Η ξεχωριστή ‘Εμμα, η γέφυρα ζωής και η κλοπή ενώ χαροπάλευε

Σε Παπαγεωργίου, Ιπποκράτειο και Ωνάσειο τα όργανα της 21χρονης, στα δικαστήρια οι γονείς της. Της έκλεψαν 1.500 € μετά την παράσυρση

«Η Έμμα ήταν ένα θαύμα. Ζητήσαμε να κάνει ένα θαύμα και απλά το έκανε», είπε η μητέρα της 21χρονης Εμμανουέλας Καρυωτάκητο πρωί της Τρίτης έξω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, και αναφέρθηκε στην επιθυμία που είχε εκφράσει σε ανύποπτο χρόνο η κόρη της να χαρίσει ζωή, αν θα της συνέβαινε κάτι. Η οικογένεια της αδικοχαμένης φοιτήτριας του ΑΠΘ από τα Χανιά, που έχασε τη ζωή της από παράσυρση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δεν δέχεται τα εύσημα για την απόφαση να δωρίσει τα όργανα της κόρης της, τονίζοντας πως αυτή ελήφθη από την ίδια.

Την ώρα που οι γονείς της κοπέλας βρίσκονταν στα δικαστήρια για να δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής, ήταν σε εξέλιξη μια «σκυταλοδρομία ζωής» μεταξύ των νοσοκομείων Παπαγεωργίου, Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης και Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, για τη μεταφορά και τη μεταμόσχευση των οργάνων που με μεγαλείο ψυχής χάρισε.

Όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου έδωσε μάχη στη ΜΕΘ η Εμμανουέλα, η λήψη των οργάνων ολοκληρώθηκε το πρωί της Τρίτης, και στήθηκε μια τεράστια επιχείρηση για τη μετατροπή της θλίψης σε ελπίδα και αισιοδοξία.

Η ομάδα λήψης οργάνων του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου έλαβε την καρδιά της 21χρονης, ενώ το ήπαρ και οι νεφροί δόθηκαν στην αντίστοιχη ομάδα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία μεταμόσχευσης ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης.

Οι κερατοειδής της δότριας παρέμειναν στο Παπαγεωργίου, όπου η ομάδα μεταμοσχεύσεων της Β΄ Οφθαλμολογικής Κλινικής ΑΠΘ θα τους αξιοποιήσει για μεταμόσχευση σε συμβατούς λήπτες. Με τη συνεργασία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και των ομάδων μεταμοσχεύσεων των νοσοκομείων, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες αξιοποίησης των μοσχευμάτων σε συμβατούς λήπτες.

Την έκλεψαν ενώ χαροπάλευε;

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η αποκάλυψη πως άγνωστοι έκλεψαν το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ από την τσάντα της άτυχης φοιτήτριας, την ώρα που βρισκόταν αιμόφυρτη στο οδόστρωμα μετά την παράσυρση και εγκατάλειψή της.

«Αυτό έχει καταγραφεί από την αστυνομία και υπάρχει στη δικογραφία η συγκεκριμένη αναφορά», είπε ο δικηγόρος της οικογένειας, Νικόλος Ρουσόπουλος, προσθέτοντας πως θα γίνει έρευνα για το συμβάν, καθώς τα χρήματα υπήρχαν πριν από την παράσυρση και μετά εξαφανίστηκαν. «Ξέρετε, στον Αλέξη Ζορμπά του Καζαντζάκη, πριν πεθάνει η Γαλλίδα μαντάμ έχουμε πέσει και την σκυλεύουν ενώ ήταν ακόμη ζωντανή. Μην μπούμε σε αυτές τις καταστάσεις γιατί δυστυχώς πρέπει να μας προβληματίσει ως κοινωνία», σχολίασε σκωπτικά.

Μεταφέροντας το μήνυμα της οικογένειας, ο δικηγόρος ευχαρίστησε την ελληνική κοινωνία που αγκάλιασε την Έμμα σαν δικό της παιδί.

Ο δικαστικός αγώνας

Η οικογένεια πέρασε την πόρτα του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής και να γίνει διάδικος και να ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά της, με στόχο την παραδειγματική τιμωρία των δραστών.

«Δεν μιλάμε για ένα τροχαίο ατύχημα, μιλάμε για μια εν ψυχρώ παραβίαση, με αποτέλεσμα τον θάνατο χωρίς να τον ενδιαφέρει αν θα σκότωνε ή όχι», είπε ο κ.Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στον 26χρονο οδηγό του οχήματος, που οδηγούσε χωρίς δίπλωμα και εγκατέλειψε το θύμα του μετά την παράσυρση. Επικαλούμενος μαρτυρίες και καταγραφές από κάμερες, τόνισε πως «ο άνθρωπος δεν βγήκε να οδηγήσει, βγήκε να θερίσει. Ενώ κάποιοι έδωσαν ζωή, αυτός προτίμησε να δώσει θάνατο», ενώ επεσήμανε πως δεν υπάρχει πραγματική και ειλικρινής μεταμέλεια. Με αφορμή τον ισχυρισμό του 26χρονου ότι η κοπέλα διέσχιζε το δρόμο εκτός διάβασης, έκανε λόγο για προκλητική λογική, σύμφωνα με την οποία «όποιος είναι εκτός διάβασης πρέπει να τον λιώνουμε δύο φορές στο δρόμο».

Το μήνυμα του Παπαγεωργίου

Η Διοίκηση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου εκφράζει τα θερμότατα και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια της δότριας. Παράλληλα, συγχαίρει τους γονείς για τη γενναιοδωρία και τον ανθρωπισμό τους και τους ευχαριστεί για το μεγαλείο τους, καθώς την ώρα της μεγαλύτερης οδύνης για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου αποφάσισαν να γεφυρώσουν τη ζωή με τον θάνατο. Επιπλέον, ευχαριστεί όλο το προσωπικό που συνέβαλε στη διαγνωστική διαδικασία και στη λήψη των οργάνων, για την υποδειγματική δουλειά και την εξαιρετική συνεργασία τους.

Τέλος, θεωρώντας την ιδέα της δωρεάς οργάνων μετά το τέλος της ζωής ως ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς, πολιτισμού και αλτρουισμού, καλεί τους πολίτες να στηρίξουν την προσφορά ιστών και οργάνων, ώστε να αυξηθούν οι δότες στη χώρα μας.

Το ΑΠΘ

Η Σχολή Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ εκφράζει δημόσια τη βαθιά θλίψη της για τον αδόκητο και τραγικό θάνατο της φοιτήτριας του Τμήματος Κτηνιατρικής, Εμμανουέλας Καρυωτάκη.

«Η Εμμανουέλα Καριωτάκη εισήλθε στο Τμήμα Κτηνιατρικής το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και διακρίθηκε για την αγάπη της στην επιστήμη της Κτηνιατρικής, την ευγένεια και το ήθος της.

Η θλιβερή απώλειά της, όμως, συνδέθηκε με προσφορά ζωής ύστερα από την απόφαση των σεβαστών γονιών της να δωρίσουν μετά θάνατο προς μεταμόσχευση όργανα της προσφιλούς τους θυγατέρας. Το γεγονός αυτό μας συγκινεί και μας κάνει να τους εκφράσουμε θερμές ευχαριστίες.

Η πράξη τους αποτελεί παράδειγμα και σημείο αναφοράς για όλη την κοινωνία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

iatronet.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ