Αποτελειώνοντας το ΕΣΥ

Δήλωση της Αννας Βαγενά που συμμετείχε στη σημερινή κινητοποίηση στο Σύνταγμα, ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής και στη συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ παραβρέθηκε σήμερα, 01/12/22, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Άννα Βαγενά και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το νομοσχέδιο για την υγεία που συζητείται σήμερα στη Βουλή, θα έπρεπε να έχει τον τίτλο «αποτελειώνοντας το ΕΣΥ». Γυρίζει το σύστημα υγείας 40 χρόνια πίσω, πριν την ίδρυσή του το 1983 από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Γιώργο Γεννηματά, στην εποχή που το νοσοκομείο σήμαινε ιδιωτική κλινική του καθηγητή κ. «τάδε», γι’ αυτούς που είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν είτε με χρήματα στην άκρη είτε «σκοτώνοντας» ένα σπίτι. Και αυτή θα είναι η καλή περίπτωση, που θα αφορά όσους έχουν κάποια χρήματα στην τράπεζα ή κάποιο περιουσιακό στοιχείο. Για την μεγάλη κοινωνική πλειονότητα, οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας στην πραγματικότητα δεν θα υπάρχουν, θα είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς ή σε επί πληρωμή απογευματινή λειτουργεία των νοσοκομείων.

Καθολικά απέναντι στο νομοσχέδιο είναι οι γιατροί του ΕΣΥ, οι οποίοι τονίζουν ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα εκτελούν ιδιωτικό έργο και οι ιδιώτες γιατροί θα χειρουργούν στο ΕΣΥ.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, τι πρόκειται να γίνει. Οι γιατροί θα κυνηγούν τον πελάτη και όχι τον ασθενή. Ο συνάδελφος θα τρώει τον «πελάτη» από τον συνάδελφό του. Ωραίο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα νοσοκομεία θα λειτουργούν ως δεξαμενές πελατείας με σκοπό όχι τον άνθρωπο αλλά το κέρδος.

Φανταστείτε τι έχει να γίνει. Ήδη τώρα, ασθενείς περιμένουν μήνες για να εγχειριστούν, παιδιά περιμένουν μήνες για να εγχειριστούν, αυτή είναι η τραγική εικόνα και θα γίνει ακόμα χειρότερη. Και αυτό έχουν το θράσος να το παρουσιάζουν σαν ελευθερία επιλογών. Έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι δίνουν την επιλογή σε όσους «το επιθυμούν» και «δεν τσιγκουνεύονται να πληρώσουν για την υγεία τους» να το κάνουν. Αυτό είπε στη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ ο εισηγητής του νομοσχεδίου από την πλευρά τους κυβερνώντος κόμματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι χρειαζόμαστε ισχυρά συστήματα δημόσιας υγείας. Καλά, αυτή η κυβέρνηση δεν διδάχτηκε τίποτα από την περίοδο της πανδημίας;

Δεν διδάχτηκε τίποτα από τους 35.000 νεκρούς; Πρωταθλήτρια η Ελλάδα και σ’ αυτό… Πόσοι απ’ αυτούς θα μπορούσανε να έχουν σωθεί μ’ ένα καλύτερο ΕΣΥ; Που πήγαν τώρα τα χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια προς τους υγειονομικούς; Αντί να ενισχύσουν το ΕΣΥ με πραγματικές και ουσιαστικές κινήσεις, το αποτελειώνουν. Πόσα ακόμα γραμμάτια έχει να ξοφλήσει αυτή η κυβέρνηση στα ιδιωτικά συμφέροντα; Θα αφήσει τίποτα όρθιο από το κοινωνικό κράτος;

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη δημόσια υγεία είναι συγκεκριμένο και ρεαλιστικό: αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με 2 δις ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον 1 δις ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, 2.000 ευρώ εισαγωγικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο γιατρό και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες, πρόσληψη 5.000 μόνιμων υγειονομικών άμεσα και ακόμα 10.000 σε ορίζοντα τριετίας, ένταξη των υγειονομικών στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με αύξηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) από 127 σε 380 σε όλη τη χώρα, εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, λειτουργεία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας, επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ, πλήρη εξοπλισμό των νοσοκομείων που παρουσιάζουν επείγουσες ανάγκες, μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας.

Γιατί για εμάς, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η υγεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα και όχι τιμή μετοχής στο ταμπλό του χρηματιστήριου και η ευγνωμοσύνη σ’ αυτούς που δώσανε και δίνουν καθημερινά τη μάχη στη δημόσια υγεία θα είναι έμπρακτη και όχι κούφια λόγια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ