Εμιρ Κουστουρίτσα: Γνωρίζω τον Πούτιν αλλά δεν ανήκω σε κανέναν

Παλαιός γνώριμος και τωρινός καλεσμένος του 35ου Πανοράματος στο πλαίσιο του αφιερώματος «35 χρόνια προσωπικότητες», ο γνωστός Σέρβος σκηνοθέτης αντεπιτέθηκε σχολιάζοντας την «εξαφάνιση» της τελευταίας του ταινίας από τα δίκτυα διανομής ως επακόλουθο όσων του καταλογίζουν για τη σχέση του με τον Ρώσο πρόεδρο και τις «φιλορωσικές» απόψεις του.

Επίσημος καλεσμένος του 35ου επετειακού Φεστιβάλ «Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου» ήταν ο Σέρβος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα, παλιός γνώριμος και φίλος του Νίκου Φένεκ Μικελίδη.

Ο ίδιος θα παρευρεθεί σήμερα στην Τελετή Λήξης του Πανοράματος και χθες έδωσε συνέντευξη στην ΕΣΗΕΑ. Εχει ξανάρθει πολλές φορές στην Ελλάδα, ωστόσο αυτή τη φορά είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρουσία του εδώ, καθώς αφενός η τελευταία του ταινία, «On the Milky Road», με τη Μόνικα Μπελούτσι (2016), δεν έγινε δεκτή ούτε στις Κάνες και δεν πήρε διανομή σε καμία χώρα και αφετέρου του αφαιρέθηκε πριν από λίγους μήνες το βραβείο «Cristian» για την παγκόσμια προσφορά του στο σινεμά (να θυμίσουμε πως τον χαρακτήριζαν Σέρβο «Φελίνι»!) από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Febiofest της Τσεχίας, εξαιτίας της στήριξης που υποστηρίζουν πως επέδειξε προς τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τότε (Μάρτιος 2022) ο ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του Φεστιβάλ, Φέρο Φένιτς, είχε δηλώσει πως από τη μια δεν έπρεπε να δοθεί ποτέ το εν λόγω βραβείο στον Κουστουρίτσα εξαιτίας «της τάσης του να θαυμάζει και να υποστηρίζει ολοκληρωτικούς ηγέτες» και αφετέρου πως του αφαιρείται καθώς ο σκηνοθέτης του «Καιρού των Τσιγγάνων» αποδέχθηκε την πρόταση του Ρώσου υπουργού Πολιτισμού να γίνει διευθυντής του Κεντρικού Ακαδημαϊκού Θεάτρου του Ρωσικού Στρατού στη Μόσχα.

Τον ρωτήσαμε ακριβώς γι’ αυτό: αν πράγματι έχει αποδεχθεί αυτή τη θέση, πώς αισθάνεται με την αφαίρεση του βραβείου και αν όντως στηρίζει ολοκληρωτικούς ηγέτες. Ηταν η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της δίωρης αυτής συνέντευξης που ο Εμίρ Κουστουρίτσα άρχισε να βρίζει: «Ολα αυτά είναι ψέματα» είπε.

«Πράγματι δέχθηκα πρόταση να αναλάβω τη διεύθυνση του Κεντρικού Ακαδημαϊκού Θεάτρου του Ρωσικού Στρατού στη Μόσχα, καθώς είναι γνωστό ότι θαυμάζω τον Κόκκινο Στρατό, αφού αυτός κέρδισε τον Χίτλερ και όχι οι Αμερικανοί! Και ναι, δεν απορρίπτω το ενδεχόμενο στο μέλλον να συνεργαστώ μαζί τους. Ωστόσο δεν έχω αναλάβει καμία διεύθυνση. Ο Φέρο Φένιτς, με τον οποίο ήμασταν συμφοιτητές στην Πράγα, τα κάνει αυτά επειδή δεν έχει καταφέρει όσα εγώ κινηματογραφικά – ο μαλάκας… Οσο για το βραβείο του, δεν μπορώ να του το επιστρέψω καθώς το έχω ξεχάσει σε κάποιο ξενοδοχείο…» απάντησε.

«Διαδίδουν ψεύτικες ειδήσεις για μένα, για να με διαβάλουν. Θαυμάζω τον ρωσικό πολιτισμό και δεν μπορώ να δεχθώ να μην επιτρέπεται να ακούμε Τσαϊκόφσκι από μεγάλες ορχήστρες και μαέστρους ή να ανεβάζουμε Ντοστογιέφσκι»

Και συνέχισε: «Διαδίδουν ψεύτικες ειδήσεις για μένα, για να με διαβάλουν. Γνωρίζω και έχω συναντήσει τον Πούτιν, αλλά δεν ανήκω σε κανέναν. Θαυμάζω τον ρωσικό πολιτισμό και δεν μπορώ να δεχθώ να μην επιτρέπεται να ακούμε Τσαϊκόφσκι από μεγάλες ορχήστρες και μαέστρους ή να ανεβάζουμε Ντοστογιέφσκι. Λένε πως το Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων λέει ψέματα και κάνει προβοκάτσιες – το ΒΒC δηλαδή τι είναι; Δεν είναι χειραγωγούμενο από το αγγλικό κράτος; Λένε για τους αγωνιστές της Ουκρανίας, αλλά κανείς δεν λέει πως μέσα σε αυτούς υπάρχουν υμνητές του Χίτλερ και ακραίοι εθνικιστές. Με έχουν κατηγορήσει πως ήμουν υπέρ του Μιλόσεβιτς, πως με την ταινία μου “Underground” δεν έδειξα την πραγματική Σερβία. Μα τα όσα γίνονται τώρα παγκοσμίως είναι πολύ χειρότερα από τα όσα έκανε ο Μιλόσεβιτς! Εχουμε μια ολιγαρχία του πλούτου που θέλει να μας βάλει τσιπάκια στον εγκέφαλο, μας παρακολουθούν από τα κινητά μας, και έχουμε ανθρώπους όπως ο Ελον Μασκ και ο Μπιλ Γκέιτς να μιλάνε λες και είναι οι νέοι Μαρξ και Ενγκελς! Δημιουργούν smart phones (“έξυπνα κινητά”) και “έξυπνα σπίτια” αλλά όχι έξυπνους ανθρώπους. Ο νέος “βιολογικός” άνθρωπος που θέλουν να δημιουργήσουν θα μπορεί να κάνει τα πάντα αλλά δεν θα έχει κοινωνική συνείδηση!

Ο βιομηχανικός τους κόσμος δημιουργεί ψευδαισθήσεις: σου τάζει νέες ευκαιρίες αλλά όλο αυτό είναι μια απάτη! Ούτε ελευθερία ούτε δημοκρατία έχουμε ουσιαστικά. Λογοκρίνουμε (καταργούμε σχεδόν) τον ρωσικό πολιτισμό, κάτι που δεν τόλμησε να κάνει ούτε ο Χίτλερ. Εχουμε έναν ξεμωραμένο πρόεδρο στις ΗΠΑ και μια Ευρώπη που αυτοκαταστρέφεται. Αρκεί να σας πω πως επειδή στην ταινία μου “On the Milky Road” έδειχνα στρατιώτες του ΝΑΤΟ να σκοτώνουν πολίτες, απορρίφθηκε από τις Κάνες, εξαιτίας αμερικανικής παρέμβασης (και το ξέρω), και δεν παίχτηκε σχεδόν πουθενά. Αυτή είναι η ελευθερία και η δημοκρατία τους; Ολοι προσκυνάμε την τεχνολογία και κανείς δεν λέει πως αυτή είναι ένα μέσο κυριαρχίας πάνω στους λαούς. Εχουμε γίνει “θύματα” της πολιτικής τους ορθότητας που είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος της κοινωνικής συνείδησης. Ζούμε στην εποχή της λογοκρισίας νεοσυντηρητικών καθεστώτων».

📌 Πληροφορίες: Σήμερα, στην Τελετή Λήξης του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ο Εμίρ Κουστουρίτσα θα βραβευτεί με το Ειδικό Βραβείο για τα 35 Χρόνια Ευρωπαϊκό Πανόραμα (έχει ήδη βραβευτεί στο παρελθόν από το φεστιβάλ για το σύνολο της προσφοράς του στο σινεμά). Παράλληλα, θα προβληθεί η ταινία «Στη σκιά του Καραβάτζο» του Μικέλε Πλάσιντο, σε πανελλήνια πρεμιέρα (σε συνεργασία με τη Rosebud.21) και θα βραβευτούν οι σκηνοθέτες Δήμος Αβδελιώδης και Τάκης Σπετσιώτης. Στον κινηματογράφο «Ελλη» (Ακαδημίας 64), στις 20.00.

efsyn.gr – Νόρα Ράλλη

φωτο: Joel C Ryan/Invision/AP

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ