Ζοχοί ή ζόχια: Πολύτιμα αγριόχορτα, βγαλμένα από το φαρμακευτικό “εργαστήριο” της φύσης

Ένας ακόμη διατροφικός θησαυρός βρίσκεται σε αφθονία στην ελληνική γη. Ο ζοχός (Sonchus oleraceus) ή σόγχος ο λαχανώδης είναι ένα πολύτιμο φυτό, με ευεργετική επίδραση στην υγεία.

Χρησιμοποιείται ως διουρητικό, κατά των μολύνσεων και των πόνων στις αρθρώσεις, ενώ ενδυναμώνει το συκώτι. Η ουσία λακτουκίνη που περιέχει δρα ως αντισπασμωδικό, χωνευτικό, διουρητικό, υπνωτικό και καταπραϋντικό. Ενδείκνυται κατά της δυσκοιλιότητας και συμβάλλει στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα και παθήσεις του πεπτικού.

Στον ρόλο του ζοχού στη θεραπεία γαστρικών παθήσεων εστιάζεται μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Evidence – Based Complementary and Alternative Medicine.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της, το Sonchus oleraceus είναι ένα βρώσιμο και φαρμακευτικό φυτό, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του στομαχόπονου και των γαστρικών παθήσεων σε όλο τον κόσμο. Η μελέτη είχε ως στόχο να προσδιορίσει τον γαστροπροστατευτικό τρόπο δράσης του υδροαλκοολικού εκχυλίσματος του φυτού.

Χορηγήθηκε σε πειραματόζωα και αξιολογήθηκε η επίδρασή του σε φλεγμονώδεις και οξειδωτικούς δείκτες στο σημείο του στομαχιού, όπου βρισκόταν το έλκος. Πραγματοποιήθηκαν παράλληλα εργαστηριακές αναλύσεις της αντιοξειδωτικής του δράσης. Παρατηρήθηκε γαστροπροστασία, μείωση της συνολικής οξύτητας και τη δραστηριότητα της πεψίνης στο γαστρικό υγρό.

Όπως αναφέρει η επιστημονική ομάδα, η γαστροπροστατευτική του δράση περιλαμβάνει, επίσης, μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονώδους βλάβης, σε συνδυασμό με την αύξηση της στιβάδας της βλέννης και την αναστολή της έκκρισης γαστρικών υγρών.

Θρεπτικά συστατικά

‘Αλλη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό PeerJ, έδειξε πως τα άγρια βρώσιμα χόρτα, όπως τα ζόχια προσδίδουν ενώσεις που απαιτούνται στην ανθρώπινη διατροφή όσον αφορά τα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά.

Όταν καταναλώνονται ωμά, διατηρούν τις ιδιότητές τους ανέπαφες και παρέχουν οφέλη για την υγεία. Η ανάλυση έδειξε σημαντική περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάλιο, σίδηρο και χαμηλή θερμιδική αξία. Στην ανάλυση των βιοδραστικών ενώσεων, εντοπίστηκε υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα φρέσκα φύλλα των συγκεκριμένων φυτών παρουσιάζουν σημαντικό θρεπτικό δυναμικό και υψηλό επίπεδο βιοδραστικών συστατικών, που τονίζουν την αντιοξειδωτική ικανότητα.

iatronet.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ