Επιστρέφουν στην εργασία τους την 1η Ιανουαρίου οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στην εργασία τους το αργότερο ως την 1η Ιανουαρίου -μετά και την σχετική απόφαση του ΣτΕ- προανήγγειλε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο Mega.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι δεν είναι δυνατό να ισχύσουν οι ποινές που προβλέπονταν για την μη ένταξη στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, καθώς απέτυχε η προσπάθεια να ενταχθούν αρκετοί γιατροί σε αυτό σε όλη την χώρα. Στην κατεύθυνση αυτή, προανήγγειλε επιπλέον κίνητρα.

«Με βάση την απόφαση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ που επανεξέτασε το μέτρο (η Ολομέλεια το έκρινε συνταγματικό αλλά έχει ζητήσει επαναξιολόγηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα), κρίθηκε ότι η παράταση του μέτρου (σ.τ.σ. μετά τον Μάρτιο) υπερβαίνει την αρχή της αναλογικότητας, ότι δεν έπρεπε να παραταθεί από τον Απρίλιο και μετά. Ήδη έχουμε λάβει την απόφαση, για να δούμε πώς θα εφαρμοστεί. Θα εφαρμοστεί η απόφαση, παρόλο που εγώ θεωρώ ότι είναι επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Σε ερώτηση για το πότε θα εφαρμοστεί, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «θα εφαρμοστεί αφού λάβουμε όλα τα μέτρα, να υπάρχει αυστηρό πρωτόκολλο για να μην υπάρχει επικινδυνότητα. Θα εφαρμοστεί με όρους Δημόσιας Υγείας το επόμενο διάστημα, όταν θα έχουμε το πρωτόκολλο … Σίγουρα θα είναι από 1η Ιανουαρίου που ολοκληρωνόταν το μέτρο και μετά την απόφαση του ΣτΕ δεν θα ανανεωθεί. Με βάση τα πρωτόκολλα που θα δημιουργηθούν, δεν ξέρω αν είναι νωρίτερα, αλλά το πιο πιθανό είναι να μην υπάρξει ανανέωση του μέτρου και να επιστρέψουν όταν λήξει, 31 Δεκεμβρίου».

«Σήμερα θα εκδοθεί υπουργική απόφαση ώστε να μην υπάρξει καμία ποινή, γιατί θα ξεκινούσαν από 1η Δεκεμβρίου. Λογική ποινών θα υπάρχει μόνο όταν θα υπάρχει πλήρης επάρκεια γιατρών, για να μπουν όλοι στο σύστημα», απάντησε εξάλλου ο κ. Πλεύρης για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Αυτή την στιγμή είμαστε στα 4,7 εκατομμύρια πολίτες που έχουν βρει γιατρούς και στους 3.400 γιατρούς. Ήδη, μπήκαν από ειδικότητες, αλλά δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι συμβάσεις τους. Είμαστε σε συνεννοήσεις με Συλλόγους για να μπουν παραπάνω. Έχουν ήδη γίνει 1.000.000 δωρεάν ραντεβού μέσα στον Νοέμβριο».

Προανήγγειλε μάλιστα «εντός του 2022 νέα κίνητρα για να προσελκύσουμε περισσότερους ιδιώτες γιατρούς».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ