με απαλείψεις παρωχημένων διατάξεων και τροποποιήσεις ή προσθήκες άλλων. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπονται τρεις κατηγορίες αρμοδιοτήτων.

Στην πρώτη κατηγορία είναι, μεταξύ άλλων, αυτές που αφορούν στον έλεγχο της παράνομης στάθμευσης και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε καταστήματα ή επιχειρήσεις. Στη δεύτερη η τήρηση των διατάξεων για την υπαίθρια διαφήμιση, τα ζώα συντροφιάς και το υπαίθριο εμπόριο. Η τρίτη αφορά στον έλεγχο νομιμότητας στην αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θεάτρων και κινηματογράφων, όπως επίσης στη μουσική στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο ωράριο λειτουργίας καταστημάτων, κ.ά.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τον αρμόδιο υπουργό για την ενημέρωση και με την ευκαιρία της συνάντησης ανέφερε και το θέμα των υπαλλήλων ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, οι οποίοι μετατάχθηκαν βάσει του Νόμου 4093/12, που τους έθεσε σε διαθεσιμότητα, σε Καταστήματα Κράτησης. Αυτή η κατηγορία υπαλλήλων συνεχίζει να εξαιρείται από τη δυνατότητα της κινητικότητας, παρά το γεγονός ότι για άλλους -όπως το προσωπικό που προερχόταν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ή την Δημοτική Αστυνομία- έχει αρθεί η εξαίρεση.

Ο Θεσσαλός πολιτικός ζήτησε από τον κ. Βορίδη να εξετάσει το ζήτημα, παραδίδοντάς του και σχετικό υπόμνημα, ώστε οι υπάλληλοι αυτοί ή να επιστρέψουν στις θέσεις που είχαν πριν μεταταχθούν ή να συμμετάσχουν στην κινητικότητα. Ο υπουργός Εσωτερικών αντιμετώπισε θετικά την πρόταση και δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο οποίο υπάγονται τα Καταστήματα Κράτησης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ