Η παρέμβαση του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ στη συζήτηση του νμοσχεδίου για τη β/βαθμια περίθαλψη
Επί των άρθρων τοποθετήθηκεο Γιώργος Λαμπρούλης βουλευτής του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη ενώ νωρίτερα έγινε ακρόαση φορέων.
Τα άρθρα επισήμανε εντάσσονται στη κυρίαρχη λογική του νομοσχεδίου που είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας και της περαιτέρω εμπορευματοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων αφού συνεχίζει την πολιτική υποστελέχωσης, προβλέπει την κάλυψη των κενών θέσεων είτε με μερική απασχόληση είτε με εκπλήρωση εξαμήνων από το αγροτικό, διατηρεί τη συνύπαρξη και σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τέλος ενισχύει τη λειτουργία των νοσοκομείων ως αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες, σε συνέχεια της πολιτικής που έχει καταστήσει τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με ιδιωτικό – οικoνομικά κριτήρια.
Οσον αφορά το άρθρο 3 ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι η κυβέρνηση, με το εφεύρημα της απόκτησης κλινικής εμπειρίας, αξιοποιεί τους ανειδίκευτους γιατρούς για να μπαλώσει τις τρύπες στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, κυρίως της επαρχίας, με στόχο να εξασφαλίσει φθηνό ιατρικό προσωπικό εξαιτίας των ελλείψεων σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς.
Στα άρθρα 4 – 6 επιχειρείται μια ισορροπία και αντικειμενικότητα σε ένα σύστημα που είναι ήδη, ανισόρροπο και άναρχο έτσι όπως διαμορφωθεί από τις νομοθετικές παρεμβάσεις όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Οπως τόνισε, χαρακτηριστικά, οι όποιες παρεμβάσεις (οργανογράμματα κλπ) δεν γίνονται με βάσεις τις λαϊκές ανάγκες αλλά με τις ανάγκες των νοσοκομείων, οι οποίες όμως δεν ταυτίζονται με τις πρώτες» και πρόσθεσε πως για το ΚΚΕ, όλοι οι ειδικευμένοι γιατροί/οδοντίατροι πρέπει να εντάσσονται στην εργασία μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητάς τους ως μοναδικό προαπαιτούμενο.
Αναφορικά με άρθρα 7 και 8 ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι προωθεί την προσαρμογή των δημόσιων δομών υγείας στους κανόνες της αγοράς, προβάλλοντας ως λύση την αιτία που δημιούργησε τα προβλήματα, με πιο τρανή απόδειξη τα προβλήματα που προέκυψαν από την επιστράτευση των αυτοαπασχολουμένων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, στη διάρκεια της πανδημίας.
Σχολιάζοντας τη θέση της κυβέρνησης ότι στις άγονες και μακρινές περιοχές δεν ανταποκρίνονται οι γιατροί, σημείωσε ότι δεν είναι ευθύνη των γιατρών αλλά της κυβέρνησης που δεν διασφαλίζει τους απαραίτητους αξιοπρεπείς όρους εργασίας και διαβίωσης τους. «Γιατί να επιλέξει ένας γιατρός ένα απομακρυσμένο νοσοκομείο, όταν γνωρίζει εκ των προτέρων, τα εξαντλητικά ωράρια, τους μισθούς πείνας, την άσκηση του επαγγέλματός του, χωρίς τα σύγχρονα μέσα χωρίς επιστημονική εξέλιξη», διερωτήθηκε, σημειώνοντας ότι αυτές τις συνθήκες – που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν οι γιατροί – τις διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, με την πολιτική που εφάρμοσαν στο δημόσιο τομέα της Υγείας.
Οσον αφορά την μερική απασχόληση, εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στο μέτρο, διερωτωμένος πώς θα καλύπτονται οι ώρες και μέρες που οι ιδιωτικοί γιατροί θα απουσιάζουν από τα δημόσια νοσοκομεία σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο δεν διασφαλίζεται ούτε η συνέχεια του επιστημονικού έργου αλλά ούτε και η συστηματική παρακολούθηση των ασθενών, στοιχείο απαραίτητο για την φροντίδα και την αποκατάσταση της υγείας τους.
Καταλήγοντας τόνισε ότι η κυβέρνηση μετατρέπει τα νοσοκομεία σε δεξαμενές άντλησης πελατείας για την ιδιωτική υγεία, καταγγέλλοντας τον ωμό εκβιασμό που επιβάλλει σε ασθενείς και ιατρικό προσωπικό.
Για το ιατρικό μισθολόγιο, τόνισε πως είναι ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης να μην διακινδυνεύσει την περίφημη δημοσιονομική σταθερότητα, την οποία από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ υπηρετούν πιστά, κόβοντας λεφτά από την υγεία του λαού για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.